Palatul Culturii din Iași promovează tradițiile și obiceiurile organizând ateliere de ouă încondeiate. Așadar, până pe 21 aprilie 2022, cei interesați să descopere legende, tehnici și simboluri folosite pentru decorarea ouălor sunt invitați să ia parte la o experiență interesantă. ”Să faceți asta în fiecare an, la acest timp, în amintirea mea, să vopsiți ouă!”, spune o legendă populară care face trimitere la cel mai important moment al creștinismului, și anume sărbătoarea Paștelui
Atelierele DICE de la Palatul Culturii din Iași, derulate de Secția Relații Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe, cu sprijinul activ al Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldova”(CMNM) Iași, invită publicul să intre în atmosfera de sărbătoare a Paștelui prin participarea la atelierele de decorat ouă.
”Până pe 21 aprilie 2022, vă așteptăm la Palatul Culturii să descoperim împreună legende, tehnici și simboluri folosite pentru decorarea ouălor”. «Să faceți asta în fiecare an, la acest timp, în amintirea mea, să vopsiți ouă!», spune o legendă populară care face trimitere la cel mai important moment al creștinismului și anume Sărbătoarea Paștelui”, arată organizatorii de la Palatul Culturii din Iași.
Ateliere de ouă încondeiate, la Palatul Culturii din Iași
Atelierele de decorat ouă se vor desfășura în Sala de Educație Muzeală a Palatului Culturii, nu înainte ca participanții să viziteze expoziția ”Sărbătoarea în comunitatea religioasă”, organizată de Muzeul Etnografic al Moldovei. Activitatea se adresează persoanelor cu vârsta de peste 6 ani, durează aproximativ 70 de minute, iar prețul unui bilet este de 15 lei.
Numărul maxim de participanți la fiecare atelier este de 20 de persoane. Programările se fac la numărul de telefon 0232.275.979, interior 116, sau prin mesaj privat pe pagina de Facebook ”Atelierele DICE”, cu cel puțin o zi înainte de data desfășurării atelierului la care doriți să participați.
În tradiția populară românească, ouăle de Paște sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării
În tradiția populară românească, ouăle de Paște sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării, ce protejază animalele din gospodărie. Încondeierea ouălor este practicată exclusiv de femei, cu o săptămână înainte de Paște, de obicei în ”Joia verde” și ”Vinerea seacă” în credința că acestea nu se strică. Motivele ornamentației ouălelor încondeiate se diferențiază în funcție de localitate și ce se prezintă în mai multe variante. În prezent sunt folosite mai multe culori la încondeierea ouălor, fiecare dintre ele având un anume simbol și anume: albul este simbol al purității, roșul semnifică viața(culoarea sângelui), albastrul este culoarea cerului și a apei, iar negrul reprezintă fertilitatea; galbenul reprezintă soarele și aurul, însă liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea. Ouăle, în trecut, se vopseau în culori vegetale, însă astăzi se utilizează mai des cele sintetice, chimice.
Culorile vegetale sunt preparate dupa rețete străvechi, care au la bază o mare varietate de procedee și tehnici, astfel: culoarea roșie se obține din coaja de măr dulce, frunze și flori de mar dulce, flori de sovârf, coaja de măcieș etc., albastrul se obține din flori de viorele, galben se obține din coji de ceapă, coaja de lemn pădureț, coajă de lemnul câinelui, verdele poate fi obținut din frunze de nuc, floarea-soarelui, negru se obține din coajă verde a nucilor etc. Așadar, un grup de meșteri populari vin la Iași pentru a prezenta tradiția legată de ouă încondeiate. În acest context, Ateliere de ouă încondeiate sunt programate la Palatul Culturii din Iași.