Titlurile zilei

Toți medicii din spital au stat cu ochii pe această tânără! Dr. Ciprian Ilea: „În ultimii 3-4 ani nu a fost niciun astfel de caz!”

Publicat: 14 feb. 2023
_____ Vizualizări 6 Comentarii
Toți medicii din spital au stat cu ochii pe această tânără Dr. Ciprian Ilea În ultimii 3-4 ani nu a fost niciun astfel de caz
Duminică, 12 februarie 2023, medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași s-au confruntat cu un caz rar

Duminică, 12 februarie 2023, medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași s-au confruntat cu un caz rar, efectuând o operație de cezariană unei paciente care a avut, în anul 2011, un transplant hepatic și acum se confruntă cu un rejet de grefă în stadiu cronic. Dr. Ciprian Ilea, medicul care a coordonat operația de cezariană, a declarat că, în prezent, atât mama, cât și nou-născutul se află în afara oricărui pericol

Pacienta în vârstă de 32 de ani, cu domiciliul în județul Neamț, era la a doua naștere. În anul 2011 a trecut printr-un transplant hepatic, evoluția sa posttransplant nefiind una favorabilă. Gravida era monitorizată de prof. dr. Demetra Socolov, problemele sale medicale fiind cunoscute de medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași s-au confruntat cu un caz dificil de cezariană la o pacientă cu patologie hepatică

o poza cu o gravida
Pacienta în vârstă de 32 de ani, cu domiciliul în județul Neamț, era la a doua naștere. În anul 2011 a trecut printr-un transplant hepatic, evoluția sa post transplant nefiind una favorabilă

Tânăra de 32 de ani, însărcinată în 39 de săptămâni, s-a prezentat duminică, 12 februarie 2023, la Spitalul Județean de Urgențe din Piatra Neamț. Deoarece a primit indicația de a naște într-o unitatea medicală terțiară de îngrijire materno-fetală, astfel că medicii din Neamț au luat legătura cu cei de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, solicitând transferul acesteia la Iași.

„Ieri (n.r. – 12 februarie 2023), pe la 14:30 am fost apelați de colegii de la Spitalul Județean de Urgențe din Piatra Neamț pentru a aviza un transfer al unei gravide de 32 de ani, cu o sarcină la termen, deci 39 de săptămâni, cu transplant hepatic făcut în anul 2011.

Momentan era cu rejet de grefă în stadiu cronic, asta înseamnă că organismul nu reacționa favorabil la transplant. Femeia se confrunta și cu varice esofagiene, având nașterea declanșată. Pacienta avea indicație de la cei care au efectuat monitorizarea posttransplant să nască prin cezariană într-o unitatea terțiară de îngrijire materno-fetală, cum este unitatea noastră. Din această cauză s-a și solicitat transferul.

Noi avem un protocol specific, transferul a fost aprobat de directorul medical, prof. dr. Doroftei Bogdan. Pacienta este domiciliată în județul Neamț, de aceea au sunat cei de la Spitalul din Piatra Neamț, ea s-a prezentat acolo. Cu toate acestea, pacienta ne era cunoscută nouă, fiind monitorizată de doamna profesor doctor Demetra Socolov.

Din cauza complexității cazului și a stării pacientei, înainte ca această să ajungă la noi am demarat toate pregătirile, atât în secția de Terapie Intensivă, cât și în blocul operator”, a declarat dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică și ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă”.

Dr. Ciprian Ilea: „Puteau apărea complicații, în special legate de tulburări de coagulare a sângelui”

maternitatea Cuza Voda
Tânăra a reușit să aducă pe lume o fetiță de 2700 de grame, care a primit nota 9 la naștere

Dr. Ciprian Ilea a precizat că astfel de cazuri sunt destul de rare, în ultimii 4 ani fiind singura pacientă cu rejet de grefă în stadiu cronic după transplant hepatic, reacție de respingere a organismului a unui țesut, corp străin, care a născut la Maternitatea „Cuza Vodă”. Din fericire, tânăra a reușit să aducă pe lume o fetiță de 2.700 de grame, care a primit nota 9 la naștere. Mama este în continuare strict supravegheată de către medici pentru a fi siguri că nu intervin complicații.

„Pacienta a ajuns la noi în jurul orei 16:45. Bineînțeles, am făcut evaluarea cazului și pregătirea preoperatorie corespunzătoare. Apoi s-a practicat operația de cezariană, a rezultat un făt de sex feminin, de 2.700 de grame, a primit nota 9, cu stare generală bună. Intervenția chirurgicală a decurs fără probleme, însă pacienta va rămâne pentru monitorizare la noi, încă câteva zile, din cauza problemelor specifice care pot apărea.

Este un caz rar. În primul rând, particularitatea cazului constă în patologia hepatică asociată, evoluția oarecum nefavorabilă posttransplant. În plus, pacienta urma un tratament cronic cu imunosupresoare, astfel că puteau apărea complicații, în special legate de tulburări de coagulare a sângelui și complicații infecțioase, care pot afecta, în mod sever, atât mama, cât și fătul. Pacienta este la cea de-a doua naștere, prima dată a născut natural, înainte de transplant.

Transplantul a fost efectuat din cauza unei patologii infecțioase, a unei hepatite virale cronice. Acum, atât mama, cât și copilul sunt bine, mama trebuie însă să fie supravegheată în continuare foarte strict. În ultimii 3-4 ani nu a fost niciun astfel de caz”, a adăugat dr. Ciprian Ilea.

Comentarii
  • Subscriu! N-am stiut ca e medic, dar il cunosc de 3-4 ani din alte împrejurări! Mi-a fost ,, client” pe ruta Iasi -Roman! (castel apă)Un om de o discreție si un bun simț cum rar gaseti in ziua de azi ! Jos pălăria !

  • Un doctor deosebit cu o echipa deosebita. Am avut o sarcina complicata, dar datorita acestui medic si echipei lui, am acum un baietel sanatos si am scapat fara complicatii. Mii de multumiri si rezidentei care s-a ocupat de mine, cred ca de origine araba, Sammer, o doctorita deosebita! Cand citesti forumurile despre Cuza Voda iti vine sa nu te mai duci. Ma bucur ca am nimerit acest doctor/om, aceasta echipa. Felicitari, faceti cinste meseriei!

  • D-l Ilea Ciprian un medic deosebit cum rar intalnesti. Un medic cu suflet mare, o educatie deosebita si de o modestie rara. Un profesionist desavarsit. Felicitari acestui om si parintilor care l-au crescut si educat !!! Ma inclin in fata acestuia !!!

  • Toti medicii de la Cuza Voda sunt impecabili. Personalul de asemeni, asistente, moașe, ifirmiere, neonatologie, toti sunt de un profesionalism precum ar trebui sa fie in toate spitalele. Recunostinte si respect pentru cadrele medicale din Cuza Voda! De parintele Damaschin, nu cred ca mai are rost sa aducem vorba! Managementul e cam nesimtit si arogant dar sa trecem peste….compenseaza cadrele medicale

Adauga un comentariu