Actualitate

SUA desfășoară atacuri aeriene în Siria care vizează miliții susținute de iranieni

Publicat: 26 feb. 2021
SUA a bombardat mai multe locații din Siria
SUA a bombardat mai multe locații din Siria, locații în care se aflau militanți susținuți de Iran

Armata SUA a lovit joi o locaţie din Siria folosită de două grupuri de miliție susținute de Iran ca răspuns la atacurile cu rachete asupra forțelor americane din regiune în ultimele două săptămâni.

Mai mulţi militanți au fost uciși în atacuri, a declarat un oficial american pentru CNN. Atacurile, care marchează prima acțiune cunoscută a armatei SUA sub președintele Joe Biden, au atras rapid criticile unui parlamentar democratic. Locaţia nu a fost legată în mod specific de atacurile cu rachete, dar secretarul Apărării Lloyd Austin a spus că este „încrezător” că a fost folosit de aceleași miliții şiite, susținute de Iran, care au lansat rachete asupra forțelor SUA și ale coaliției.

Joe Biden a autorizat atacurile din Siria

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că atacurile au avut loc „în direcția președintelui Biden” și au fost autorizate nu doar să răspundă recentelor atacuri împotriva forțelor americane și ale coaliției, ci și să se ocupe de „amenințările în curs de desfășurare pentru acești personal”.

„În mod specific, bombele au distrus mai multe facilități situate la un punct de control la frontieră utilizat de un număr de grupuri militante susținute de iranieni, inclusiv Kata’ib Hezbollah și Kata’ib Sayyid al Shuhada”, a spus Kirby. „Operațiunea trimite un mesaj lipsit de ambiguitate; președintele Biden va acționa pentru a proteja personalul coaliției americane. În același timp, am acționat într-un mod deliberat, care urmărește să descalifice situația generală atât în ​​Siria de Est, cât și în Irak.”

Locaţia ar fi fost folosită pentru contrabandă cu arme

Site-ul atacat de SUA joi este considerat a fi folosit ca parte a unei operațiuni de contrabandă cu arme de către miliții, potrivit unui oficial american. Atacurile au fost efectuate pentru a degrada capacitatea grupurilor de a efectua atacuri și pentru a trimite un mesaj despre atacurile recente, a spus oficialul.

I-am încurajat pe irakieni să afle noi informaţii

Decizia de a viza site-ul din Siria a fost luată de „sus în jos”, a spus un oficial al apărării. Austin a declarat reporterilor că Biden a autorizat atacul joi dimineață, după ce i-a recomandat președintelui să ia măsuri.

„Suntem încrezători în ținta pe care am urmat-o”, a declarat Austin într-un zbor de întoarcere spre Washington din San Diego joi. „Știm ce am lovit. Le-am permis și i-am încurajat pe irakieni să investigheze și să dezvolte informații, iar acest lucru ne-a fost de mare ajutor în rafinarea țintei.”

Kirby a spus că Biden a autorizat grevele după consultarea cu aliații SUA, inclusiv cu partenerii coaliției, și că au avut loc la aproximativ 6 pm ET.

O bombă a SUA împotriva Irakului Kata’ib în 29 decembrie a declanșat plângeri din partea guvernului irakian cu privire la încălcarea suveranității sale . Zile mai târziu, membrii grupului și alte miliții susținute de Iran au mărșăluit către Ambasada SUA în Irak, distrugând proprietățile și incendind clădirile exterioare.

Adauga un comentariu