Vremea rea a făcut ravagii în unele zone din județ, astfel că au fost lansate sute de rachete antigrindină în ultimele două săptămâni. Sezonul antigrindină a demarat pe 15 aprilie și se încheie pe 15 octombrie 2024. Acum, în Iași, sunt protejate plantațiile de pe o suprafață de 268.000 de hectare, iar la nivel național, 2,3 milioane de hectare
Grindina a făcut ravagii în mai multe zone din județul Iași, astfel că au fost lansate sute de rachetă antigrindină.
„Am avut intervenții în luna iunie. S-au activat procedurile pentru 24 de zile, iar în 7 zile s-au lansat rachete antigrindină. Au fost lansări în luna iunie, pe data de 4, 10, 11 iunie. Pe data de 4 iunie, au fost 10 sisteme cu potențial de grindină, pe data de 10 iunie, am avut trei sisteme și am lansat rachete, iar pe data pe 11 iunie, am avut 18 sisteme și am lansat 136 de rachete antigrindină. Pe data de 11, a fost sistem puternic. Datele arătau că grindina avea 8 centimetri. La Răducăneni, au fost aceste căderi de grindină. Am încercat să intervenim cu unitatea de la Huși”, susține Daniel Florea, director de program al operatorului licențiat al Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Iași (UCCG).
Sute de rachete antigrindină au fost lansate în Iași, în ultimele două săptămâni
În intervalul 31 mai – 6 iunie, în cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Cădere a Precipitațiilor, s-au realizat nouă acțiuni de intervenții active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină. În acest scop, din punctele de lansare ale tuturor Unităților de Combatere a Căderilor de Grindină, Moldova 1 Iași, Moldova 2 Vrancea, Prahova, Oltenia, Timiș și Mureș, au fost lansate, în total, 157 de rachete antigrindină pentru combaterea a 27 de celule convective cu grindină în formare. În zonele protejate de infrastructura Sistemului Național Antigrindină și de Cădere a Precipitațiilor (SNACP), în această perioadă, s-au înregistrat fenomene meteo de intensitate medie și mare în special în centrul, nord-estul, estul și sudul țării. Căderi de grindină de mari dimensiuni s-au înregistrat mai ales în zonele din afara ariei de protecție a SNACP.
În urma activităților de intervenții active în atmosferă, efectuate în zona protejată, precipitațiile au ajuns la sol preponderent sub formă lichidă. S-au înregistrat căderi de grindină și în zona protejată din cauza interdicțiilor de lansare a rachetelor antigrindină, emise de autoritățile aeronautice. În total, de la începutul sezonului de combatere a căderilor de grindină, au fost lansate 844 de rachete antigrindină și au fost combătute 126 de celule convective cu grindină în formare. Vremea rea a făcut ravagii și în perioada Paștelui.
Formațiunile noroase sunt monitorizate și analizate 24 din 24 de ore, șapte zile din șapte
Specialiștii analizează formațiunile noroase din Punctele de Comandă ale Unităților de Combatere a Căderilor de Grindină din cadrul Sistemului și Administrației Naționale de Meteorologie.
Deciziile de lansare a rachetelor antigrindină sunt luate în baza informațiilor radar, a prognozelor și a avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie și se acționează local, doar asupra formațiunilor noroase cu grindină în formare, conform procedurilor operative. Urmare a desfășurării activităților de intervenții active în atmosferă, se analizează intervențiile active și evoluția formațiunilor noroase asupra cărora s-a intervenit, precum și cantitățile de precipitații căzute în zona protejată și în zona adiacentă. Sistemul Național Antigrindină și de Cădere a Precipitațiilor a devenit funcțional începând cu anul 2005, ca urmare a necesității adoptării unor măsuri preventive de reducere a pagubelor cauzate de grindină și secetă.
Scopul SNACP este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere, etc.) și comunitățile rurale din zonele de intervenție față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice. Activitățile de combatere a grindinei generează modificări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acțiune în spațiu și timp.
În acest moment, SNACP nu are capacități de intervenție pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii țări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităților operaționale. Serviciile de protecție antigrindină și capacitățile de creștere a precipitațiilor, prin diferite tehnologii de intervenții active în atmosferă, sunt în curs de dezvoltare la nivelul întregii țări și de conectare la nivel transfrontalier.
Eu cand va spuneam ca avem Iron Dome… Iaca!
Mai ieri protestau taranii din vs si is ca rachetele le aduc seceta.Atata prostie pe metru patrat numai in Romania e posibil.Haurarii si sosocarii nu prea dau pe la scoalabbasca de o vreme nici plozii nu si vaccineaza