Local

Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași a fost dotat cu un aparat modern de eliminare a pietrelor la rinichi – FOTO/ VIDEO

Publicat: 24 sept. 2020
Conf. univ. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași a declarat despre un aparat modern
Conf. univ. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași

Aparat modern, de peste 2 milioane de lei, utilizat la Spitalul „Parhon” pentru eliminarea pietrelor la rinichi Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași a pus în funcțiune un aparat de litotriție extracorporeală, cu ajutorul căruia se elimină „pietrele la rinichi” în cazul pacienților ce suferă de litiază renală sau ureterală. Investiția totală a fost una de 2.036.090 de lei, Primăria Municipiului Iași a contribuit cu 551.090 lei, iar restul finanțării a venit de la Ministerul Sănătății.

Aparatul a fost adus în spital de la sfârșitul anului trecut, însă primii pacienți au fost tratați abia în a doua jumătate a acestui an, echipamentul având nevoie de mai multe avize obligatorii. Diferența față de aparatul folosit anterior este că acesta are un dublu reperaj, adică reușește să identifice și să fixeze calculii atât printr-o metodă ecografică, cât și printro metodă radiografică. De asemenea, masa de tratament poate susține acum și pacienți de peste 110 kilograme, pot fi abordați calculii pe toată lungimea ureterului, fiind disponibil și un sistem performant de comunicare cu pacientul în timpul procedurii.

„Este singurul aparat nou de litotritie dintr-un spital public din zona Moldovei și suntem extrem de mândri că îl putem folosi. În același timp, utilizarea lui vine după o experiență de 28 de ani de când litotritia se folosește în spitalul nostru, experiența acumulată permițând o evaluare foarte bună a pacienților”, a declarat conf. univ. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Peste 100 de intervenții pe lună

Până acum au fost efectuate 130 de proceduri, reprezentanții spitalului sperând ca de acum încolo să fie înregistrate peste 100 de intervenții pe lună. Cu aparatul anterior, achiziționat din anul 1991 și care avea un grad ridicat de uzură fizică și morală, se făceau lunar în medie 33 de proceduri, ședințele având o durată mai mare. Majoritatea pacienților care au nevoie de această procedură sunt cei cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani (60%), un procent de 30% îl reprezintă persoanele peste 60 de ani, însă există un procent important al tinerilor, 26% dintre pacienți fiind tineri între 25 și 39 de ani.

„Am observat că litiaza este o problemă din ce în ce mai frecventă în rândul tinerilor, principala cauză fiind alimentația nesănătoasă, dar și lipsa hidratării din cauza consumului foarte mic de lichide. Unul dintre simptomele care indică o problemă este durerea, mai exact durerea lombară cu iradiere spre organele genitale, spre rădăcina piciorului, dar și modificarea aspectului urinei, fie hematurică (sânge în urină), fie tulbure. La 50% dintre pacienți apar grețurile și vărsăturile”, a explicat prof. univ. dr. Cătălin Pricop, medic primar urolog și coordonator al Centrului de analiză morfologică și spectrală al calculilor renali de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

Procedura de litotriție extracorporeală se poate face în regim ambulatoriu, nefiind necesară internarea pentru pacient. Dacă procedura se desfășoară fără probleme, pacientul se poate întoarce acasă chiar în aceeași zi, iar în câteva zile își poate relua activitatea.

Adauga un comentariu