Vrei să afli totul despre probiotice? Ei bine, ai ajuns în locul potrivit! Iată care sunt cele mai importante surse naturale de probiotice.
Probioticele au numeroase beneficii pentru sănătate, fiind foarte folositoare pentru sănătatea tractului digestiv. Acestea sunt, de fapt, bacterii „prietenoase”, care se întâlnesc la nivelul intestinelor și care se ocupă cu absorbția nutrienților și cu menținerea unui sistem imunitar puternic. Importanța acestor bacterii este foarte mare, deoarece contribuie la digerarea alimentelor și la ținerea la distanță a bacteriilor dăunătoare, care pot crește în intestin.
Există mai multe probiotice disponibile, dar cele mai cunoscute sunt Lactobacillus și Bifidobacterium, care se întâlnesc în numeroase alimente.
Probiotice: Iată care sunt cele mai importante surse naturale
Probiotice se află în chefir, iaurt grecesc, murături, brânză, ceai kombucha, varză murată și măsline verzi.
Chefir
Chefirul este considerat a fi foarte sănătos, deoarece sprijină digestia și sistemul imunitar. În Caucaz, locul din care provine, chefirul este considerat „băutura centenarilor”. Fiindcă este fermentat cu drojdie, chefirul conține numeroase culturi de bacterii, printre care și probiotice.
Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc este obținut prin adăugarea culturilor bacteriene în laptele pasteurizat . Grație acidului lactic produs de bacterii, laptele capătă o textură mai groasă, fapt ce îl transformă în iaurt.
Iaurtul grecesc are multe probiotice în compoziție, ale căror efecte benefice pot fi neutralizate din cauza zahărului. Astfel că, dacă alegi să consumi iaurt grecesc, alege-l pe cel fără zahăr.
Probiotice naturale pe care le vrei în casa ta: Murături
Fermentarea face ca murăturile să fie bogate în probiotice. Foarte multe se află în murăturile puse în saramură și nu în oțet, deoarece oțetul constituie o adevărată piedică în dezvoltarea culturilor bacteriene benefice.
Brânză
Surse extraordinare de probiotice sunt brânza de oaie și cea de capră. În forma lor nepasteurizată conțin cele mai multe probiotice, elemente cu efecte binefăcătoare organismului.
Ceai kombucha
Kombucha reprezintă un tip de ceai negru sau verde fermentat. El este obținut prin fermentarea unor colonii de bacterii și are în compoziție cantități uriașe de probiotice.
Nu se ştie unde a apărut prima dată kombucha. Se crede că ar fi apărut undeva în zona de nord-est a Chinei, fiind consumată ca şi băutură tradiţională. Astăzi, kombucha îşi are țara de provenienţă în US, fiind preparată şi comercializată de numeroase companii americane şi nu numai.
Varză murată
Varza murată conține cantități mari de probiotice, deoarece este obținută prin fermentare. Ea ajută la îmbunătățirea florei intestinale și are efecte nemaipomenite asupra sistemului imunitar. Recomandarea noastră este să prepari varza murată în casă și să nu o preferi pe cea din comerț, deoarece poate fi pasteurizată sau preparată pe bază de oțet.
Probiotice naturale care te vor face să strălucești de sănătate: Măsline verzi
Măslinele verzi stau în apă sărată, ceea ce contribuie la procesul natural de fermentare. Acest lucru înseamnă că și aceste măsline conțin o cantitate mare de probiotice extrem de sănătoase pentru întregul organism.
Important de precizat este că măslinele verzi sunt culese înainte de coacere, pe când măslinele negre sunt măsline coapte, lăsate să ajungă la maturitate pe ramura copacului.