Titlurile zilei

Țeapă la Primăria Pașcani! Iluminatul public din județul Iași, la picioarele firmei Urbioled! Patroana Ana-Maria Ciotîr a câștigat un contract de 3 milioane de euro, dar nu a executat lucrările

Publicat: 17 mart. 2021
Primăria Pașcani, Ana Maria Ciotîr și Marius Pintilie
Primăria Pașcani plătește 3 milioane de euro pentru lucrări care trebuiau finalizate în decembrie anul trecut. Societatea Urbioled s-a ocupat doar de mentenanță. Informația a fost comunicată de actualul primar, Marius Pintilie

Firma Urbioled a câștigat un contract la Primăria Pașcani pentru modernizarea iluminatului public. Deși au fost contestații, înțelegerea a fost semnată cu afacerista Ana-Maria Ciotîr. Contractul a fost semnat în perioada când era primar Dumitru Pantazi. Lucrările trebuiau executate în termen de 8 luni, dar perioada a expirat. Noul primar a confirmat situația, dar fără să ofere prea multe detalii

Firma Urbioled SRL din Iași, condusă de Ana-Maria Ciotîr, iubita lui Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD Ioan Solcanu, desfășoară și în municipiul Pașcani, județul Iași, un contract dubios. În mandatul trecut, când primar în Pașcani era Dumitru Pantazi, din partea PSD, a fost scos la licitație contractul pentru delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului de iluminat public. Contractul urma să se desfășoare pe o perioadă de 5 ani de la semnarea lui, cu posibilitatea de prelungire cu 2,5 ani. La licitație au fost depuse două oferte: asocierea Urbioled SRL – Amper Grup SRL și asocierea Electromagnetica SA (București) – Swiss city Solution SRL – Lincas SRL. Miza era importantă, pentru că valoarea contractului era de 27.757.690 lei, fără TVA, adică peste 5 milioane de euro.

Scandalul a început în momentul în care Primăria Pașcani a ales oferta Urbioled SRL, în valoare de 17.510.886 lei, fără TVA, peste 3 milioane de euro. Oferta a fost contestată de către Electromagnetica SA, din București, una dintre acuzații fiind că oferta era subevaluată. Contestația a fost judecată de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) la începutul anului 2020. De precizat că și Bogdan Solcanu este implicat în mai multe contracte privind modernizarea iluminatului public.

Urbioled a promis că va asigura iluminatul festiv, dar și extinderea rețelelor de iluminat public

Oferta depusă de firma condusă de Ana-Maria Ciotîr a fost aspru criticată de către Electromagnetica SA. Prin caietul de sarcini, se dorea modernizarea iluminatului stradal – rutier compus din 315 aparate de iluminat, modernizarea iluminatului stradal și ornamental compus din 2.644 aparate de iluminat, modernizarea a 39 de puncte de aprindere, extinderea iluminatului, modernizarea sistemului de iluminat arhitectural. Primăria Pașcani urma să facă plățile o dată pe lună. Electromagnetica SA a cerut Primăriei Pașcani să justifice modalitatea prin care Urbioled a fost declarată câștigătoare, deși prețul oferit era foarte scăzut.

„Studiind documentele puse la dispoziție, fără să avem acces la niciun document din oferta tehnică, financiară și răspunsurile la clărificări ale asocierii Urbioled – Amper grup SRL, am constatat erori evidente atât în oferta tehnică, cât și în oferta financiară, evidențiate clar în procesele-verbale intermediare și finale de evaluare a propunerilor tehnice și financiare. Asocierea declarată câștigătoare nu a depus documentația obligatorie impusă prin caietul de sarcini și nici nu a făcut dovada îndeplinirii standardelor minime privind calitatea și rezistența produselor de iluminat public festiv”, se arată în contesația depusă la CNSC.

În ciuda argumentelor invocate, CNSC a respins contestația.

Noul primar din Pașcani confirmă că Urbioled nu a executat mare lucru din contract

După soluționarea contestațiilor, s-a semnat contractul cu Urbioled SRL în luna aprilie 2020. Termenul pentru execuția lucrărilor era de 8 luni. Contactat telefonic, noul primar al muncipiului Iași a precizat că s-au realizat doar lucrări de mentenanță, nicidecum de investiție, cum preciza contractul. Nici măcar ornamentul festiv nu a fost achiziționat pe perioada sărbătorilor de iarnă.

„Noi am folosit ornamentele din dotarea noastră în iarna 2020-2021. Vom vedea cum vom face cu modernizarea iluminatului festiv. Vom amâna pentru anul viitor. Firma (Urbioled SRL) se ocupă de mentenanță, nu de investițiile noi. Pentru alte detalii, trimiteți o solicitare în scris”, a precizat primarul PNL Marius Nicolae Pintilie.

Investițiile constau în montarea pe stâlpi a mai multor corpuri de iluminat pe bază de led. Modernizarea urma să aibă loc pe arterele Sportului, Abatorului, Gării, Vatra, Crinilor, Stadionului, Zimbrului, Ceferiștilor, Dragoș Vodă, 1 Decembrie 1918, Republicii, Grădiniței, Ștefan cel Mare, Eugen Stamate, Moldovei și Mihai Kogălniceanu. Apelată telefonic, Ana-Maria Ciotîr nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere.

Ana-Maria Ciotîr a încercat să câștige contractul pus la dispoziție de Primăria Iași

În trecut, și Primăria Iași a lansat licitația pentru o nouă etapă de extindere a iluminatului public. La procedură s-a prezentat și societatea Urbioled SRL, care a blocat altă licitație cu o miză de 11,4 milioane lei, fără TVA. Comisia de evaluare a stabilit că cea mai bună ofertă aparținea societății Elba Com SRL, din Timișoara, reprezentând mai bine de jumătate din estimarea inițială. Urbioled a contestat atribuirea, după ce a pierdut la mustață. Însă, Curtea de Apel Iași a respins contestația Urbioled, motiv pentru care Primăria Iași a putut să semneze contractul pentru execuția lucrărilor.

Modernizarea iluminatului public din Iași se va realiza pe o lungime de 75 de kilometri. Firma câștigătoare trebuie să execute lucrările în termen de 7 luni de la semnarea contractului. Lucrările constau în modernizarea tablourilor, a punctelor de aprindere pentru iluminat (287 bucăți) și echiparea lor cu module de telegestiune, realizarea unui sistem de telegestiune, înlocuirea aparatelor de iluminat existente depășite din punct de vedere fizic și moral cu unele noi, performante, de tip LED, echipate cu module de telegestiune.

Comentarii
  • Ce praduiala din bani publici este și la Primăria Prisacani! Urmează Curtea de Conturi sa facă verificări în următoarele săptămâni! Investiții zero, cheltuieli nejustificate! Cunoașteți situații cu cheltuirea banului public în mod defectuos la Primăria Prisacani stimați cetățeni, faceți sesizări! Transparenta!

  • 3 milioane de lei? 300 de lei? 70E? asta e suma pagubita? nu e mult, pana la urma trebuie dati inapoi… sunt banii oamenilor platitori de taxe

  • Și la Primăria comunei Horlești, județul Iași , este o harababură cu impozitul pe clădiri și terenuri! Angajați în familie fără pregătire profesională și omul de rând nu mai știe ce plătește. Pe o chitanță apare terenul intr-un lot iar la anul î-l găsești în alt lot. Sau plătești impozit pe teren pe care nu î-l deții ! Acești bani cine i-i dă înapoi când se vor lua măsuri pentru că înțelegere în primărie nu este.

  • Și la Primăria comunei Horlești, județul Iași , este o harababură cu impozitul pe clădiri și terenuri! Angajați în familie fără pregătire profesională și omul de rând nu mai știe ce plătește. Pe o chitanță apare terenul intr-un lot iar la anul î-l găsești în alt lot. Sau plătești impozit pe teren pe care nu î-l deții ! Acești bani cine i-i dă înapoi când se vor lua măsuri pentru că înțelegere în primărie nu este.

  • Instituțiile abilitate să oprească jaful și escrocheriile din banul public sforaie ca de obicei și nu degeaba pe salarii babane, niste stricăciuni niste escroci deghizați în oameni de afaceri respectabili în cardasie cu primarii unor localități secatuiec banul public si bugetul în defavoarea contribuabililor

  • Când spui Pantazi cu Agrocomplex Lunca din Pașcani poți sa tragi după apa. Alte explicații sunt de prisos. Nimic pentru oraș cât a fost primar, totul pentru el, pentru Zanet, pentru Bogdănel și pentru fiica sa. Las ca răspundem toți pe lumea cealaltă coane Dumitre, ca nu iei cu tine averea când pleci pe lumea aialaltă.

  • D-na Lupașcu, mergeți la DNA și povestiți ce se-ntâmplă în Primărie dacă funcționarii publici nu-și fac treaba! Teoretic, sunt în slujba cetățeanului! Practic, contribuabilii zici ca sunt sclavii lor!

Adauga un comentariu