Prima pagină » Titlurile zilei » Student ieșean, plimbat de la un cabinet medical la altul! Medicii nu se așteptau ca Paul-David Vasile să le ceară să-i facă așa ceva!

Student ieșean, plimbat de la un cabinet medical la altul! Medicii nu se așteptau ca Paul-David Vasile să le ceară să-i facă așa ceva!

11 iun. 2022, 02:00, 20 ,
în Titlurile zilei

Un student al Facultății de Drept, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, a trecut recent printr-o experiență extrem de neplăcută, în momentul în care și-a dorit să fie imunizat împotriva HPV. A fost plimbat de la un cabinet medical la altul de personalul medical al mai multor instituții ieșene, care a refuzat să-i administreze vaccinul. Acesta a fost trimis de la un cabinet la altul până când a găsit pe cineva să îi administreze serul.

Paul-David Vasile, student în anul al III-lea la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a fost plimbat de colo-colo de cadrele medicale ieșene când a încercat să se vaccineze anti-HPV. Virusul HPV este unul dintre principalii vinovați în cazurile de cancer de col uterin în rândul femeilor, el neavând, în general, manifestare simptomatică în rândul bărbaților, deși nici aceștia nu sunt în totalitate feriți de efectele adverse ale infectării.

Plimbat de la un cabinet medical la altul până să fie imunizat împotriva HPV

Un tânăr student la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Paul-David Vasile, a dorit, de curând, să fie vaccinat împotriva virusului papiloma uman (HPV), dar a avut parte de o adevărată aventură.

Pentru a fi eficient, vaccinul HPV trebuie realizat în 3 doze, iar prețul unei doze depășește 600 de lei.  Studentul ieșean avea un timp limitat la dispoziție ca să i se administreze serul, de aceea, de la farmacie tânărului i s-a dat  și un recipient în care să depoziteze vaccinul, deoarece acesta trebuie ținut la rece pentru a nu se altera. Deoarece Paul-David Vasile are medic de familie în Brăila, trebuia să găsească o soluție încât să se vaccineze în Iași.

Tânărul și-a încercat mai întâi norocul la Centrul Medical Studențesc Copou, însă medicul Carmen Cărare a refuzat administrarea serului, nedorind să-și justifice răspunsul. Studentul a insistat, i-a explicat că trebuie să facă vaccinul în timpul zilei respective, deoarece el nu avea condițiile necesare pentru a păstra serul mai multe zile.

„În momentul ăla a venit asistenta și a întrebat ce s-a întâmplat. Doctorița i-a răspuns: «Ăsta vrea să-i fac nu știu ce vaccin». Ea nici nu știa ce vaccin voiam să-mi facă, deși îi explicasem. Înseamnă că pentru ea nici nu conta ce vaccin voiam să-mi administreze, ea m-ar fi refuzat oricum. I-am prezentat asistentei din nou toată situația. Nu a înțeles ce vaccin, așa că m-am pus să-i explic iar despre ce vaccin era vorba”, a declarat Paul-David Vasile.

Întrebat cine i-a recomandat să facă acest vaccin, studentul a răspuns că a fost îndrumat de medicul lui de familie, Maria Giurgea, aflat în Brăila. La auzul acestui răspuns, medicul din cadrul cabinetului UAIC i-a spus să se ducă în Brăila pentru a se vaccina.

„Așa că i-am explicat că sunt din Brăila și ea mi-a zis «Când mai mergi în Brăila, fă-ți-l!»”, a precizat tânărul.

Studentul la drept a fost în cele din urmă vaccinat de o asistentă medicală de la Bolta Stomatologică

În cele din urmă, medicul UAIC, Carmen Cărare, i-a recomandat studentului să se ducă la UPU la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași. Neavând de ales, acesta s-a conformat. Ajuns la UPU, el le-a relatat toată situația, dar și aici a fost refuzat, motivând că nu intră în îndatoririle lor.

„Mi-au zis că trebuie să mă duc la Bolta Stomatologică. I-am întrebat unde e Bolta. Mi-a explicat cum să ajung acolo, așa că am plecat. Intru. Erau acolo 3 uși. Mă rog, erau mai multe uși, dar numai 3 se deschideau”, a continuat studentul.

A încercat mai întâi la Centrul Balneo-Climateric și la Kinetoterapie, conștient fiind că probabil va fi refuzat și aici. Asistentele nedumerite de cererea tânărului i-au sugerat să încerce la mai multe uși și poate va găsi pe cineva care să îi facă vaccinul.

„Găsesc o asistentă, îi expun situația și îmi răspunde că ea nu se ocupă cu așa ceva. Am întrebat-o de ce m-a trimis de la UPU aici, iar ea mi-a zis că nu știe. Am întrebat dacă e cineva în această clădire care-mi poate face vaccinul. Mi-a răspuns «Nu știu, mai încercați»”, a declarat Vasile Paul-David.

În cele din urmă, salvarea tânărului a venit de la secția de Chirurgie Maxilo-Facială, unde o asistentă a fost de acord să îi administreze serul. Asistenta urmează să-i administreze tânărului și următoarele 2 doze.

Maria Giurgea, medicul de familie în Brăila, este de părere că tânărul trebuia să fie vaccinat în cadrul cabinetului pentru studenți.

„Eu i-am indicat să facă vaccinul, aflând că l-a cumpărat și el stă mai mult de jumătate de an în Iași, unde este student, normal trebuia să i se facă la policlinica studenților, dar am înțeles că a fost plimbat pe la mai multe cabinete. Nu știu de ce s-a întâmplat chestiunea asta, important este că i s-a făcut”, a declarat medicul de familie Maria Giurgea.

Contactată de către reporterii BZI, dr. Carmen Cărare a refuzat să comenteze motivele pentru care a ales să refuze vaccinare:

„Îmi amintesc de situație, dar nu am ce comenta, luați legătura cu medicul coordonator”, a declarat medicul din cadrul cabinetului UAIC Iași.

Vaccinarea anti-HPV atât la fete, cât și la băieți, este cea mai eficientă metodă de a reduce incidența cancerului de col uterin

Deși nu este un vaccin obligatoriu, Paul-David Vasile s-a informat cu privire la riscurile infectării cu HPV, iar deoarece prevenția reprezintă pentru el un aspect extrem de important, a ales să se vaccineze.

„La noi, la bărbați, cel mai frecvent cancer este în gât, iar la femei este cancerul de col uterin. La bărbați poate să producă cancer și la prostată, la vezică și cancer intestinal, parcă. Eu nu am vrut să-mi asum riscul, iar bărbații, deși nu fac, ei tot pot fi purtătorii virusului și să-l transmită. Nu am vrut să mă protejez doar pe mine, ci și pe viitoarele mele partenere”, a explicat studentul.

În România, mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin este extrem de ridicată, incidența acestei afecțiuni fiind de 2,5 ori mai mare decât media în Uniunea Europeană.

„Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenție împotriva diverselor tipuri de cancer care au drept cauza infecției cu virusul HPV. La noi în țară, anual, peste 1.800 de femei mor ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media în Uniunea Europeană, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare, aceste date plasând țara noastră pe primul loc din punctul de vedere al incidenței și al mortalității asociate cancerului de col uterin, la nivelul țărilor din Uniunea Europeană”, a precizat medicul ginecolog Adrian Sescu.

Imunizarea împotriva HPV este cea mai bună variantă de prevenție a afecțiunilor cauzate de infectarea cu virusul HPV.

„Vaccinarea atât a fetelor, cât și a băieților împotriva HPV este o soluție mai eficientă de prevenție la nivelul întregii populații și reducere a incidenței cancerelor și a altor afecțiuni (veruci genitale, leziuni precanceroase, forme invazive de cancer) cauzate de HPV. S-a demonstrat că vaccinarea ambelor sexe accelerează obținerea imunității de grup și eliminarea bolilor cauzate de HPV”, a spus dr. Adrian Sescu, în legătură cu imunizarea împotriva HPV.

Comentarii
  • Stimate student, pe site-ul universitatii exista informatii despre serviciile pe care le ofera studentilor cabinetul medical. Te rog sa citesti atent si vei vedea ca nu poti solicita orice vrei de la medicii care lucreaza acolo. Activitatea medicala de acolo are insa nevoie de proceduri pentru actele medicale care se pot desfasura. Inainte de a cumpara vaccinul trebuia sa mergi la medicul de acolo, sa prezinti intentia ta si sa primesti consiliere. Te-ai dus direct cu vaccinul si ai creat, cu buna stiinta, toata aceasta situatie pentru care apoi ai venit in presa in loc sa te informezi corect despre ce servicii poate oferi un cabinet medical studentesc.

  • Viitoarele partenere

    Vai, dar avem facultate de drept si la noi, la Braila.
    Iar la Șendreni se face inocularea 24/7, iar la UPU oricum ajungi.

  • Medicul său de familie trebuia să facă recomandarea scrisă adică o rețetă.
    Deci fără retetă nu trebuia eliberat din farmacie.
    Doar in baza recomandării scrise se pot administra produse injectabile intr.un alt cabinet decât cel care face recomandarea. Cè …dacă arată vaccinul?….. dacă mergea reclamantul la secția de poliție și arăți cătușele sau cartușul cumpăre din farmacie organul se conforma?
    Concluzie (răutăcioasă) : reclamanul a luat recomandarea de la tovarăsii săi la marșul LGBTQ recent

  • La medic nu dai comandă de proceduri medicale ca la bar…

  • Corect.

    Cand citesti ce zice intelectualul, „noi, barbatii” te umfla rasul.
    – Zi, puisor, au dat aia cu fumigena in voi duminica trecuta, asa-i ?

  • Pentru Evaluation, adica medic…

    Evaluation, juramantul acela este de oha?
    Va ingropati în proceduri si alte hartii, iar pacienții sunt netratati si neevaluati…
    Domnul Lazarescu moare in fiecare zi, în fiecare ora si în fiecare minut în aceasta tara plină de evaluari si proceduri…

    Aceasta este un limbaj foarte politicos, dar meritati scuipati si injurati mereu pentru atitudinea gretoasă de care dati dovada, majoritatea!

  • @Daniel. Nu sunt medic. Studentul nu avea calitatea de pacient. Studentul a procurat de undeva o fiola cu un vaccin dupa ce s-a consultat cu medicul de familie. Studentul dorea efectuarea unui act medical care nu era o urgenta. Sunt de parere ca inainte de a cumpara fiola nu s-a documentat suficient. Cand ma refer la procedura si tin la acest aspect vreau ca medicul si orice potential pacient sa cunoasca foarte bine pasii unei interventii sau chiar al unui banal consult. Incepand de la Buna ziua si pana la banalul La revedere. Cunoscand procedurile te poti revolta in deplina cunostinta de cauza sau poti da un judecata. Necunoscand procedurile apar victime de ambele parti. Un scuipat nu poate repara un eroare medicala. Ramane ceea ce este si ceea ce reprezinta. Atat.

  • @Daniel. Nu sunt medic. Studentul nu avea calitatea de pacient. Studentul a procurat de undeva o fiola cu un vaccin dupa ce s-a consultat cu medicul de familie. Studentul dorea efectuarea unui act medical care nu era o urgenta. Sunt de parere ca inainte de a cumpara fiola nu s-a documentat suficient. Cand ma refer la procedura si tin la acest aspect vreau ca medicul si orice potential pacient sa cunoasca foarte bine pasii unei interventii sau chiar al unui banal consult. Incepand de la Buna ziua si pana la banalul La revedere. Cunoscand procedurile te poti revolta in deplina cunostinta de cauza sau poti da un judecata. Necunoscand procedurile apar victime de ambele parti. Un scuipat nu poate repara un eroare medicala. Ramane ceea ce este si ceea ce reprezinta. Atat.

  • Pentru Evaluation:
    1) Cu buna stiinta-cu intentie. Inclusiv din comentariile dumneavoastra rezulta ca studentul nu a cunoscut acest lucru, deci nu a intentionat. Asadar, folositi gresit limba romana.
    2) Indiferent de ce servicii ofera cabinetul studentesc, consider ca doctorita ar fi trebuit sa justifice motivul pentru care nu a dorit sa il vaccineze.
    3) Vaccinul este practic o injectie, atat doctorita cat si asistenta de la cabinetul medical au pregatire medicala, cum de altfel au toate persoanele care l-au refuzat pe parcurs. Nu este greu sa faci o injectie, mai ales cand persoana doreste sa si-o faca si cand are recomandarea medicului de familie. Si dupa cum ati vazut, pana la urma i-a facut injectia o asistenta de la Chirurgie Maxilo-Faciala. Crezi ca intra in atributiile persoanei respective? Prea ne cramponam in proceduri. Daca avea un atac de cord pe strada si era un medic pe langa el nu intervenea pentru ca nu intra in atributiile lui? Cu juramantul lui Hipocrat cum ramane? Ca de obicei e vina victimei…

  • Multi neaveniti in medicina ieseana,nu citesc,nu se informeaza,stau degeaba si mai primesc si bani pentru asta; studentul a fost informat,cadrele medicale in schimb,nu; revoltator ce se intimpla si cum sint trimisi oamenii de colo colo,aceasta Carare se ocupa de organizare de evenimente,de unde sa stie ea cum se administreaza vaccinurile

  • Pentru Sharia:
    1) De ce ar da reteta daca vaccinul nu e compensat si e optional? Poti cumpara aproape orice de la farmacie. Daca farmacia nu a cerut reteta insemna ca e in regula.
    2) Solutia injectabila are un prospect, pe care orice absolvent de studii medicale ar trebui sa stie sa il citeasca, mai ales ca este scris pentru a fi inteles de omul de rand, fara studii de specialitate.
    3) Toate persoanele implicate aveau pregatire pentru a face acea amarata de injectie. Nu mi se pare a fi o mare procedura. Mai ales ca studentul dorea sa si-l faca si avea recomandarea medicului de familie.
    4) Nu inteleg ce vreti sa ziceti prin comparatie cu politia si catusele? Daca mergi la politie cu catuse sau un cartus, evident ca aia o sa te intrebe ce e cu tine, de ce ai catuse, de ce ai un cartus?!?!?
    5) Ce legatura are subiectul asta cu LGBT+? De unde rezulta ca studentul acesta este membru al comunitatii? Si daca este membru, trebuie sa i se refuze servicii medicale?
    6) Daca nu vi se pare grav ca la protestul LGBT+ s-au aruncat cu oua si fumigene intr-un protest pasnic pentru drepturi egale, atunci este grav. Cei care au aruncat cu fumigene in LGBT, pot la fel de simplu sa arunce cu fumigene in dumneavoastra cand o sa incercati sa va aparati propriile drepturi. Indiferent de ce antipatii ati avea cu comunitatea LGBT+, nu ar trebui sa va influenteze modul in care va raportati la drepturile omului. Rusine!

  • mie ca fata, la 16 ani, mi a fost refuzat sa mi se faca la medicul de familie vaccinul HPV, cu toate ca este extrem de important pentru noi fetele mai ales…..0 asteptari ramase

  • Un mascul voia vaccinul HPV, interesant subiect

  • Interesant pentru coada Europei,a se vedea comentariile si incompetenta unora

  • Interesant pentru coada Europei,a se vedea comentariile si incompetenta unora

  • pentru Anonimus

    Perversiunea nu este un drept, ci un pacat.
    Reactiile de respingere sunt generate de etalarea ostentativa a perversiunii.

    Sexul sta la baza vietii. A-l perverti, asa cu o fac homosexualii, inseamna ca iti bati joc de viata.

  • Da are vreo relevanta ca ,,domnul,,e studient la facultatea de drept ? ))) Nu vreau sa supar pe nimeni,da la ce cioc si par facut inele are sigur e un ,,resetat,,care impinge lutul la deal si confunda tartita cu pasarica.Saracutul,probabil a inghitit prea multe gaze lacrimogene si oua la ultimul mars curcurbelit.

  • E un articol penibil scris contra cost de infractorii infometati de la o fituica de scandal.Medicul de familie trebuia sa vaccineze ca e platit pt asta nu sa recomande si trebuie judecat de CM. Asistentei de la Bolta care face injectii la necunoscuti si neconsultati trebuie sa i se ridice dreptul de practica.

  • Dacă vrei să le protejezi pe „viitoarele partenere” și pe tine, folosește prezervativul. Domnul student, chiar nu ți-e rușine să știe tot Iașul ce faci tu in pat? Cancerul la gât îl faci dacă practici sex oral. Crezi că dacă te-ai vaccinat acceptă proastele mai ușor sex neprotejat? Mai există și alte boli cu transmitere sexuală, pe care le vei transmite „partenerelor” (la plural) dacă faci sex neprotejat! Plus sarcina nedorită!!

  • Ferească-ne Dumnezeu

    Felicitări studentului pentru măsurile de sănătate sexuală pe care și le-a luat, în cunoștință de cauză și sub recomandare medicală autorizată.

    Probabil că i-ar fi fost refuzată administrarea oricărui tip de vaccin la cabinetul de medicină pentru studenți. Și nu doar lui.

    În rest, să vă ferească Dumnezeu de complicațiile infectării cu HPV. Și pe cei care știți ce înseamnă HPV, și pe cei care nu știți.

    Există riscul ca HPV-ul să se transmită și cu prezervativ. Iar dacă ești infectat cu HPV și vrei, totuși, să ai copii cu cineva, ce faci? Sau ce trebuia să faci ca să previi infectarea?

    Cei care se află în situații similare cu a studentului din articol cred că ar avea cu cine discuta dacă ar merge mai degrabă la un cabinet medical de ginecologie (femei) sau de urologie (bărbați), ori la dermato-venerologie.

    Nu e nicio rușine să previi. E mai greu când ai de tratat, dar asta se poate întâmpla oricui, inclusiv celor care comentează incisiv sau discriminatoriu și habar nu au dacă trăiesc cu HPV-ul în sânge sau nu. Dacă-i întrebi când și-au făcut ultima dată un examen medical de rutină a aparatului reproducător, s-ar putea să le dea cu virgulă.

    Sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`