Economic Local

Topul firmelor din Iași care au luat subvenții uriașe de la APIA. Companii din industria cărnii au primit milioane de euro

Publicat: 22 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Topul firmelor din Iași care au luat subvenții uriașe de la APIA. Companii din industria cărnii au primit milioane de euro
Mai multe companii din Iași sunt în topul firmelor care au primit subvenții de la APIA

În topul firmelor din Iași care au primit cei mai mulți bani de la Uniunea Europeană, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, sunt crescătorii de păsări și porci, dar și patronii din industria panificației și vinului. Pentru anul de cerere 2021 s-au plătit subvenții de peste 40 de milioane de euro

În topul primelor 10 firme din Iași care au primit cele mai mari subvenții de la APIA, pentru anul de cerere 2021, sunt companii din industria cărnii, panificației și vinului. Astfel, SC Fermador SRL a luat cei mai mulți bani de la APIA, drept subvenții, fiind vorba despre 6 milioane de lei acordate companiei din industria cărnii. Fermador are 507 angajați și este una dintre cele mai mari ferme de pui cu abator de sacrificare din regiunea Moldovei. Tot o companie din industria cărnii este a doua pe lista fermierilor care au primit cele mai mari subvenții de la Uniunea Europeană.

APIA a plătit către SC Agro Iulia și SC Latini Com câte 4,7 milioane de lei fiecare. Ferma din Belcești, Latini Com, îi aparține italianului Fillipo Latini. Acesta deține cea mai mare fermă de suine din județ, cu un efectiv maxim posibil aprobat de 30.000 de capete pe an, în două tranșe de creștere a câte 6 luni fiecare. Pentru a proteja afacerea împotriva pestei porcine africane, fermierul a accesat fonduri europene de câteva sute de mii de euro.

Companii din industria panificației și vitivinicol în topul firmelor din Iași

SC Agroindustriala Bucium, companie din domeniul vitivinicol, și Agricola 96 SA Țigănași, una dintre cele mai vechi companii din domeniul agricol, au primit, fiecare, subvenții în valoare de câte 4 milioane de lei. SC Agrocomplex Lunca Pașcani, controlată de familia fostului primar Dumitru Pantazi de la Pașcani, prin fiul Bogdan Pantazi, a obținut subvenții în valoare de 3,7 milioane de lei, una dintre cele mai mari sume acordate pentru o afacere din domeniul agricol. Fiul, Bogdan Pantazi, se ocupă de o fermă cu bovine, cu un efectiv de câteva sute de capete, și administrează peste 3.000 de hectare de teren agricol.

Ultimii pe lista beneficiarilor de subvenții acordate pentru anul de cerere 2021 sunt companii din industria vitivinicolă și panificație. Astfel, SC Panifcom SRL a primit subvenții în valoare de 3 milioane de lei, iar SC Agrocom Strunga SRL, 2,3 milioane de lei. Un scandal a izbucnit la începutul acestui an, în cadrul companiei Agrocom Strunga. Compania este pentru prima dată inclusă în topul firmelor din Iași care au luat subvenții uriașe de la APIA.

17.000 de fermieri din Iași sunt așteptați la APIA să depună cererile unice pentru anul 2022

Campania de depunere a cererilor unice pentru anul 2022 se va derula în perioada 1 martie-15 mai. Cei care vor depune după această dată, până la 1 iunie 2022, vor fi penalizați cu 1 la sută din valoarea subvenției pentru fiecare zi de întârziere. Ca și în anii precedenți, agricultorii se vor înscrie în aplicația IPA online, un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la Primărie, la centrul APIA. Cererea unică APIA pentru subvențiile solicitate de fermierii din Iași pentru acest an va putea fi semnată electronic, astfel că fermierii nu mai trebuie să se prezinte fizic pentru a semna documentul.

Specialiștii se așteaptă ca 17.000 de fermieri să solicite subvențiile în anul 2022. Pentru a fi în topul firmelor din Iași, agricultorii fie exploatează mii de hectare de teren agricol, fie au ferme zootehnice cu mii de capete.

Adauga un comentariu