Titlurile zilei

Spitalul modular COVID-19 de la Lețcani se închide din nou! Bolnavii tremură de frig în containere. Pacienții vor fi transferați la Spitalul de Recuperare din Iași – UPDATE

Publicat: 25 oct. 2021
Spitalul de la Lețcani, poze din interiorul ATI și ambulanțele care au adus primii pacienți
Spitalul mobil de la Lețcani urmează să fie din nou închis, iar toți pacienții vor ajunge la Spitalul de Recuperare

Spitalul modular Lețcani urmează să fie din nou închis. La doar două săptămâni de la „marea redeschidere”, administratorii se confruntă, din nou, cu aceeași problemă: pacienții tremură de frig în containere. Instalația de încălzire creează mari bătăi de cap celor care ar trebui să ofere condiții optime de cazare bolnavilor. Toți cei peste 80 de pacienți care se află internați la unitatea mobilă din Lețcani vor fi transferați la Spitalul de Recuperare din Iași

Au trecut abia două săptămâni de la redeschiderea fastuoasă a Spitalului mobil de la Lețcani, după ce funcționase doar câteva luni în anul 2020, iar acum unitatea medicală urmează să fie, din nou, închisă. Neregulile au început să apară, iar viața pacienților este pusă în pericol. În containere a început să se resimtă frigul de afară, astfel s-a propus închiderea unității mobile. Surse din cadrul spitalului au precizat că toți pacienții internați acum vor fi transferați la Spitalul de Recuperare din Iași.

Acolo au început deja pregătirile pentru primirea pacienților, vor fi operaționalizate 40 de noi paturi de Anestezie și Terapie Intensivă. După cum au spus medicii de specialitate, la Spitalul de Recuperare se vor face mai multe modificări pentru extinderea instalației de oxigen și crearea condițiilor optime pentru extinderea numărului de paturi la terapie intensivă. Astfel, Spitalul de Recuperare din Iași va deveni sută la sută unitate COVID-19, unde va fi nevoie și de un stocator de oxigen, pentru numărul mare de pacienți dependenți de oxigen. Pe lângă vechea problemă a frigului, la spitalul de la Lețcani au fost descoperite și alte nereguli.

UPDATE: Spitalul de la Lețcani nu se închide

Cu privire la informațiile apărute astăzi în mass media referitoare la presupuse probleme tehnice survenite la sistemul de încălzire de la Spitalul Modular Lețcani, facem următoarele precizări:

NU există defecțiuni de natură tehnică la instalația de încălzire.
La Lețcani sunt tratați, astăzi, la ATI, 45 de pacienți, atât intubați, cât și cu măști non-invazive și 1-2 surse de oxigen. Este, probabil, una dintre cele mai mari secții ATI din țară.
Raportat la numărul de pacienți și la polimorfismul virusului Covid-19 (cu tipologia dominantă Delta), consumul de oxigen este extrem de mare, mult mai ridicat decât în valurile precedente.
Deși spitalul dispune de un sistem performant de ventilație cu presiune negativă, riscul de acumulare a unor concentrații periculoase de oxigen (peste 21%) nu poate fi eliminat, în special din cauza pierderilor de gaz de la pacienții non-intubați.
Pentru a evita orice risc, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical, ușile saloanelor, dar și ușile de acces în exterior ale modulelor sunt în permanență DESCHISE.
Deși sistemul de încălzire nu prezintă nici o defecțiune din punct de vedere tehnic, exploatarea în condiții nefirești face dificilă asigurarea unor temperaturi constante în saloane, în special noaptea, când cantitatea de aer rece care intră prin ușile deschise este greu de compensat de aerul cald furnizat de pompele de căldură într-un interval foarte scurt de timp. Din aceste considerente, este posibilă apariția unor variații de temperatură, din motive care nu țin de performanțele constructive ale sistemului.
Depunem toate eforturile pentru a identifica soluții pentru funcționarea la parametri optimi în aceste condiții excepționale, fără a prejudicia, însă, siguranța pacienților și a personalului medical, care reprezintă principala noastră preocupare.

Echipa EURONEST

 

Spitalul modular de la Lețcani a fost redeschis pe data de 12 octombrie 2021

După multe luni în care Unitatea mobilă de la Lețcani a fost închisă, medicii ieșenii au solicitat redeschiderea ei deoarece numărul pacienților infectați COVID-19 era tot mai mare, iar în spitale nu mai erau locuri. Într-un timp foarte scurt de la solicitarea redeschiderii, acesta a fost operaționalizat cu întârziere în cursul nopții de marți, 12 octombrie 2021, din cauza lipsei stocatorului de oxigen. Marți noaptea, în jurul orei 21:00, la Spitalul Mobil de la Lețcani au ajuns primii patru pacienți, doi cu forme medii și alți doi cu necesitate de oxigen, iar în cursul nopții au mai ajuns alți șapte. Ieri, la Spitalul mobil de la Lețcani erau ocupate peste 40 de paturi ATI și alți 40 de pacienți erau internați cu forme medii.

Spitalul de la Lețcani a fost preluat de ISU Iași

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași a preluat spitalul mobil de la Lețcani de la Asociația Euronest. Unitatea medicală destinată tratării bolnavilor de COVID-19 a rămas cu ușile închise încă de la începutul anului 2021. Valul 4 al pandemiei a făcut ca numărul de cazuri de coronavirus să crească în județul Iași, iar paturile din spitale să fie insuficiente. În aceste condiții, noul administrator al spitalului mobil a arătat că, în cel mai scurt timp, unitatea medicală va fi deschisă pentru pacienți. Cu toate acestea, unitatea nu va fi operațională până când nu se vor face toate testele la echipamentele medicale. Amintim că spitalul a fost deschis în urmă cu un an, dar din cauza mai multor nereguli, acesta a fost închis în luna ianuarie 2021, iar în cele câteva luni de activitate au fost îngrijiți 450 de pacienți.

Comentarii
 • Sunt curios,in tara asta chiar nu face nimeni olecuta de puscarie pt asfel de infractiuni?Ne jucam cu viata oamenilor si o caruta de bani,totusi!!!!

 • Doarme Parchetul oameni buni! Bataia de joc a PNL-ului trebuie sa inceteze. Ori ii scoatem noi din institutie ori pleaca toti vinovatii inainte de Craciun la Dr. Vicol.

 • Incompetenta crasa! In mai bine de un an de zile, sa nu reusesti sa pui la punct utilitatile unui spital de campanie, este strigator la cer. Am crezut ca trecerea acestui spital la ISU va insemna un pas inainte insa m-am inselat.

 • DE CE SE MAI FACE DIN NOU O CHELTUIALA ATAT DE MARE CU RELOCAREA, CA SI ASA S-A CHELTUIT O SUMA ENORMA CU REPUNEREA IN FUNCTIUNE.DE CE NU SE APELEAZA LA O SOLUTIE SIMPLA SI EFICIENTA CAND SE POATE PUNE IN FIECARE CONTAINER CATE UN GODIN CU RUMEGUS SI CALDURA ESTE REZOLVATA.

 • Intre timp Popa se cearta cu Catea, intre timp Alexe si-a combinat afacerea de la Sculeni pe neamuri. Avem fix ceea ce am votat. Fara comentarii in plus. Mai bine ar duce spitalul asta la reciclat. Si asa nu mai are nici un D-zeu. A fost doar de campanie electorala, atat.

 • Chiar culmea….au pus un militar „sa faca curatenie”, sa „faca militarie”. Medicina trebuie facuta nu militarie. Doar au mai fost discutii cu Spitalul de recuperare. Cred ca este ceva imputabil legat de spitalul de la Letcani si au fortat sa-l puna in functiune ca sa nu fie trasi la raspundere.

 • Probabil că au venit electricienii și au rezolvat problema la tablouri. Dar încălzirea ? Dumnezeule mare, cât de oaie poți să fii ? Centralele pe lemne și cărbuni (gazeificare) sunt singura soluție. Eu n-am văzut nici o țzavă de gaz prin zonă ! Se pot instala una-două-trei-patru centrale, țzăvăraie de polipropilenă și radiatoare de tablă. Stiva de lemne, drujbistu și fochistu prin preajmă. Doamne, cât de boi pot fi niște oameni ? Cine a dat în folosință calamitatea aia ? Cine a proiectat-o ? Premiu: coarne, clopot, funie și pripon. Aplauze îndelungate pentru comunitatea injinerilor !

 • Țeapa pusa este maiastra. Guldenii au plecat si comisionul a ajuns la cine trebuie.
  Ce se mai agita lumea pe-aici, unul mai destept ca altul la dat solutii de avarie.
  Bre, tontissime, prin Letcani trec magistralele de gaz care alimenteaza Iasiul.

  Dar cui sa pui caldura ? Nevaccinatului ? Pai daca e nevaccinat sau nu a trecut prin boala, nici n-are acces acolo. Ca e institutie publica.

 • Poate ajung acolo drept pacienti d-l Popa Maricel si Dna Popa Mariana pentru ca in acceptiunea lor acel spital este functional, vinovati sunt cei care” lasa usile deschise „. Nu le-as da nici macar o patura .

Adauga un comentariu