Titlurile zilei

Stenogramele unei afaceri indecente! Înregistrări video incendiare cu Otilia Crîșmariu, patroana salonului de înfrumusețare Sei Bella din Tudor! Revoltă fără precedent a angajaților! – FOTO, VIDEO

Publicat: 22 mai 2020

Otilia Crîșmariu, administratorul unuia dintre cele mai mari saloane de înfrumusețare din Iași, Sei Bella din Tudor Vladimirescu, a ajuns în centrul unui scandal în toată regula. A fost înregistrată chiar în biroul său în timp ce îi determina pe angajați să semneze în fals că sunt de acord cu modificarea contractului de muncă. Mai exact, Otilia Crîșmariu și-a determinat angajații să semneze un act adițional prin care se atesta că ei lucrau două ore pe zi, când în realitate lucrau opt ore. Ulterior, pentru a obține șomajul tehnic de la stat, a făcut alte gafe care îi pun în pericol afacerea. Angajații care au comentat decizia patroanei au fost dați afară. Din zgârcenie, angajații au primit doar două măști de protecție făcute din bumbac de mama patroanei. Există semne de întrebare și cu privire la dezinfecția salonului în această perioadă. Extrem de arogantă, a refuzat să discute cu reporterii BZI

Criza provocată de coronavirus a dat naștere unor situații tensionate la mai multe firme mari din Iași. Pentru a limita pierderile, mulți dintre administratorii firmelor au pus presiune enormă pe angajați. Practic, efectele crizei economice ar trebui suportate mai mult de angajați decât de patroni. Situația a luat o întorsătură cu totul neașteptată la salonul de înfrumusețare Sei Bella, una dintre cele mai mari afaceri de acest tip din Iași. Mai exact, Otilia Claudia Crîșmariu, administratorul SC Sei Bella SRL, i-a determinat pe angajații săi să semneze mai multe acte false care atestau că angajații lucrează doar două ore în loc de opt.

Angajații care au refuzat să semneze aceste documente au fost concediați în mod direct, fără drept de apel. A fost scandal în toată regula chiar în biroul șefei de la sediul din Tudor Vladimirescu. Reporterii BZI au reușit să obțină o serie de înregistrări audio, dar și video care dovedesc foarte clar comportamentul abuziv al Otiliei Crîșmariu. Aceasta le spune în mod clar angajaților să semneze în fals actele adiționale la contractele de muncă prin care se atesta că muncesc două ore, deși stăteau la muncă opt ore.

Angajații să suporte pierderile firmei în perioada pandemiei de coronavirus

Tensiunile dintre angajați și administratora de la Sei Bella au început în momentul în care a fost anunțată starea de urgență de către președintele României. Pentru că închiderea salonului de înfrumusețare venea la pachet cu pierderi financiare categorice, Otilia Crîșmariu a vrut să pună aceste pierderi în sarcina angajaților. Astfel, a început să-i cheme pe rând în birou și să le propună să semneze acte adiționale prin care salariul este modificat de la 2.230 lei brut pe lună la 560 lei, iar programul de lucru să fie redus la 8 ore.

În momentul în care au văzut cum stă treaba, angajații au mers cu toții în birou ei de la etajul 2. La presiunea acesteia, majoritatea angajaților au semnat. Li s-a spus clar că dacă vor comenta sau vor refuza să semneze, vor fi dați afară. Pentru a-i determina să semneze, a încercat inclusiv un discurs prietenesc, în sensul că trebuie să contribuie cu toții la binele firmei. Acest act adițional la contractul de muncă a fost semnat de cei aproximativ 40 de angajați ai firmei în data de 17 martie 2020.

Le oprește câte 150 lei lunar din salariu cu titlul de impozit

Reporterii BZI au reușit să obțină înregistrări ale discuțiilor tensionate care au avut loc între angajați și patrona de la Sei Bella. Aceste discuții scot la suprafață inclusiv o practică ilegală pe care o întreține Otilia Crîșmariu în interiorul companiei: angajații au contracte de muncă în care este trecut salariul minim brut pe economie, când în realitate aceștia primesc procent din încasări. Există astfel o dublă contabilitate, una pentru autoritățile statului și una paralelă, pe baza căreia sunt plătite salariile către angajați. Este de neînțeles cum se plătesc acești bani către angajați odată ce, potrivit contractelor de muncă, ei ar trebui să primească doar 1.346 lei. Oricum ar fi, Otilia Crîșmariu le solicită angajaților, în fiecare lună, să achite câte 150 lei din banii lor câștigați suplimentar sub pretextul că acești bani reprezintă impozit care trebuie plătit la stat.

Otilia Crîșmariu: Vă fac contractele pe două ore doar pe aprilie, mai și iunie, după care revenim la opt ore

Angajat: Doamnă, avem și noi nevoie de bani, trebuie să trăim și noi în perioada asta.
Otilia Crâșmariu: Eu vreau să scad contractul ăsta de la opt la două ore, ca eu să reușesc să continui business-ul ăsta, ca peste trei luni să ne fie mai bine, să fim toți fericiți. Nu v-am umblat la salariul vostru.
Angajat: Dar de ce trebuie să faceți asta atâta vreme cât plățile taxelor sunt amânate?
Otilia: Înainte vă scădeam 150 lei. Acum nu vă mai scad. Deci pentru voi este un beneficiu. Cu ce v-am deranjat? Dar nu este vorba de asta. Sunt amânate pentru luna viitoare, dar vârful o să urmeze. Cine vrea să rămână cu mine pentru trei luni, să rămână în condițiile mele. Cine vrea să plece, să plece.
Angajat: Mă afectează că nu îmi plătiți contribuțiile la stat și că trebuie să stau aici și mă expun în plină epidemie pe două ore.
Otilia: Nu-mi permit să plătesc contribuțiile la stat în perioada asta.
Angajat: Asta este o păcăleală. În perioada asta sunt scutite firmele de la impozite.
Otilia: Sunt foarte mulți bani. Tu nu vezi ce încasări sunt?
Angajat: Doamnă, avem și noi nevoie de bani, trebuie să trăim și noi în perioada asta.
Otilia: Este o perioadă foarte grea. Știți istoria mea și probabil că știți că nu am stocuri de rezervă (se referă la bani – n.r.).
Angajat: Ne disponibilizați pe toți și asta este, dacă nu vă permiteți să ne mai țineți.
Otilia: Vă fac contractele pe două ore doar pe aprilie, mai și iunie, după care revenim la opt ore.
Angajat: Ridic tonul din moment ce dumneavoastră nu mă lăsați să vorbesc. Ridic tonul fie că vă convine, fie că nu. Pot să fiu și țăran așa cum mă credeți. Am familie și copii și nu am casa mea în Iași. Eu trebuie să plătesc chirie. Nu pot să mă tocmesc cu proprietarii că vezi ce? Nu mai am de unde să plătesc?

Cei care nu au fost mulțumiți au fost dați afară

Revolta din interiorul salonului de înfrumusețare a avut ca efect anularea acelor documente false care privesc modificarea salariului și a programului de muncă. Ulterior, pe data de 22 martie 2020 fost încheiat un nou act adițional prin care s-a decis suspendarea activității pentru toți angajații pe perioada stării de urgență. După încheierea acestui document, Otilia Crîșmariu a depus actele pentru obținerea ajutorului de șomaj tehnic pentru toți angajații.

Astfel, a obținut 75 la sută din salarii pentru fiecare dintre angajați. În cele din urmă, pentru cei care nu au acceptat să semneze inițial acele acte false, povestea s-a terminat cât se poate de prost. Săptămâna trecută, pe data de 15 mai, când s-au întors la muncă, au fost disponibilizați. Astfel, mai mulți angajați de la Sei Bella au rămas acum fără loc de muncă pentru că au avut curajul să-și spună punctul de vedere în discuția cu patroana. La aceste discuții tensionate a participat inclusiv soțul Otiliei Crîșmariu. Acesta le-a vorbit destul de amenințător angajaților și a organizat programul pentru următoarea perioadă.

„Soțul vine în firmă doar când sunt probleme sensibile și nu poate face doamna Otilia”, a declarat un angajat.

Angajații cred că firma este protejată de instituțiile statului pentru că mulți dintre clienți lucrează exact în punctele care ar trebui să se ocupe de verificări și controale.

Substanțele pentru combaterea COVID-19 sunt diluate cu apă?

Una dintre problemele cele mai sensibile se referă la normele de protecție. Un angajat care încă lucrează acolo a confirmat într-o discuție cu reporterii BZI că substanțele care se folosesc pentru combaterea COVID-19 sunt diluate cu apă. De asemenea, dintr-un gest de zgârcenie maximă, Otilia Crîșmariu le-a dat angajaților două măști cusute de către mama sa.

„Ne-a dat la fiecare două măști, care sunt un fel de cârpe. Sunt niște măști cusute acasă de către mama ei. Ne-a spus că trebuie să le folosim pe toată perioada acestui virus. Să le spălăm în fiecare zi și să le purtăm așa”, a explicat un angajat.

Este foarte posibil ca în următoarea perioada să plece de bună voie și alți angajați, având în vedere că unii dintre ei nu știu că în realitate sunt pontați cu ore mult mai puține decât fac în realitate. Au semnat fără să citească cu atenție toate actele.

Atitudine foarte arogantă a patroanei de la Sei Bella

În momentul în care au intrat în posesia acestor înregistrări și a plângerilor făcute de angajați la Inspectoratul Teritorial de Muncă, reporterii BZI au contactat-o pe Otilia Crîșmariu pentru a discuta despre această situație. Încă din primul moment aceasta a fost cât se poate de agresivă în tonalitate și a refuzat să ofere un punct de vedere despre acuzațiile aduse.

„Ce vă interesează ce se întâmplă în firma mea? Nu am ce să comentez nimic. Nu vreau să vorbesc”, a spus, foarte revoltată, Otilia Crîșmariu.

Acesta din urmă a fost parteneră de afaceri cu administratora salonului Donna Carina.

Comentarii
 • Majoritatea saloanelor procedează la fel. Angajatii isi platesc cash impozitele la angajatori, au contracte de 2 sau 4 ore, dar lucrează normal. Sunt plătiți cu un procent din încasări, circa 40%, din care tot ei plătesc cash impozitele. Este contabilitate dublă?

 • asa e practica peste tot ….eu am patit in anul 2009 parca ,cand un salon de lux din Iasi la fel a procedat…dar ITM nu face controale cum trebuie…..toate sistemele sunt bolnave nu doar invatamantul sau cel medical…

 • Mai nou, si patronul Dinte Costel de la firma Micedu Company cel care face traseul Iasi Popricani, a modificat contractele tuturor angajatilor de la 8 ore la 4 ore!!!

 • rusine dnei Otilia. eu am avut un accident in salonul dnei si nici macar nu a venit sa isi ceara scuze. am vrut sa o dau in judecata dar a venit pandemia si…. iar faptul ca nu are afisat nici o lista cu preturi in unitata ei, este un lucru clar de frauda. nu mai spun ca nici bon fiscal de multe ori nu am primit. ca sa l primesc am achitat cu cardul bancar.

 • Te duci la un tuns, sa zicem ca el costa 18 ron, tu lesi 20 ron. Sau 30 ron si tu lesi 35 ron. Pai calculati si voi singuri, 2 lei de la unul, 2 lei de la altul, o facere zic eu destul de banoasa. Asa si cu taximetristii. 90% dintre noi lasam minim 2 3 ron. La o medie de 10 20 de clienti pe zi, cum sa nu iasa cascavalul. Eu nici nu-i inteleg pe angajati de ce se mai plang, cand au ditamai media salariala. Asa si cu fetitele astea care tot se lauda ca fac unghii pe Facebook. Se castiga acolo berechet. Iese banul. Daca milfeia asta a supt-o, de ce nu-si face un PFA propriu si sa cotizeze ea insasi pentru ea si nu se mai plange. Dar mai trebuie si cap in combinatia asta.

 • Alo, SC IRINA TRANS SRL, cum ai modificat contractele angajatilor? Dar cand spui TODIRASCU Viorel, zici un alt tigan vecin gard in gard cu Dinte de la Farmacom si Micedu Company

 • Legat de dezinfectie, pai inseamna ca e mana in mana cu firma DDD. Ca trebuie sa aiba nu numai un contract pe care sa-l arate la controale, ci si facturi recente, nu una de acu 2 ani cand a icheiat contractul. Sa fie verificata la acte si firma DDD cu care are contract.

 • salariul este fix pt țigări, bacșișul este baza și este consistent, 10 % pe zi din incasările fiecăruia… 10 clienti pe zi x 300 ron x 0,1 = 300 lei / zi…. hai nu 300 , 150 x 20 de zile…. cât iese ? 3000 pe lângă salariu…. Păi eu le-as da salariu pt 4 ore pe zi si pt alte 4 ore dacă vor să rămână le-as percepe taxe pt chirie, pt apă consumabile, curent, ustensile etc – deci pt 4 ore/salariat patroana plăteste toate angaralele și tot ei sunt nemulțumiți… așa sunt românii se uită la cât face și cât câștigă altul. Dacă sunt așa de deștepți ca știu ei ca statul scutește patronii de taxe (deși nu e așa, doar amână platalor deci tot vor trebui plătite) de ce nu-și deschid ei saloanele lor ?

 • salariul este fix pt țigări, bacșișul este baza și este consistent, 10 % pe zi din incasările fiecăruia… 10 clienti pe zi x 300 ron x 0,1 = 300 lei / zi…. hai nu 300 , 150 x 20 de zile…. cât iese ? 3000 pe lângă salariu…. Păi eu le-as da salariu pt 4 ore pe zi si pt alte 4 ore dacă vor să rămână le-as percepe taxe pt chirie, pt apă consumabile, curent, ustensile etc – deci pt 4 ore/salariat patroana plăteste toate angaralele și tot ei sunt nemulțumiți… așa sunt românii se uită la cât face și cât câștigă altul. Dacă sunt așa de deștepți ca știu ei ca statul scutește patronii de taxe (deși nu e așa, doar amână platalor deci tot vor trebui plătite) de ce nu-și deschid ei saloanele lor ?

 • Angajatii trebuie sa vorbeasca mai putin ca patronl, prea au glas, sunt foarte obraznici. Mai mult sunt si prost informati si tafnosi. Este o situatie speciala efectiv nu sunt clienti. Cine a decis sa filmeze in salon aceasta discutie si sa o faca publica este imbecil. Toti angajatii au impresia ca patronul este plin de bani desi sunt situatii la inceput cand patronul nu castiga nimic dupa 1-2 ani de munca. Angajatii trebuie sa inteleaga ca efectiv nu sunt clienti iar ca sa nu constati asta si sa ceri bani trebuie sa ai probleme la mansarda.

 • Aia se plang ca le scadea 3 luni la 2ore pe cand altii din Palas au asa demult sau ii pune sa-si faca pfa. Si oricum lunile alea a fost intrerupt. ce prosti

 • Care ati facut transcriptul.. vedeti ca ala care poate fi si ‘taran’ (asa cum el singur zice), la 4:21 spune clar ‘eu NU am familie’, prezinta o situatie ipotetica ulterior, ‘daca’ ar avea familie si asa mai departe. NU mai mintiti trunchiati, scoateti din context. Nu ati pus filmuletul complet si din motive de voi stiute si de mine banuite (probabil ori v-a platit cineva, ca de obicei, sa murdariti ‘concurenta’, poate doamna de la Dona Carina, ca tot strecurati referinta asata asa ‘intamplator’ la final, ori din pura ticalosie, ca nu va sta sluj madama Otilia sau nu plateste reclama la voi) incercati sa tineti partea unor nesimtiti care vin si cu minciuni si cu informatii false (fake news, stiti doar de care, ca umpleti netul de ele), dupa cum reiese fix din filmarea lor. E fix vorba aaia, cand esti in cacutza, nu mai da din maini, ca te afunzi mai tare si uite, voi ii ajutati sa se afunde mai tare :))

 • Ce bate din gura javra aia de angajata. Mars la alt salon daca nu iti convine, patronul face ce vrea pentru ca de aia e patron si e firma lui !

 • de asta merge asa bine traba in romania. pt oameni ca cei de mai sus care tin cu patronii! de pensie a ti auzit? daca fiecare patron -si sunt destui care procedeaza asa cu scaderea nr de ore, la pensie nu o sa aveti mare lucru. si mai ganditi-va ca poate va doriti un credit, sa va luati casa, masina s au alteceva pr familie- nu veti putea cu sal de 2 ore. la salonul dnei Otilia , acest lucru cu practicarea programului de 2 s au 4 ore este de anii de zile nu de acuma.

 • Cei mai tari tepari si hoti sunt tiganii de la Micedu Transport!!! Au bani de nu stiu sa-i numere!!! Dar au si soferi prosti care stau cu 2 ore sau chiar mai rau: nu au avut platite nici o zi contributiile la stat. Jmecher Dinte evazionistul…

 • IN ROmania nu trebuie sa ai angajati. Punct. Ori ai o firmulita unde tu, nevasta-ta, copiii, trag ori pa! Fara angajati din exterior. PUNCT !

 • Este sclavie sa inchei contracte de munca pt 2 ore, sa platesti contrbutii, taxe si impozite pt tipul asta de contract si sa obligi angajatii sa lucreze 6 sau 8 ore!!!

 • Totusi , chiar daca esti patronul firmei , nu ar trebui sa faci abuzuri si sa vorbesti cu angajatii ca pe maidan . Fetelor daca vedeti la angajare ca managerul nu stie sa vorbeasca , mai ganditi-va in ce intrati .

 • Nici un angajator NU are dreptul să impună angajatului sau să îi sugereze să demisioneze, are la dispoziție pentru încetarea contractului de muncă pârghii care dacă nu sunt îndeplinite ca și condiții NU îi poate înceta contractul de muncă al angajatului iar daca angajatorii nu-și mai pot desfășura activitatea sau au probleme economice ei au OBLIGAȚIA de a-și deschide procedura insolvenței sau a falimentului ori a concordatului preventiv și NU au dreptul să folosească metode ABUZIVE împotriva angajaților lor, pentru a-și conserva patrimoniul si de la” PATRON „daca nu isi mai permit pot trece LA MUNCA cu minim pe economie!

 • Toată lumea vede interesul lui,dar cand vin facturile, cale acces,firma de paza, consumabile,curent,gaz,impozit pe profit, ustensile,odată la 3 ani trebuie curățenie generală cu tot cu mobilier,atunci nu este interesat nimeni de costuri,salubris, firma de ridicat par,deratizare,
  Aici sunt costuri care doar administratorul firmei le plătește, cand vin facturile nimeni nu filmează,
  Nu vorbim de bacșișul care se încasează zilnic,fiecare angajat.
  Alooo in ce lume trăim.

 • Acești salariați minunați , corecți , necăjiți, Trași in teapa… când pleacă fără nici un Pre aviz , din orice loc de munca indiferent de domeniu cine i sancționează??? De ce ei au atâtea drepturi , cu siguranța unii chiar le și merita.. și ceilalati , “ Patronii” absolut nici un fel de pârghie pt a i putea sancționa in vreun fel pt părăsirea locului de munca in orice moment… cred ca undeva de sus trebuie sa fie reglate aceste normative , și de o parte și de cealaltă parte , toți trebuie sa răspundem pt deciziile noastre

 • Afacerea doamnei e profitabila.cheltuielele personale ,cinismul și lipsa de respect fata de cel care ii produce plus valoare ,O va falimenta sigur.cit de curind ,
  Personalitatea firmei e vie și te va lovi puternic dacă nu o respecți,

 • Am fost la acest salon și din păcate am avut o experiența neplăcuta, deoarece acesta ,, doamna” Otilia se comporta ca o sălbatică !

 • Cacat de salon, frate. Acea „doamna” ar trebui sa le pupe picioarele angajaților la cate sacrificii au facut. Rusine. Halal „femeie”.

 • Todirascu Viorel de la firma de transport Irina Trans il are mentor pe Dinte Costel de la Farmacom Impex si Micedu!!! La rindul lui, Costel l-a “indrumat” pe cumnatul Mitica Dumitru de la Auto Balmir iar mentorul tuturor a fost si este Voion Gica de la SC Voion Trans SRL!!!

 • Bai nebuni , nu mai publicati articole anti Otilia Crismariu , ca numai ea stie cati genunchi a uzat ca sa obtina salonul . Ganditi-va la saraca ca iar trebuie sa o ia de la 0 si are o varsta , nu mai merge treaba asa usor

 • Dar barbata`su, mister Luke, oare e mandru de panarama pe care o are langa el ? Nici el nu mai are viata lunga la firma din Palas de la etajul 5. Sa vezi atunci distractie pe capul oparitului asta.

Adauga un comentariu