Eveniment-Social

Spectaculos! Celebră casă din Iași, amplasată într-un cartier central, va fi refăcută complet

Publicat: 05 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spectaculos Celebră casă din Iași amplasată într-un cartier central va fi refăcută complet
"Casa Buicliu" din Iași

O nouă veste importantă și moment spectaculos, la Iași! Celebră casă, amplasată într-un cartier central, va fi refăcută complet.
Concret, un monument istoric administrat de Ateneul Național din Iași a intrat în atenția reprezentanților Guvernului României. Este vorba despre „Casa Buicliu”, pe care Ateneul ieșean o are în administrare începând din septembrie 2019, dar și planurile pentru restaurarea și includerea ei în circuitul turistic și cultural al orașului

Veste importantă și moment spectaculos! Casă, amplasată într-un cartier central, va fi refăcută complet. Concret, un monument istoric administrat de Ateneul Național din Iași a intrat în atenția reprezentanților Guvernului României. Astfel, ministrul Fondurilor Europene, Marcel-Ioan Boloș, alături de președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, au realizat, săptămâna aceasta o vizită de lucru la Ateneul Național din Iași, pe tema protejării patrimoniului cultural material de pe plan local. În cadrul vizitei, primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, și managerul Ateneului, Andrei Apreotesei, au prezentat pașii întreprinși până în prezent în ceea ce privește monumentul istoric „Casa Buicliu”, de pe șoseaua Păcurari, nr.29. Imobilul este în administrarea Ateneului ieșean din septembrie 2019, dar și planurile pentru restaurarea și includerea lui în circuitul turistic și cultural al Iașului.

Un alt pas important realizat de Ateneul Național din Iași a fost realizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții

De la preluarea acestui imobil, echipa Ateneului s-a preocupat de cercetarea istoriei locului, a clădirii și a familiei care l-a deținut (aflând astfel că a aparținut familiei Bogonos și nu Buicliu, spre exemplu), prin realizarea studiilor specifice, respectiv, cel istoric și cel arheologic, dar și printr-o colaborare foarte strânsă cu instituțiile publice de pe plan local, respectiv Primăria Municipiului Iași – în calitate de proprietar al monumentului istoric și Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași – în vederea obținerii autorizațiilor și avizelor necesare proiectului de restaurare propus. Un alt pas important realizat de Ateneul Național din Iași a fost realizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (D.A.L.I.), impetuos necesară pentru stabilirea viitorilor pași ai restaurării și fundamentării alocării financiare necesare realizării investițiilor care se impun.

Cel mai presant aspect de la preluarea acestui imobil l-a constituit identificarea fondurilor necesare restaurării și revitalizării

Aici, de departe cel mai presant aspect de la preluarea acestui imobil l-a constituit identificarea fondurilor necesare restaurării și revitalizării lui, în vederea înființării unui Muzeu al Copiilor. Plecând de la discuții cu reprezentanții municipalității ieșene, continuând cu reprezentanții Ministrului Culturii, ai Institutului Național al Patrimoniului, dar și ai altor entități publice și private din țară, acest subiect a fost dezbătut inclusiv cu reprezentanții NOROCC – Camera de Comerț Norvegiano-Română, for din care face parte și Ateneul de anul acesta.

„Încercăm să strângem informații, să ne documentăm, să pregătim dosarul, astfel încât să fim pregătiți pentru fondurile aferente restaurării monumentelor istorice, care vor fi lansate în viitorul apropiat. Ne bucură prezența oaspeților speciali și interesul pe care îl arată protejării patrimoniului cultural material din Iași. Sperăm să putem identifica fondurile necesare pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor pe care ni le-am propus, într-un timp cât mai scurt”, a declarat managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei.

Adauga un comentariu