Titlurile zilei

Surpriză totală pentru șoferii care circulă pe una din cele mai aglomerate străzi din Iași. Schimbare majoră în traficul de pe bulevardul Copou

Publicat: 04 mart. 2021
Un tramvai CTP circulând pe bulevardul Copou din municipiul Iași, în dreptul Bibliotecii Central Universitare
Liniile de tramvai de pe bulevardul Copou, una din cele mai aglomerate străzi din Iași, vor fi refăcute de către primărie pentru aproape 6 milioane de euro

O serie de lucrări de reabilitare pe una din cele mai circulate străzi din Iași ar urma să fie demarate în perioada următoare. Primăria Iași pregătește un proiect legat de refacerea căii de rulare a tramvaielor de pe bulevardul Copou din municipiu. Strada a fost refăcută în urmă cu 8 ani în baza unui proiect european, lucrări care nu au atins și liniile de tramvai de pe artera respectivă

Surpriză totală pentru conducătorii auto din municipiul Iași care circulă pe zona bulevardului Copou. Municipalitatea vrea să treacă la un proiect legat de refacerea liniei de tramvai din zonă, proiect care vizează înlocuirea căii de rulare pe ruta Biblioteca Central Universitară (BCU) „Mihai Eminescu”- rond Triumf. Proiectul ar urma să includă și reabilitarea rondului aflat în apropiere de Garnizoana Militară din Copou. Valoarea lucrărilor a fost stabilită la aproape 6 milioane de euro. Finanțarea ar putea fi asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), municipalitatea înaintând o solicitare în acest sens la Guvernul României.

Linie nouă de tramvai pe bulevardul Copou din Iași

Primarul Mihai Chirica a explicat și în ce constă noul proiect. Practic, linia de tramvai între BCU și rond Triumf ar urma să fie refăcută în totalitate. Ultima reabilitare a acestui tronson a fost demarată în jurul anului 2003, lucrarea fiind depășită din punct de vedere tehnic.

„Am făcut o analiză asupra duratei de viață și am ajuns la concluzia că nu peste multă vreme linia de tramvai de la Biblioteca Central Universitară și Triumf va ieși din durata normală de viață. Are circa 20 de ani vechime în curând. Din acest motiv am dat drumul la un studiu de fezabilitate. Este vorba despre un tronson nu foarte lung și care nu o să dureze foarte mult. Lucrările au fost estimate la circa 1 an. Noi estimăm să-l ducem spre 2024, valoarea fiind de 5,7 milioane euro”, a menționat edilul Mihai Chirica.

Proiect de 90 de milioane de lei în municipiul Iași. Lucrarea a început să crape

În anul 2013, în baza unui proiect cu finanțare europeană „axa culturală”, au fost refăcute mai multe străzi din Iași, inclusiv bulevardul Copou. Lucrările nu au atins și liniile de tramvai înte BCU și rond Triumf, ci bucata din Fundație spre Gavriil Musicescu la pasajul „Mihai Eminescu”. Cu toate acestea, proiectul a ajuns să fie blamat de șoferi, bulevardul Copou începând să se crape după numai câțiva ani. Contractul a fost unul generos, de circa 90 de milioane de lei, la mijloc fiind mai multe firme care au lucrat la reabilitarea a 16 străzi, printre care Sărărie, Lascăr Catargi, bulevardul Ștefan cel Mare, strada Palat, Anastasie Panu, Sfântul Lazăr și bulevardul Carol I. Constructorii selectați au lucrat pe zone diferite, de Copou ocupându-se Vega ’93 Galați, firmă aflată acum în insolvență.

Proiecte de 2,3 miliarde de euro prin PNRR în Iași

Reabilitarea unor străzi din Iași, inclusiv liniile de tramvai de pe bulevardul Copou, a fost inclusă în PNRR. Primăria a depus o listă cu 48 de proiecte prin acest program, listă care a fost depusă la nivel central pentru obținerea finanțării. Șefii primăriei speră să prindă prin PNRR o parte a acestor proiecte. Lista respectivă cuprinde proiecte pe 3 piloni. Este vorba despre transport și schimbări climatice, servicii publice, dezvoltare urbană, valorificare patrimoniu, dar și competitivitate economică.

Comentarii
 • Nesimțiților când Terminați Tătărașiul ca suntem sufocați fără tramvaie . Primăria se aude ? Luați lefuri grase de pomana și sunteți incapabili de a urmarii și impulsiona constructorul . Rușine

 • Pe bulevardul Tudor Vladimirescu, deja sint aproape invizibile marcajele, la nici jumatate de an de la darea in folosinta. La vara trebuie sa investim (pardon, sa furam) iar in marcaje.

 • Se zburlea Chirica cu transport electric urban cu tramvaie pana la Tomesti Cristesti si alte utopii deși e clar ca asta e Trendul in Europa când de fapt este incapabil sa finalizeze 500 de metri de cale rulantă in Tatarasi de un an de zile . Niște impotenți profesional in toată Primăria Ieșeana .

 • Panaramelor, de ce nu spuneți ca restul de strazi au fost facute de CONEST?
  Articolul dovedeste clar ca Sararie, A Panu si restul arata intact dupa aproximativ 8 ani de zile, semn ca firma este SERIOASA. Ziceti de vega care a dat buleu.
  O fi Cozma prieten cu Chirica sau ce mai spuneti voi dar firma face treaba buna. Vin altii de prin alte orase, dau buleu si dupa se fac nevazuti. Macar conest e firma locala, in caz de probleme intervine prompt. Adu l tu acum pe vega sau pe duduta sa refaca buleul in garantie.
  Q.E.D

 • Copoul a ajuns o rusine din cauza cocalarilor care stau si paraziteaza bulevardul reprezentativ al orasului. Pe langa stationat pe treceri si blocat cai de acces, polueaza cu tigaile lor de nu mai ai cum sa respiri. Acum s-au extins ratatii pana la Castel, ca o râie.

 • Oare dacă ar fi banii lui ar mai moderniza strada ?Acum Strada e ff buna.Si calea de rulare a tramvaielor e ff buna. Vechime 18 ani!!! Pai avem cale ferată de 40 ,50 de ani și noi schimbam la 18 ani . Suntem bogați tare!!! Sunt alte lucruri in acest moment mai utile. Ați văzut ca cea modernizată spre gara arată groaznic pt ca a sărit asfaltul pe lângă calea de rulare. Apoi in Pacurari in fata stației PETROM au lucrat iar când au reparat au făcut dezastru . Sari de pe scaunul mașinii din cauza denivelărilor făcute prin “reparare’. Mai avem o mare problema la moara de foc unde nu poți face stânga din bulevard decat riscându-și viața permanent. De fapt chiar primarul a fost izbit acolo și era sa rămânem fără el . Va dati seama ca nu a învățat nimic din accident pt ca nu a luat nici o măsura de remediere.Slab gospodar fata de prietenul lui Nechita!!!A învățat doar un lucru de la el ….dar bineee!!!!!

 • Si tu preferi ca, cel mai frumos bulevard al orasului sa fie pustiu ? Pe langa cocalarii aia sunt multi tineri care socializeaza si ies la plimbare pentru ca asa se face normal. Esti un taran prost si incuiat.

 • Saptamana si investiția! Chiar crede ca suntem prosti! Pai a promis,,,, tren metropolitean, sala de sport, stadion, bszin de innot, linie de tramvai Tomesti, telegondole si multe altele!
  Acusica trece mandatulnsi el tot promite si face machete, CHELTUIE BANII pe STUDII DE Fezabilitate!
  #ati votat, asta aveti!
  #fara penali in functii publice

 • Au aparut de cateva luni niste rable de autobuze din anii ’80 prin oras! Primarul a promis autobuze noi hibrid, ministerul autobuze electrice.. si avem din nou rable :))

Adauga un comentariu