Prima pagină » Actualitate » Specialiștii avertizează despre o nouă înșelătorie în mediul online. Hackerii au în vizor clienții Dedeman
Specialiștii avertizează despre o nouă înșelătorie în mediul online. Hackerii au în vizor clienții Dedeman

Specialiștii avertizează despre o nouă înșelătorie în mediul online. Hackerii au în vizor clienții Dedeman

10 nov. 2021, 13:30,
în Actualitate

În contextul dezvoltării continue a tehnologiei, hackerii își inovează continuu metodele de înșelare prin intermediul online. O situație recentă are în centru magazin Dedeman, unde clienții pot fi ușor înșelați de Black Friday.

Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează clienții brandului Dedeman, să fie atenți la mesajele pe care le vor primi în perioada următoare, ce includ promoții și reduceri care ar fi acordate de magazinul Dedeman, întrucât acestea ar putea veni de la infractori.

Experții trimit avertismente clienților Dedeman despre o posibilă înșelătorie venită din partea hackerilor

Într-o postare oficială venită din partea specialiștilor de la Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), aceștia avertizează toți românii în legătură cu mesajele promoționale pe care le vor primi de Black Friday. Acești atrag atenția că infractorii digitali pot face ușor victime dintre cei care urmăresc să-și achiziționeze reduse în perioada următoare. Mai mult de atât, mesajul vizează în primul rând pe clienții magazinului Dedeman, să fie atenți la toate mesajele primite de la acest brand.

„De obicei, în fiecare an, în perioada reducerilor de #BlackFriday şi a sărbătorilor de iarnă, atacatorii îşi intensifică tentativele de fraudare a utilizatorilor, profitând de viteza cu care facem acţiuni în mediul online (…) Metodele prin care ei încearcă să extragă de la potenţialele victime date personale, financiare sau de autentificare implică de obicei tactici de inginerie socială, folosite în contextul unor mesaje promoţionale false, create special de atacatori. Acestea arată similar cu cele legitime şi sunt de regulă găzduite pe site-uri compromise sau unele nou create.

În cazul prezentat în imagine, atacatorii copiază identitatea de brand Dedeman pentru a convinge potenţialele victime că este vorba despre o iniţiativă legitimă, însă dacă suntem atenţi la adresa de pe care soseşte acel mail, putem observa cu uşurinţă că este una neoficială şi fără nicio legătură cu compania, de pe un domeniu .surf”, precizează experţii în securitate cibernetică. Conform acestora, textul înşelător scris în limba română are greşeli gramaticale evidente, „semn că a fost tradus din altă limbă cu un instrument automat de traducere”, au scris specialiștii de la DNSC.

Specialiștii DNSC îndeamnă românii să fie atenți la toate link-urile primite

De asemenea, aceștia insistă pe această problemă, spunând că este necesar ca fiecare link primit să fie bine analizat înainte chiar dacă acestea vin de la persoane cunoscute, iar înainte să dați click să vă asigurați că nu este un virus. De asemenea, utilizatorii care au probleme legate de siguranța online, pot apela numărul dedicat pentru raportarea problemelor cibernetice al DNSC (1911), sau să trimită mail la [email protected].

„Înainte de a face click, analizaţi cu atenţie link-urile provenite din surse cunoscute sau cele din mesaje suspecte venite de la contactele dumneavoastră, în care vi se cere să faceţi o acţiune fără prea multe explicaţii suplimentare. Verificaţi cu expeditorul trimiterea mesajului respectiv, atunci când nu sunteţi siguri!”, recomandă DNSC.

O altă escrocherie care a vizat brandul Dedeman

La data de 1 septembrie, experții de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au emis un semnal de alarmă privind o campanie de tip scam de pe internet, care viza în mod special compania Dedeman.

„În ultimele zile, utilizatori din România au primit mesaje în care erau anunţaţi că au obţinut un premiu la ‘Tombola’ DEDEMAN. Pentru detalii, aceştia erau invitaţi să acceseze un link care redirecţiona către o pagină de #phishing, unde urmau să introducă date personale sau financiare, pentru a beneficia de ‘câştig’. Este vorba despre o tentativă de fraudă tip #scam, metodă utilizată frecvent de atacatori (impersonarea unor branduri cu reputaţie)”, a fost mesajul de avertisment al specialiştilor CERT-RO.

Și ANAF a informat în luna octombrie, în legătură cu infractorii cibernetici, aceștia avertizând românii în legătură cu posibile mesaje care ar fi transmise de către instituție. Aceștia informează faptul că mesajele trimise sunt de pe o adresă falsă și le cere multă precauție românilor, pentru a nu fi înșelați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024