Decizie de ultimă oră a magistraților. Statul român este obligat să achite daune enorme, în dosarul Gazeta, unde mai mulți ziariști au fost acuzați de șantaj și asociere în grup organizat.
„Admite în parte acţiunea civilă formulată de către reclamantul Aurel Mureșan în contradictoriu cu pârâtul statul român prin Ministerul Finanţelor Publice, şi în consecinţă: Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 285.520 lei cu titlu de daune materiale, constând în suma de 49.312 lei cu titlu de cheltuieli de deplasare, cazare şi masă la Tribunalul Brăila şi Curtea de Apel Galaţi şi în suma de 236.208 lei cu titlu de venit nerealizat. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 235.372,5 lei reprezentând echivalentul în lei a sumei de 47.550 Euro cu titlu de daune morale pentru suferinţele morale cauzate prin privarea de libertate în perioada 30.10.2006 – 23.03.2003 şi restrângerea dreptului la liberă circulaţie în perioada 23.03.2007 – 13.11.2012.
Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 495.000 lei reprezentând echivalentul în lei a sumei de 100.000 Euro cu titlu de daune morale pentru suferinţele morale cauzate prin durata excesivă şi nejustificat de lungă a procesului penal. Obligă pârâtul la plata către reclamant a dobânzii legale aferente sumelor mai sus menţionate, începând cu data pronunţării prezentei sentinţe – 13.12.2021 şi până la plata efectivă. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 1.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariu avocaţial. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apelul şi motivele se depun la Tribunalul Cluj – Secţia civilă, sub sancţiunea nulităţii Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei, azi 13 decembrie 2021”, potrivit magistraților.
Mai mulţi ziarişti din Cluj, acuzaţi de şantaj şi asociere în grup organizat
La finalul anului 2006 mai mulţi ziarişti de la un cotidian din Cluj au fost acuzaţi de şantaj şi asociere în grup organizat, în dosarul Gazeta.
Procesul a început în 19 ianuarie 2007, la Tribunalul Cluj. În martie, a fost strămutat la Brăila, pentru a se scăpa de influența autorităților locale. După câteva termene, procesul s-a mutat la Galați. A durat 11 ani, iar la final, în decembrie 2017, instanța Curții de Apel Galați i-a achitat și pe patronii de presă și pe angajații lor.
„Fapta nu există sau nu cade sub incidența legi penale”, au decis judecătorii. Nici vorbă de șantaj sau alt fel de acte de corupție.
În Dosarul Gazeta, procurorii au acuzat 9 inculpați și 6 firme responsabile civilmente. Au fost audiați 51 de oameni de afaceri și circa 200 de martori.
Judecătorii au decis achitarea pentru că nu existau fapte de corupție
În 2018, Curtea de Apel Galați a publicat motivarea prin care, în luna decembrie a anului 2017, i-a achitat pe jurnaliștii din Cluj de acte de corupție. Mențiunile magistraților arată clar că a fost vorba de un dosar făcut la ordin. Într-un reportaj realizat de jurnalistul Sebesi Karen și difuzat de TVR Cluj, de curând, Liviu Man și spune la ordinul cui li s-a făcut dosarul ce le-a dat peste cap viețile: George Maior, originar și el din Cluj.
Motivarea instanței de la Galați care au dispus achitarea tuturor inculpaților are 250 de pagini. Foarte important de subliniat este faptul că dosarul a pornit la autosesizarea procurorilor DIICOT Cluj, iar „persoanele vătămate” din dosar au depus plângerile abia după ce au fost citate de organele de urmărire penală şi nu înainte de anchetă.