În perioada sărbătorilor, este important să cunoști care sunt opțiunile de tratament pentru toxiinfecție alimentară. Intoxicația poate afecta pe oricine care înghite produse contaminate. Totuși, cele mai expuse riscului sunt femeile însărcinate, persoanele cu vârste peste 65 de ani și cele care au un sistem imunitar slăbit.
Când mănânci ceva toxic, corpul reacționează pentru a elimina toxinele prin vărsături, diaree sau ambele. Simptomele neplăcute ale toxiinfecției alimentare sunt modul în care organismul lucrează pentru a reveni la normal. De obicei,
Cum se manifestă intoxicația
Poate fi greu să identifici de unde a venit o infecție, astfel că e și mai dificil că găsești un tratament pentru toxiinfecție alimentară, mai ales dacă a durat câteva zile până la apariția simptomelor. Printre cele mai frecvente se numără diaree, greață și vărsături, dureri și crampe abdominale, febră, dureri de cap și slăbiciune, însă totul depinde de tipul de infecție. Unele dintre cele mai comune pot apărea în câteva ore, iar altele au nevoie de timp pentru a se incuba în sistemul tău înainte de a deveni toxice și pot dura de la câteva zile până la câteva săptămâni. Te poți îmbolnăvi consumând alimente, apă sau alte băuturi contaminate. Alimentele pot fi contaminate în orice etapă a producției, de la recoltare la depozitare, gătire sau preparare, atunci când nu sunt proaspete, spălate bine, manipulate într-un mod sanitar, gătite la o temperatură internă sigură, păstrate la temperaturi corespunzătoare și refrigerate sau congelate prompt. Intoxicația alimentară apare peste tot, dar este deosebit de ușor să o contractezi atunci când călătorești în străinătate, unde ai putea întâlni germeni pe care nu i-ai întâlni acasă. Când o obții în acest mod, uneori se numește diaree a călătorului.
Bacteriile, virusurile, paraziții, ciupercile, toxinele și substanțele chimice pot contamina alimentele și apa. Există mai mult de 250 de tipuri specifice de toxiinfecție alimentară. Unele dintre cele mai comune cauze includ ouăle crude și carnea de pasăre insuficient gătite, care sunt surse frecvente de intoxicație cu salmonella. Poate apărea și din carne de vită, porc, legume și alimente procesate care conțin aceste ingrediente. Salmonella cauzează cel mai mare număr de spitalizări și decese din cauza intoxicației alimentare. De obicei găsite în carne gătită necorespunzător și legume crude, bacteriile E. coli produc o toxină ce irită intestinul subțire. Bacteriile din brânzeturile moi, mezelurile, cârnații și germenii cruzi pot provoca listerioză, o infecție deosebit de periculoasă pentru femeile însărcinate. Poți contracta norovirus consumând fructe de mare insuficient gătite, legume cu frunze verzi sau fructe proaspete. De asemenea, poate fi transmis atunci când o persoană bolnavă prepară alimentele.
Infecția se poate răspândi de la o persoană la alta dacă intră în contact cu germenii care se pot răspândi prin particule minuscule ce rămân pe suprafețe sau pe degete și apoi se transferă. Este posibil să te îmbolnăvești mai ușor sau să ai o reacție mai severă la toxiinfecție alimentară dacă sistemul imunitar nu este suficient de puternic. Deși complicațiile cauzate de intoxicație sunt rare, pot fi severe și, în unele cazuri, chiar fatale. Unele bacterii sau virusuri pot provoca o infecție a creierului, numită meningită.
Toxiinfecție alimentară, tratament
Pentru a pune diagnosticul potrivit, un specialist trebuie să cunoască simptomele și ce ai mâncat și băut recent. Dacă te confrunți cu semne particulare, este posibil să fie nevoie să preleve un eșantion de scaun sau să ruleze un test de sânge pentru a verifica prezența unor paraziți sau bacterii specifice.
În cele mai multe cazuri, un tratament pentru toxiinfecție alimentară se rezumă la terapie de susținere acasă, astfel că trebuie să te menții hidratat. Pierzi multe lichide prin diaree, vărsături și febră, astfel că este cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a-ți susține corpul în timp ce își face treaba. Tratamentul pentru intoxicația alimentară poate include săruri de rehidratare sau orice formă de hidratare ce are electroliți echilibrați, ceea ce poate fi util atunci când ești bolnav. Aceste formule ajută fluidele și electroliții importanți să rămână în organism mai mult timp. Dacă tu sau copilul tău aveți dificultăți sau prezentați semne de deshidratare, s-ar putea să fie necesar să mergeți la spital pentru a primi lichide intravenoase. Anumite tipuri de infecții pot necesita antibiotice, însă medicul este cel care va lucra pentru a determina te confrunți cu așa ceva. De cele mai multe ori, antibioticele nu sunt necesare, ba chiar în unele situații pot chiar agrava intoxicația. De obicei, specialiștii nu prescriu medicamente antidiuretice ca tratament pentru toxiinfecție alimentară, deoarece acestea pot prelungi boala, astfel că practicile sigure de manipulare a produselor sunt cea mai importantă modalitate de prevenire.