Actualitate

Țara care schimbă regulile pentru obținerea cetățeniei. Iată când intră în vigoare noua lege

Publicat: 23 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Țara care schimbă regulile pentru obținerea cetățeniei. Iată când intră în vigoare noua lege
A fost anunțat faptul că se schimbă legea pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova.

Mulți vor să afle țara care schimbă regulile pentru obținerea cetățeniei. Este vorba despre legea cetățeniei Republicii Moldova prin care se introduce o excepție pentru persoanele născute și domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu dețin cetățenia altor state și solicită recunoașterea cetățeniei Republicii Moldova. Iată ce schimbări vor fi aduse și de când intră în vigoare noua lege.

Țara care schimbă regulile pentru obținerea cetățeniei

Recent, a fost anunțat faptul că se schimbă legea pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova. Persoanele care vor prezenta informații false sau vor ascunde unele date pertinente, a căror cunoaștere ar duce la respingerea cererii, nu vor putea obține cetățenia Republicii Moldova. Se va respinge cererea unei persoane care execută sau are de executat pedeapsa penală privativă de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, are antecedente penale nerezolvate sau se află sub urmărire penală.

Legea se completează cu prevederi care să acorde autorității dreptul de respingere a cererilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova și a celor de recunoaștere a persoanelor cetățeni ai Republicii Moldova în cazul în care Serviciul de Informații și Securitate va constata că persoana cade sub incidența normelor care stabilesc cazurile de refuz în acordare și redobândire a cetățeniei Republicii Moldova.

Noua lege urmează să fie implementată, iar modificările au fost propuse după ce au fost identificate tentative de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin fraudă, în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți.

Ce trebuie să știe cei care au pașaport

Conform unui proiect de lege, în viitorul apropiat, cetățenii români vor primi notificări prin SMS și email atunci când documentele lor, cum ar fi buletinul, pașaportul sau permisul de conducere, se apropie de data expirării. Destinatarul va primi avertismentul cu 90 de zile înainte de data expirării fiecărui document. În prezent, prevederi similare sunt deja în vigoare în alte țări europene, precum Marea Britanie și Republica Moldova, unde cetățenii primesc notificări similare prin SMS, email sau alte mijloace de comunicare alese de aceștia.

,,Dat fiind ritmul accelerat al vieţii cotidiene, cetăţenii pot să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale. Această lege propune un sistem de avertizare care să îi notifice pe cetăţeni cu suficient timp înainte de expirarea documentelor, permiţându-le să acţioneze în timp util ca să evite situaţiile de ieşire din legalitate.”, arată inițiatorii proiectului de act normativ.

Dacă proiectul va deveni lege, notificările pentru expirarea documentelor vor fi trimise automat prin SMS sau email. Este important de menționat că, dacă autoritatea nu deține informațiile necesare, cetățenii vor fi notificați prin poștă, la ultimul domiciliu cunoscut. În ceea ce privește notificarea prin SMS sau email, autoritățile publice vor iniția proceduri pentru colectarea numerelor de telefon și a adreselor de email ale cetățenilor.

Cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate poate depune cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic sau a unui paşaport simplu temporar, cu menţionarea statului de domiciliu (pașaport CRDS). Pașaportul CRDS reprezintă un document pe baza căruia cetățeanul român poate face dovada identității, cetățeniei, calității, precum și a dreptului titularului de a călători în străinătate.

Deoarece cetățenii români nu pot avea în același timp decât un singur domiciliu, fie în România și deținând carte de identitate, fie în străinătate și deținând pașaport CRDS, la data predării actului de identitate ca urmare a schimbării domiciliului din străinătate în România, lucrătorul din serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor anulează pașaportul CRDS și îl returnează titularului.

Adauga un comentariu