Titlurile zilei

Topul celor mai scumpe terenuri agricole care se vând la Iași. Un om de afaceri vrea să vândă o bucățică de teren din apropiere de oraș cu 3 milioane de lei

Publicat: 12 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Topul celor mai scumpe terenuri agricole care se vând la Iași. Un om de afaceri vrea să vândă o bucățică de teren din apropiere de oraș cu 3 milioane de lei
Numărul terenurilor agricole din apropiere de Iași care sunt scoase la vânzare la prețuri mari a crescut. Numai un hectar din comuna Aroneanu este vândut cu 150.000 de euro. Cea mai mare suprafață agricolă care se vinde în Iași este de 6 hectare, poziționată în comuna Valea Lupului

Tot mai multe terenuri agricole din apropierea municipiului Iași sunt scoase la vânzare cu prețuri mari. Cel mai scump dintre acestea este situat în comuna Aroneanu, cu o suprafață de 4 hectare, și se vinde cu 3 milioane de lei. Până acum, în anul 2021, au fost tranzacționate în jur de 200 de hectare de teren agricol

În topul celor mai scumpe terenuri agricole din Iași, scoase la vânzare în acest an, sunt cele situate în apropiere de municipiu. De exemplu, un teren agricol cu o suprafață de 4 hectare, situat în comuna Aroneanu, Iași, se vinde cu 3 milioane de lei (600.000 de euro). Este cel mai scump teren agricol scos la vânzare la Iași, numai pentru un hectar fiind solicitată suma de 150.000 de euro. Potrivit anunțului de vânzare postat pe site-ul Direcției Agricole Iași, suprafața de 4,1593 hectare scoasă la vânzare cu 3.126.740 de lei se vinde doar în bloc.

De asemenea, în situația în care un preemtor sau potențial cumpărător acceptă oferta de vânzare, acesta este obligat să încheie o promisiune de vânzare-cumpărare cu achitarea unui avans în cuantum de 30 la sută din prețul de vânzare. Potrivit anunțului, în termen de 5 zile de la data finalizării procedurii de exercitare a dreptului de preemțiune și emiterea avizului de la Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, dacă cumpărătorul nu încheie contractul de vânzare-cumpărare, pierde avansul și promisiunea din partea vânzătorului că-i va vinde terenul. Un teren situat în aceeași comună (Aroneanu) din apropiere de Iași, cu o suprafață de 2 hectare, a fost scos la vânzare cu 1,1 milioane de lei.

Terenurile agricole situate în apropiere de Iași se vând la prețuri exorbitante

În comuna Valea Lupului a fost scos la vânzare un teren agricol cu o suprafață de 6 hectare, pentru care se cer aproape 600.000 de lei. Un om de afaceri din Iași a plătit 155.000 de lei pentru un teren agricol cu o suprafață de 5 hectare, în comuna Valea Lupului. În comuna Strunga se vând peste 3 hectare de teren agricol cu 400.000 de lei, iar în comuna Miroslava se vând 2 hectare de teren agricol cu 516.220 de lei. În acest an au fost tranzacționate aproximativ 200 de hectare de teren agricol, din județul Iași.

Tranzacțiile cu terenuri agricole au fost blocate timp de câteva luni, din noiembrie 2020 până la jumătatea lunii februarie 2021, din cauză că nu au fost publicate la timp normele metodologice aferente Legii 175/2020. Suprafața și valoarea terenurilor agricole din Iași au crescut în ultimii 3 ani. Chiar în anul 2020 a avut loc tranzacția anului în agricultură. Ilie Airinei, un om de afaceri din Iași, cu experiență în domeniu, a cumpărat o suprafață de 34 de hectare de teren agricol cu 1,6 milioane de lei, aproximativ 10.000 de euro, la hectar.

În anul 2020 au fost tranzacționate 1.218 hectare, o suprafață mai mare față de cea înregistrată în anul 2019

Suprafața agricolă tranzacționată în Iași în anul 2020 a crescut comparativ cu cea înregistrată în anul 2019. Potrivit informațiilor furnizate de Direcția Agricolă Iași, în perioada ianuarie – noiembrie 2020 au fost înregistrate 1.815 oferte pentru tranzacționarea a 1.218,7 de hectare de teren agricol. Aproape jumătate din numărul tranzacțiilor din anul 2020 au fost făcute în perioada septembrie – noiembrie, când au fost înregistrate 496 de oferte, pentru 323 de hectare de teren agricol. Suprafața cu terenuri agricole tranzacționată în Iași a crescut în anul 2020 comparativ cu anul 2019. Prețurile practicate pentru vânzarea sau achiziția terenurilor variază în funcție de zonă, cele mai scumpe fiind cele vândute în apropiere de oraș. Astfel, dacă terenurile sunt într-o zonă cu un potențial agricol scăzut, o zonă greu accesibilă, fără utilități în apropiere, prețurile pot să scadă și la 1.500 – 2.000 de euro, la hectar.

Cele mai scumpe terenuri s-au vândut cu 7.000 până la 10.000 de euro hectarul, în anul 2020. Potrivit legislației privind vânzarea terenurilor agricole, acestea pot fi vândute doar prin ofertă, cu anunț publicat pe site-ul DAJ Iași sau MADR, unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă. Cele mai scumpe terenuri vândute în Iași, în ultimii 3 ani, sunt în Lețcani, Erbiceni, Miroslava și Aroneanu. Un investitor străin a cumpărat la Erbiceni un teren cu o suprafață de 19 hectare cu 150.000 de euro.

Vezi AICI Ofertă vânzare teren Miroslava

Vezi AICI Ofertă vânzare teren Aroneanu

Vezi AICI ofertă vânzare teren Aroneanu

Adauga un comentariu