Tragedia liderului de sindicat, Virgil Săhleanu, este încă vie în blocul în care a fost ucis, chiar și după aproape 25 de ani de la asasinarea sa. Vecinii își amintesc încă, cu exactitate, ce s-a întâmplat în acea dimineață fatidică din septembrie 2000. La puțin timp după uciderea lui Virgil Săhleanu, familia acestuia a vândut apartamentul în care locuia.
Tragedia liderului de sindicat, Virgil Săhleanu, este încă vie, chiar și după aproape 25 de ani de la uciderea sa: „Asta i-a fost soarta”
Inginerul Virgil Săhleanu, lider de sindicat la fabrica Tepro, a fost înjunghiat mortal, în dimineața zilei de 7 septembrie 2000. Virgil Săhleanu, alături de membrii sindicatului, s-a opus contractului prin care statul român vânduse pachetul majoritar de acțiuni către o firmă din Cehia, Zelezarny Veseli AS, deţinută de milionarul ceh Zdenek Zemek și reprezentată de Frantisek Priplata. În primul an de patronat, au fost dați afară 2.500 de angajați, printre care s-a numărat și Virgil Săhleanu, și Constantin Rotaru, vicepreşedintele Sindicatului Liber Tepro. Sindicatul a obținut în instanță anularea privatizării, iar muncitorii fabricii Tepro au protestat zile întregi. Noii patroni au decis să rezolve astfel cazul „Săhleanu” prin agresarea liderului de sindicat.
Astfel, Frantisek Priplata l-a însărcinat pe Cătălin Ciubotaru, directorul SC „Protect” din Vaslui, firma de pază care asigura paza combinatului Tepro, să-l agreseze pe Virgil Săhleanu, încât să aibă nevoie de circa 2 săptămâni de spitalizare. Ameninţat de Priplata cu rezilierea contractului de pază, Ciubotaru a acceptat pentru 3.000 de dolari să-l agreseze pe Virgil Săhleanu. Cătălin Ciubotaru a promis câteva zeci de milioane de lei vechi lui Ion Tofan și Claudiu Bahnă pentru a-l agresa pe liderul de sindicat. Agresorii l-au surprins pe Virgil Săhleanu, în dimineaţa de 7 septembrie 2000, în scara blocului în care locuia și l-au înjunghiat. Acesta a murit în aceeași zi, la Spitalul de Urgență Iași. Deși au trecut aproape 25 de ani de la tragedie, vecinii bărbatului își amintesc și acum ce s-a întâmplat în acea dimineață.
„Eu locuiesc în blocul ăsta de 50 de ani. Eu nu eram acasă când a fost el asasinat, eram la serviciu. Mi-au povestit vecinii ce s-a întâmplat. Pe el l-au înjunghiat în fața ușii, dar nu a murit pe loc, s-a târât până jos. Vecinii au crezut că este vorba de cineva beat, dar el a răcnit. Soția sa a ieșit și l-a văzut. El avea o fată cu doamna Săhleanu, iar ea mai avea un băiat din prima căsătorie. Nu mai știu nimic de familia lui, pentru că s-au mutat, la scurt timp după moartea sa, de aici. Au vândut apartamentul, că nu a putut fata să mai stea când a văzut așa ceva. Ce să faci? Asta i-a fost soarta. Apartamentul a fost cumpărat de o familie. Știu cine a locuit, înaintea lor, aici. Sigur doamna Săhleanu le-a povestit”, a povestit o vecină a liderului de sindicat.
La înmormântarea lui Virgil Săhleanu au participat peste 5.000 de oameni, iar slujba a fost săvârșită de către actualul Patriarh, Daniel, pe-atunci Mitropolit al Moldovei. În anul 2001, s-au dezvelit două busturi ale inginerului Virgil Săhleanu, unul în fața SC TEPRO SA și altul la Cimitirul „Eternitatea” din Iași, unde acesta a fost înmormântat. De asemenea, un bulevard din Iași poartă numele liderului de sindicat de la Tepro.
Frantisek Priplata, cehul care a plătit pentru asasinarea lui Virgil Săhleanu, a scăpat de închisoare
În anul 2007, Frantisek Priplata a fost condamnat definitiv, în două dosare penale, la 8 ani de închisoare. În primul dosar, el a fost găsit vinovat de instigarea, în anul 2000, la uciderea liderului de sindicat de la Tepro Iași, Virgil Săhleanu, iar în al doilea dosar, de trecere frauduloasă a frontierei României în 2005. Frantisek Priplata avea interdicție de a părăsi România încă din anul 2001. În 2005, însă, Frantisek Priplata și-a cumpărat un pașaport unguresc și a reușit să iasă fraudulos din țară. Autoritățile românești au cerut unei instanțe din Brno, Cehia, să îl extrădeze pe Frantisek Priplata, dar completul de judecată a respins cererea invocând faptul că, la Iași, în timpul urmăririi penale / judecății acestuia, i-ar fi fost încălcate drepturi fundamentale, cel mai important fiind accesul la un traducător. Acest aspect a fost infirmat mai târziu, culmea, chiar datorită lui Priplata, care se adresase Curții Europene a Drepturilor Omului ca să scape de condamnare.
O decizie a Curții a stabilit că lui Priplata i-au fost respectate toate drepturile, astfel că acțiunea i-a fost respinsă. În 2011, România a comunicat sentința și mandatul european de arestare în Sistemul de Informații Schengen – SIRENE –, însă Frantisek Priplata nu a părăsit Cehia și nu a putut fi extrădat. În aprilie 2023, la Judecătoria Oradea, judecătorii nu au mai putut decât să constate că răspunderea penală a lui Frantisek Priplata se prescrisese încă din 2021, astfel că au anulat atât mandatul de arestare emis de autoritățile naționale în 2007, cât și pe cel european, emis un an mai târziu.
Deși autorul moral al asasinatului a rămas nepedepsit, tragedia liderului de sindicat, Virgil Săhleanu, este încă vie în blocul în care a fost ucis.
Cum oare și datorită căror mecanisme scapă de pedepse mai marii criminali și corupți din țara asta?! Oare datorită cui? Ba lăsați în libertate și fug, ba procese lălăite și tergiversate până se prescriu faptele, ba prejudicii uriașe niciodată recuperate și multe multe altele. Oare cine stă în spatele la toate astea și cine ar trebui să răspundă????
Bine punctat.Oare dupa cate generatii vom avea o justitie corecta,ca bani si alte drepturi li s-au tot dat.
Eu stiam ca faptele de crima nu se prescriu niciodata !
Tragedia este ca a murit degeaba !
Nu el a omorat.
Adevaratii vinovati sunt, nu cei care ne conduc de 35 de ani, si au vandut si tradat tot ce este romanesc, ci Securitatea de la varf, coordonata extern. Povestea un cunoscut de la UPU, care era de garda in acea zi, cum galgaia sangele din el, ca din animal. Dumnezeu sa-l ierte!
Justitie? Tara de cacat cu oameni de cacat.
Si tu cum esti in tara asta?
După 35 de ani de la revoluție azi ne conduce tot securitatea prin urmașii ei