Titlurile zilei

Sunt prietene și au hotărât să investească zeci de mii de euro într-o afacere care îți lasă gura apă. „Ne-am cunoscut în facultate și am pus tot pe hârtie”

Publicat: 20 feb. 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Sunt prietene și au hotărât să investească zeci de mii de euro într-o afacere care îți lasă gura apă. Ne-am cunoscut în facultate și am pus tot pe hârtie
Două tinere din Iași au o afacere se succes cu paste

Eliza Bogdan și Adina Moșneagu, două tinere din Iași, au deschis de curând o afacere cu paste făcute ca în Italia. Au investit 78.000 de euro în acest business și se bucură deja de succes. Conceptul de afacere este de paste „to go”, ce pot fi comandate și consumate la birou. Cele mai căutate sortimente de spaghete sunt  carbonara, bolognese și „Friends” – pastele casei

Una dintre cele mai inedite afaceri, ce este inspirată din bucătăria italiană, este a tinerilor ieșence Eliza Bogdan și Adina Moșneagu, în vârstă de 31 de ani. Fac paste din făină de grâu dur măcinată, ouă și sare, ca în Italia, conceptul folosit fiind „to go”. Clienții comandă pastele, iar curierul le aduce acasă sau la birou. Prietene de 12 ani, cele două ieșence au devenit și partenere în afacere.

„Pe noi ne leagă o poveste de prietenie. Acum 12 ani ne-am cunoscut pe băncile facultății. Am început să gătim, mai mult Adina, ea fiind pasionată de bucătărie, eu de antreprenoriat (n.r. – râde). Apoi am creat un concept de paste «to go», l-am pus pe hârtie, l-am vizualizat, am făcut tot ce era necesar pentru a obține finanțarea. Am fost printre cei 22 de finaliști din programul de finanțare.

Eu eram studentă, fiind la doctorat, în momentul în care am depus proiectul, în februarie 2022. Finanțarea era pe Programul Operațional Capital Uman – Proiectul STAR din Cadrul Facultății de Design Industrial și Textile, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași. Am intrat în procesul selectare grup țintă, am fost eligibile la finanțare, apoi a urmat partea de cursuri de antreprenoriat, mentorat”, susține Eliza Bogdan, antreprenoare.

Două tinere din Iași au deschis o afacere cu paste făcute ca în Italia

În afacerea „Pasta House” au investit 58.000 de euro, banii acordați prin proiect, iar alți 20.000 de euro au fost fonduri proprii. Afacerea a avut succes imediat după deschidere.

„Am terminat FEAA, iar acest lucru ne-a ajutat foarte mult. Eu veneam din zona de fonduri europene și partenera mea din zona de telecomunicații, fiind atentă la detalii, un plus pentru afacere. Din iunie 2022 am început să ne căutam un spațiu, să-l modernizăm.

Am deschis afacerea în noiembrie, anul trecut. De 3 luni suntem pe piață. În primele două luni a fost un boom de clienți, ulterior, după sărbători, a fost mai dificil și provocator de-a dreptul. Dar nu ne dăm bătute pentru că pe orice piață e dificil să pătrunzi, dar e important ca lumea să ne cunoască și să testeze mâncarea.

Clienții comandă, se întorc și recomandă locația, aduc clienți noi. Suntem pe toate aplicațiile de delivery și am observat că acest concept a prins. Clienții sunt preponderent din oraș și, fiindcă suntem în Târgu Cucu, clienții care s-au cazat în centru au venit la noi să ia ceva la pachet, fiind din alte județe”, mai spune Eliza Bogdan.

Afacerile cu cafea „to go” s-au dezvoltat la Iași.

Pastele sunt făcute zilnic pentru a fi mâncarea proaspătă

Cele mai căutate sortimente de spaghete sunt carbonara, bolognese și „Friends” – pastele casei. Prețurile, în funcție de sortimente, sunt cuprinse între 30 și 44 de lei.

„Pastele sunt făcute din făină de grâu dur măcinată, ca în Italia. Avem o mașină de făcut paste. Conțin doar făină, ou și sare. Le facem în fiecare zi, sunt fresh. Le gătim cu gust, ne inspirăm din stilul italian. Mizăm pe gust și folosim produse proaspete ca să oferim un gust diferit. Ne-am legat de povestea de prietenie, de aceea pastele casei se numesc «Pasta friends», fiind dedicate prieteniei și printre cele mai căutate.

Sunt cu sos alb și ciuperci champingnon, dar și alte tipuri de ciuperci, cum sunt folosite în Italia. Pastele alfredo, cu sos alb, cu pui și ciuperci, carbonara, care se fac după rețeta originală, cu gălbenuș de ou și pecorino, cele cu creveți, dar și bolognese sunt la mare căutare.

Paste pentru copii facem, în urma solicitărilor clienților. Porțiile noastre sunt de 400 de grame, iar pentru copii facem mai mici, de 240 de grame, pentru că părinții ne-au transmis că termină de consumat porțiile mari. Noi suntem în fiecare zi în bucătărie și două doamne bucătar ne ajută să gătim pastele. Ne dorim să construim o comunitate de paste proaspete, la Iași”, mai spune Eliza Bogdan.

O altă afacere cu paste au deschis Diana Popovici și Simona Anastasiu, o IT-istă și o farmacistă din Iași.

Antreprenoarele din Iași care au deschis afacerea cu paste făcute ca în Italia susțin că preparatele pot fi consumate și în sediul locației „Pasta House”, însă, de obicei, clienții le comandă acasă sau la birou.

Comentarii
Adauga un comentariu