BZI LIVE

LIVE VIDEO – TOP EXCLUSIV BZI LIVE! Despre antisemitism în România, studierea eugenismului și comemorarea, la Iași, a 81 ani de la Pogrom alături de prof. univ. dr. Marius Turda de la Oxford Brookes University – Marea Britanie și director al Centrului de Istorie a Medicinei al aceleiași instituții – FOTO

Publicat: 26 iun. 2022

Luni, 27 iunie 2022, începând cu ora 13.00 în Studioul BZI LIVE este programată o ediție-dialog despre antisemitism în România, studierea eugenismului și comemorarea, la Iași, a 81 ani de la Pogromului alături de prof. univ. dr. Marius Turda de la Oxford Brookes University – Marea Britanie și director al Centrului de Istorie a Medicinei al aceleiași instituții. Acesta este prezenta în Capitala Moldovei, zilele acestea, ca invitat special pentru a participa la comemorarea tragicului Pogrom de la Iași, la 81 de ani și va avea o lansare de carte și o expoziție la Ateneul Național. Marius Turda (n. 1973) și stabilit de 13 ani la Londra are studii de Istorie la Universitatea din Bucureşti, Central European University din Budapesta (CEU) şi Universitatea Oxford. Este profesor la Oxford Brookes University și director al Centrului de Istorie a Medicinei al aceleiași universități. A publicat numeroase cărți, atît ca autor, cît și ca editor. Dintre cele mai recente publicaţii: Eugenics and Nation in Early Twentieth Century Hungary (Palgrave Macmillan, 2014), Crafting Humans: From Genesis to Genetics and Beyond(V&R unipress, 2013). De același autor, la Editura Polirom a apărut Eugenism și modernitate (2014).

”Biopolitica și eugenismul în România, 1920-1944” și pentru lansarea volumului ”Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump”

Originar din Maramureș, Marius Turda este profesor la Universitatea Oxford Brookes din Londra. În anul 2019 a revenit în România, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Grigore T. Popa” din Iași, pentru a susține o conferință ce a avut ca temă ”Biopolitica și eugenismul în România, 1920-1944” și pentru lansarea volumului ”Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump”, al cărui coautor este. Marius Turda a abordat în acest volum idei despre gândirea rasială, eugenism și despre lipsa cercetărilor în aceste direcții în universitățile românești. El a fost director fondator al Institutului ”Cantemir” de la Universitatea Oxford și este editorul colecției de Istoria medicinei de la CEU Press. Unul dintre cursurile sale este despre rasă şi rasism, teme actuale în contextul mişcărilor naţionaliste de pe continentul european. Este preocupat de o serie de cercetări din domenii ca medicină, antropologie, istorie, etnologie, geopolitică, toate necesare în studierea eugenismului.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

 

Tags:Adauga un comentariu