Local

Noi tarife pentru vizitarea unui important muzeu din Iași. Proiectul de hotărâre este pe masa consilierilor locali

Publicat: 25 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noi tarife pentru vizitarea unui important muzeu din Iași. Proiectul de hotărâre este pe masa consilierilor locali
Tarifele pentru vizitarea unui important muzeu din Iași vor fi modificate

Noi schimbări sunt anunțate de municipalitate. Noi tarife pentru vizitarea unui important muzeu din Iași

Proiectul de hotărâre privind aprobarea taxelor de vizitare a Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași se află pe masa consilierilor locali. Acesta urmează să fie supus votului împreună cu alte 31 de proiecte. Situat în vechea vatră a orașului, zonă unde se găsesc numeroase monumente istorice, poziționat între Biserica „Barnovschi” și Biserica „Sf. Ioan Zlataust”, muzeul reprezintă un important reper din istoria Iașului.

Noi tarife pentru vizitarea unui important muzeu din Iași

Plenul Consiliului Local se va reuni în cursul săptămânii viitoare pentru a supune votului un număr de 32 de proiecte de hotărâre. Astfel, vor fi adăugate noi tarife pentru vizitarea unui important muzeu din Iași. Mai exact, potrivit documentului, taxa de ghidaj va avea o valoare de 30 de lei. În ceea ce privește taxa pentru fotografiere evenimente private, aceasta va avea o valoare de 100 de lei pe oră.

„Taxa de utilizare a sălilor de conferință, conform următorului tabel (evenimente private, în condițiile de muzeu): Sala «Dumitru Ghibănescu», situată la etajul Muzeului Municipal «Regina Maria» Iași, strada Zmeu, numărul 3, 200 de lei pe oră. Galeriile de Artă «Dan Hatmanu» – Pasajul Sf. Vineri, 150 de lei pe oră. Galeria «D.I. Grumăzescu», strada Lăpușneanu, nr. 24, 150 de lei pe oră. Palatul Braunstein (parter) – strada Cuza Vodă, nr. 2, 300 de lei pe oră. Palatul Braunstein (cupolă), strada Cuza Vodă, nr. 2, 300 de lei pe oră”, se arată în documentul publicat.

Este important de precizat faptul că taxa de organizare a expozițiilor în spațiile la care muzeul nu este organizator va fi de 3.000 de lei pe lună, iar cea de găzduire a unei lansări de carte la care muzeul nu este partener va avea o valoare de 100 de lei pe oră.

„La formarea prețurilor de vânzare cu amănuntul pentru suveniruri, cărți, pliante care se comercializează prin standurile proprii ale Muzeului Municipal «Regina Maria» Iași, cota de adaos comercial practicată este cuprinsă între 0 – 100 la sută”, se mai arată în documentul publicat.

Muzeul Municipal „Regina Maria”, un important reper din istoria Iașului

În perioada 2013-2015, Primăria Municipiului Iaşi a restaurat casa vornicului Burchi-Zmeu cu scopul de a o transforma într-un edificiu-simbol pentru spaţiul cultural ieşean, reluând tradiţia unui muzeu al oraşului, abandonată în perioada interbelică.

„Situat în vechea vatră a orașului, zonă unde se găsesc numeroase monumente istorice, poziționat între Biserica «Barnovschi» și Biserica «Sf. Ioan Zlataust», muzeul reprezintă un important reper din istoria Iașului. Tot în această zonă se află și Piața Beilicului, locul decapitării Domnului Moldovei, Grigore al III-lea Ghica, iar pentru a marca acest eveniment, un secol mai târziu, în anul 1877 s-a decis amenajarea acestui spațiu sub forma unei piațete publice unde a fost amplasat cenotaful și bustul fostului Domn.

Amenajat în casa vornicului Burchi-Zmeu, care a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, în inima oraşului vechi, clădirea monument istoric, unul din puținele edificii civile care stau mărturie despre trecutul arhitectonic al oraşului de la începuturile modernității, Muzeul Municipal «Regina Maria» își propune să prezinte publicului documente, obiecte de artă, carte veche, fotografii și hărți.

Taina zidurilor, simfonia culorii unui fragment de pictură aflat pe bolta de la intrare, versurile de pe piatra de mormânt a familiei Burchi conturează vechimea zonei și importanța imobilului pentru orașul Iași”, este descris pe site-ul oficial al muzeului.

Noi tarife pentru vizitarea unui important muzeu din Iași. Proiectul de hotărâre așteaptă votul plenului Consiliului Local din cadrul ședinței ordinare ce este programată pe parcursul săptămânii viitoare.

Adauga un comentariu