Local

Strategia de Dezvoltare a Județului Iași pentru perioada 2021–2027, în fază de dezbatere publică

Publicat: 18 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Strategia de Dezvoltare a Județului Iași pentru perioada 20212027 în fază de dezbatere publică
CJ a elaborat Strategia de dezvoltare a județului Iași pentru perioada 2021-2027

CJ a elaborat Strategia de Dezvoltare a Județului Iași pentru perioada 2021–2027. Aceasta constituie un plan de acțiune în mai multe domenii de interes public, pentru o dezvoltare eficientă și sustenabilă a județului.

Membrii Consiliului Județean (CJ) Iași au avut în vedere o viziune care va decide viitorul județului, din punct de vedere economic și social.

Strategia de Dezvoltare a Județului Iași urmărește bugetarea domeniilor importante, pentru o mai bună calitate a vieții, având în vedere proiecte mari, de viitor. Președintele CJ Iași, Costel Alexe, a declarat că se dorește o economie competitivă, axându-se pe latura de turism, educație, sănătate și cultură.

Strategia de Dezvoltare a Județului Iași 2021–2027, supusă dezbaterilor publice

Accelerarea dezvoltării economice a județului Iași urmărește asigurarea unor condiții mai bune la nivelul economiei locale, o piață a forței de muncă locale și la nivelul cetățenilor, prin îmbunătățirea numărului și calității locurilor de muncă și a oportunităților de afaceri, prin dezvoltarea inovatoare a avantajelor sale competitive, industriale și logistice și prin exploatarea durabilă a patrimoniului său cultural și natural, concomitent cu îmbunătățirea serviciilor publice pentru cetățeni.

Strategia de Dezvoltare a Județului Iași pentru perioada 2021–2027 reprezintă un document de planificare strategică, cu un puternic caracter participativ și consultativ, urmărind o identificare cât mai realistă a nevoilor județului Iași, din punct de vedere social, economic și ecologic, pentru a menține poziția competitivă pe care acest județ o deține la nivel regional, precum și pentru a-i asigura tranziția, în continuare, către un județ valoros, sub toate aspectele.

„Prin elaborarea «Strategiei de Dezvoltare a Județului Iași pentru perioada 2021–2027», ne-am propus stabilirea și implementarea unei viziuni comune, prin care să asigurăm dezvoltarea sustenabilă a județului nostru, în perioada 2021–2027, cu implicarea, deopotrivă, a tuturor actorilor economici relevanți și a comunității locale în procesul de planificare strategică. Elaborarea strategiei are la bază dezideratul administrației județene de a crea un mediu strategic favorabil, care să asigure creșterea nivelului de trai și a bunăstării sociale la nivelul județului, prin încurajarea mediului antreprenorial local și creșterea atractivității județului Iași, în vederea dezvoltării de parteneriate durabile, atragerea de noi investitori și valorificarea oportunităților externe de finanțare nerambursabilă”, a declarat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Se dorește o economie competitivă

Crearea unei viziuni comune pentru dezvoltarea sustenabilă a județului Iași, în perioada 2021–2027, reprezintă un demers imperativ, în vederea obținerii unui efect sinergic care să reunească eforturile comunității locale, societăților comerciale și asociațiilor non-guvernamentale de a susține dezvoltarea județului, sub toate dimensiunile sale. Prin obiectivele propuse, strategia contribuie la creșterea nivelului de trai al populației, sporirea bunăstării sociale, dezvoltarea mediului antreprenorial local, crearea de parteneriate durabile, creșterea atractivității pentru investitori, reprezentând un instrument esențial în atragerea de fonduri nerambursabile.

Din punctul de vedere al procesului de elaborare, documentul cuprinde, ca principale etape, analiza situației actuale, realizarea analizei de potențial și a analizei SWOT, elaborarea strategiei de dezvoltare și a portofoliului de proiecte, consultarea publică și aprobarea strategiei.

Strategia de Dezvoltare a județului Iași pentru perioada 2021–2027 se află, momentan, în fază de dezbatere publică și poate fi modificată, în funcție de amendamentele aduse.

Adauga un comentariu