Economic Local

S-a încheiat campania APIA, de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2023. Încep controalele în fermele agricultorilor din Iași

Publicat: 01 iun. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-a încheiat campania APIA de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2023. Încep controalele în fermele agricultorilor din Iași
Fermierii au depus cererile unice la APIA, fără penalizări

Campania APIA, de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2023, a ajuns la final. Fermierii din Iași au solicitat subvenții pentru o suprafață de 277.300 de hectare de terenuri agricole, fiind depuse 16.660 de cereri. Campania s-a derulat în perioada 1 martie – 31 mai 2023

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași a încheiat campania anuală de depunere a cererilor unice prin intermediul cărora fermierii pot obține subvenții pentru terenurile agricole sau fermele zootehnice. Agricultorii ieșeni au depus 17.000 de cereri pentru 175.000 de hectare, o suprafață mai mică solicitată la plată, față de anul precedent.

Cererile unice de plată au fost depuse online la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la finalul lunii mai 2023, fiind prelungită această perioadă din cauza ritmului scăzut de depunere a documentelor, comparativ cu anul precedent. În 2022, perioada de depunere a fost 1 martie – 15 mai. Decizia a venit în contextul activității intense de la APIA din această perioadă, dar și în cel în care noua Politică Agricolă Comună aduce anumite schimbări, astfel încât fermierii și angajații APIA s-au adaptat mai greu acestor modificări.

S-a încheiat campania APIA, de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2023

Fermierii care vor depune cererile după data de 1 iunie 2023, până la 15 iunie, vor fi sancționați cu 1 la sută din valoarea subvenției pentru fiecare zi de penalizare. După depunerea documentelor, agricultorii vor fi verificați în teren, iar după această etapă va începe plata avansului din subvențiile pentru acest an, de la jumătatea lunii octombrie 2023. Agricultorii din Iași care mai depun cererile se vor înscrie tot în aplicația IPA online, un program informatic gratuit care permite completarea electronică a cererii unice de plată.

Fermierii vor înainta una singură, chiar dacă utilizează suprafețe de teren în diverse localități sau județe. Aceștia trebuie să verifice, împreună cu primăria de pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată. Adeverințele pentru schemele din sectorul zootehnic sunt emise de către asociația acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei/Oficiul Județean pentru Zootehnie.

Subvențiile pentru fermierii ieșeni pot depăși 1.000 de euro la hectar

Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire), plata pentru tinerii fermieri. Alte scheme de plată sunt sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsurile 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau culturi ecologice. Banii pentru aceste scheme de plată provin de la Uniunea Europeană și sunt acordați din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Schemele finanțate de la bugetul național sunt ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal, dar și în sectorul zootehnic.

Dacă sunt accesate toate schemele de plată, un fermier poate încasa și 1.000 de euro la hectar. Fermierii din Iași care au depus cererile unice de plată vor fi verificați de inspectorii APIA în perioada iunie – septembrie 2023.

Adauga un comentariu