Un somon cu sos alb este un preparat fin, foarte aromat și delicios, ideal alături de paste, orez, legume sotate, diferite pireuri de legume sau alte garnituri.
Gustul bogat al peștelui se potrivește perfect cu textura fină și aromele delicate al unui sos alb, bazat adesea pe smântână sau unt.
Rețeta clasică de somon cu sos alb
Rețeta clasică are la baza fileuri de somon proaspăt, condimentate simplu cu sare, piper și cu puțin ulei de măsline. Începe prin a rumeni ușor într-o tigaie antiaderentă, câte 3-4 minute pe fiecare parte, până capătă o crustă aurie și miezul rămâne suculent. Un sfat pentru un somon reușit este să îl gătești moderat, pentru a păstra textura fragedă și aroma naturală a peștelui.
Pentru sosul alb vei avea nevoie de 30 grame de unt, de 6 lingurițe de făină, de 200 ml de lapte și de 100 ml de smântână lichidă pentru gătit. Într-o crăticioară potrivită, adaugă untul și făina și amestecă până formezi baza sosului. Adaugă apoi treptat laptele cald, amestecând constant până la omogenizare.
Lasă sosul la foc mic până când se îngroașă, apoi încorporează smântâna de gătit și eventual puțin parmezan sau muștar Dijon pentru un gust mai deosebit. La final, adaugă verdețuri proaspete, ideal pătrunjel sau mărar și puțină zeamă de lămâie. Pune sosul peste fileurile de somon făcute, apoi se poate servi ca atare sau alături de o garnitură.
Această combinație este ideală alături de o garnitură ușoară, precum un piure de cartofi, orez basmati, legume la abur sau spranghel tras la tigaie. Textura sa cremoasă completează perfect carnea, iar zeama de lămâie echilibrează compoziția.
Rețeta este potrivită și pentru copii sau pentru persoanele cu un regim alimentar moderat, putând fi adaptată în funcție de nevoile fiecăruia. Află cum poți face și un file de somon la cuptor cu lămâie.
Alte variante și recomandări
Această rețetă permite foarte multe variații, în funcție de preferințe sau de ingredientele disponibile. Poți înlocui laptele cu supă de legumă sau cu vin alb sec, pentru un gust mai intens. Smântâna lichidă poate fi înlocuită cu cremă de brânză, iar în loc de unt, poți folosi ulei de măsline extravirgin, mai ales pentru o variantă mai ușoară.
Un alt sos popular este cel cu ciuperci. Pentru această variantă, călește o ceapă mică și 100 grame de ciuperci feliate, apoi adaugă smântână, condimente și verdețuri. Lasă compoziția la foc mic până când devine cremoasă, astfel încât aroma ciupercilor să se completeze perfect cu gustul somonului.
Este important de menționat că nu trebuie gătit excesiv somonul, iar sosul să nu fie prea gros sau prea sărat, greșeli care se fac adesea. Acesta trebuie să aibă o textură fină, fără cocoloașe și să fie potrivit de condimentat. Sarea se adaugă la final și se gustă înainte de servire.
Somonul poate fi pus pe un pat de garnitură, cu sosul turnat peste sau pus alături și se poate decora cu verdețuri proaspete, felii subțiri de lămâie și cu puțin piper proaspăt măcinat. Pentru o masă completă, adaugă o salată verde cu un dressing simplu de lămâie și ulei de măsline, dar și un pahar de vin alb sec, astfel încât să se accentueze gustul fin al somonului.
Rețeta de somon cu sos alb este ușor de preparat, dar de un mare efect, întrucât este un preparat fin, ideal pentru o masă festivă.