BZI LIVE

Subiect de interes și impact pentru întreaga comunitate, dezbătut de decanul Facultății de Medicina Veterinara din cadrul USAMV – FOTO

Publicat: 16 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Miercuri, 16 octombrie 2019, începând cu ora 15.00, în Studioul BZI LIVE a avut loc o ediție de interes și impact pentru întreaga comunitate. Invitat special a fost prof. univ. dr. Gheorghe Savuţa, actualul decan al Facultății de Medicina Veterinara din cadrul Universității de Stiinte Agricole și Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad din Iași. Acesta este o figura importanta a mediului academic național veterinar, recunoscut pe plan internațional și cel care a inițiat în tainele Medicinei veterinare numeroase generații de studenți. Mare parte din viata sa este dedicata salvării vieților animalelor. De asemenea, are proiect ce tine de realizarea noului Spital Veterinar de la USAMV și al unui viitoru Centru de Cercetări al Universității.

Specializat pe segmentul epidemologiei umane și veterinare, cu pregătire la institutul Pasteur din Paris și la Școala Națională Veterinară din Alfort, Franța, decanul studieiaza bolile care se pot transmite de la animal la om și invers, adică zoonozele. Pe de altă parte, energia sa este catalizată în a fonda un Spital Regional pentru cabaline și animale de fermă, la nivelul cerințelor actuale pe plan internațional. Universitarul are ca activitate și reorganizarea serviciilor clinice pentru animalele de companie, la sediul facultății pe care o coordonează.

Mai mult, este pilonul principal în demersurile de construire, de către USAMV Iași, a unui Centru de cercetări avansate pentru boli emergente și zoonoze, a cărui valoare de investiție se va ridica la 9 milioane euro. Toate aceste subiecte, efectele unei peste porcine sau de alta natura animala sau importantul simpozion științific pe care-l derulează în aceste zile facultatea s-a discutat în Studioul BZI LIVE. Prof. univ. dr. Gheorghe Savuţa s-a născut la 18 aprilie 1957, în satul Botuș, comuna Fundu Moldovei, județul Suceava.

A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Iași, facultate al cărei decan este ASTĂZI. În perioada 2008-2016 a ocupat funcția de prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași.

Adauga un comentariu