Titlurile zilei

Surprize în lanț pentru șoferii din oraș. O nouă modificare în traficul din Iași! Măsura vizează transportul public de călători în cea mai aglomerată intersecție din municipiu

Publicat: 23 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Surprize în lanț pentru șoferii din oraș. O nouă modificare în traficul din Iași Măsura vizează transportul public de călători în cea mai aglomerată intersecție din municipiu
Municipalitatea a pregătit o modificare în traficul din Iași, în intersecția din Podu Roș, proiect prin care transportul public de călători va avea prioritate în fața autoturismelor personale

Surpriză totală pentru șoferii participanți la traficul din Iași. Municipalitatea a pregătit un proiect privind prioritizarea transportului public de călători, principala zonă vizată fiind Nicolina. Astfel, odată cu banda unică deja dată în folosință, se va trece și la ajustarea timpilor de la semafoarele din Podu Roș pentru tramvaiele și autobuzele CTP

Municipalitatea pregătește o nouă serie de modificări în traficul din Iași. Odată cu începerea noului an școlar, Primăria vrea să impună o prioritizare a transportului public de călători în detrimentul șoferilor, într-una din cele mai aglomerate intersecții. După banda unică din Nicolina, se va trece și la modificarea timpilor la semafoare pentru fluidizarea traficului pentru tramvaie și autobuze în zona intersecției din Podu Roș. Primăria Iași va pregăti însă și alte surprize conducătorilor auto în această perioadă.

Noi modificări anunțate de Primărie în traficul din Iași

Primarul Mihai Chirica a precizat că se urmărește ca tramvaiele și autobuzele CTP să aibă prioritate în traficul din zona CUG-Nicolina până la intersecția din Podu Roș. Mai mult, se vor monta și dispozitive în mijloacele de transport în comun prin care vatmanii și șoferii să poată schimba culoarea semaforului din timp pentru a trece pe „verde” în intersecție.

„Pe Șoseaua Nicolina vom reface semaforizarea astfel încât să prioritizăm tramvaiul la traversarea intersecției din Podu Roș. Tramvaiele vor fi dotate cu o comandă care să le asigure culoarea verde în momentul în care parcurg o intersecție. Sunt măsuri ce prioritizează transportul public de călători, discutăm în special de zona Nicolina, de unde preluăm o mare parte din cei care vin dinspre Ciurea. Vom încerca să fim la intersecție la orele de vârf alături de Poliție”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Sistem pentru prioritizarea transportului public în zona Nicolina

Conducerea Companiei de Transport Public (CTP) Iași a explicat cum funcționează acest sistem de gestionare a timpilor de la semafoarele inteligente.

„Este un sistem care leagă tramvaiul de Centrul de Management al Traficului. Trebuie să se facă o comunicare pentru a se ajusta timpii de la semafoare. Nu înseamnă că prin această comandă se schimbă automat în verde, ci se urmează ciclul normal de semaforizare. În momentul în care tramvaiul este aproape, se dă semnal către centrul de trafic și se ajustează timpii”, a precizat Cristian Stoica, directorul Companiei de Transport Public Iași.

Bandă unică de transport pentru autobuzele și tramvaiele CTP

Din vara acestui an, municipalitatea și Compania de Transport Public au implementat un proiect ce a dus la apariția unei benzi unice pentru transportul de călători în zona Nicolina. Banda unică a fost implementată de pe Șoseaua și strada Nicolina, de la intersecția cu strada Sălciilor până în Podu Roș. Proiectul a stârnit deja numeroase controverse printre conducătorii auto, nemulțumiți că nu mai pot circula pe liniile de tramvai.

Noi restricții impuse în traficul din Iași

Banda unică pentru transportul de călători a făcut ca în zona Nicolina să apară și alte restricții de trafic. Municipalitatea a luat în calcul și alte modificări în traficul din Iași în această perioadă.

„Crearea benzii unice pentru transportul în comun generează și alte câteva modificări în circulația rutieră. Astfel, se vor interzice virajele de stânga spre Aleea Rozelor pe ambele sensuri de mers, ocolirea refugiilor de tramvai se va face doar prin partea dreaptă. Toate aceste măsuri au scopul de a încuraja utilizarea transportului public și de a contribui la reducerea poluării în orașul nostru”, au mai anunțat autoritățile locale.

Adauga un comentariu