Titlurile zilei

Tragedie la cea mai cunoscută maternitate din Iași! O tânără de 28 de ani, însărcinată, a murit la o oră după internare. Controversata Doina Iancu este medicul care i-a urmărit sarcina (Exclusiv)

Publicat: 20 nov. 2020
O tânără de 28 de ani a murit la Maternitatea
Dr. Doina Iancu, medic la Maternitatea "Elena Doamna" din Iași

O tânără de 28 de ani a murit la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași la scurt timp după ce a fost consultată de medicul Doina Iancu! Femeia avea o sarcină oprită din evoluție și a ajuns la spital pe picioarele ei. La distanță de o oră, a murit fără a apuca să-și ia rămas bun de la soțul și copilul ei

I.S., o tânără de 28 de ani, și-a pierdut viața subit marți după-amiază, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Femeia a ajuns la spital pe picioarele ei și a murit la distanță de o oră, în sala de operații. Când a ajuns la maternitate, i-a povestit moașei că vine direct de la cabinetul privat al medicului Doina Iancu, angajată la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași. Femeia se programase la medicul care i-a urmărit sarcina, pentru monitorizare. În momentul în care doctorița Doina Iancu i-a făcut ecografia, a observat că sarcina de 20 de săptămâni era oprită din evoluție. Din acest motiv, a trimis tânăra la maternitate. I. a luat un taxi și s-a deplasat la spital. Nu se simțea rău, nu avea niciun simptom care să îi dea de gândit, care să o îngrijoreze. Totuși, la distanță de o oră, a murit. Soțul tinerei este în stare de șoc, iar doctorița Doina Iancu spune că nu era pacienta ei.

Dr. Bogdan Doroftei: „S-a dus la sala de naștere unde la ora 14:30 avortează un făt mort”

Moarte suspectă la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. I.S., născută în Republica Moldova, locuia de ceva vreme în România alături de soțul ei. Era însărcinată în 20 de săptămâni și, așa cum a declarat femeia când a ajuns la maternitate, sarcina a fost monitorizată de dr. Doina Iancu. Marți era programată la cabinetul medicului Doina Iancu, pentru monitorizare. La ecografie, tinerei mame i s-a spus că fătul este oprit din evoluție și că trebuie să plece de urgență la spital. I. a ascultat sfatul medicului. A sunat la un taxi și a plecat la maternitate.

„Este vorba despre o femeie la a treia sarcină, de 28 de ani, care s-a prezentat în triajul spitalului marți, la ora 13:15 minute. La ora 13:50 a fost internată, i s-au făcut analizele rapide pentru testele COVID-19, i s-a făcut ecografie și s-a constatat că sarcina era oprită din evoluție și avea vârstă gestațională de 20 de săptămâni. Ulterior s-a depistat că avortul era declanșat, la internare pacienta având undeva la 6-7 centimetri dilatație. S-a dus la sala de naștere unde la ora 14:30 avortează un făt mort”, spune dr. Bogdan Doroftei, director medical la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Ce i-a spus femeia de 28 de ani moașei înainte de a muri: „Simt că nu mai am aer”

La 10 minute distanță de momentul în care tânăra de 28 de ani a avortat fătul, aceasta i-a spus moașei că simte că nu mai are aer. Așa cum spun medicii, moașa i-a făcut pacientei injecție intramusculară, iar aceasta a început să sângereze abundent. Atunci și-a dat seama că ceva nu era în regulă și a chemat de urgență medicii de gardă.

„La 10 minute distanță de avort, pacienta a delivrat și placenta. Imediat au ajuns și analizele care ne-au arătat că era într-o tulburare profundă de coagulare și că practic ea nu mai avea factor de coagulare. Moașa spune că în momentul în care i-a făcut o injecție intramusculară, a început să-i curgă sânge. De gardă erau doi medici primari. Aceștia au hotărât că singura variantă de salvare a acestei femei ar fi să o bage în sala de operații. Au băgat-o în sala de operații, dar în timpul intervenției pacienta a făcut stop cardio-respirator la care s-au făcut manevre de resuscitare, dar fără succes. Spitalul a asigurat tot ceea ce se putea asigura pentru acest caz. Au fost folosite 10 flacoane de NovoSeven, un preparat foarte scump și foarte eficient în aceste cazuri. S-a folosit concentrat trombocitar, sânge, tot ceea ce am avut. Din păcate, partea de coagulare era atât de afectată încât pacienta a decedat”, mai spune medicul ieșean.

Femeia de 28 de ani nu a avut niciun simptom care să o îngrijoreze și totuși a murit la o oră distanță de momentul în care a ajuns la spital

Tânăra de 28 de ani nu se afla pentru prima dată în situația de a pierde o sarcină. Aceasta a povestit medicilor care au internat-o că mai avusese două sarcini, dintre care ambele cu probleme. Avea un copil care se născuse sub greutatea unui prunc sănătos și mai pierduse în trecut o sarcină.

„Colegii mei care au internat-o spuneau că a mai avut o sarcină la care a născut prematur, la 28 de săptămâni, și încă o sarcină, născută la termen, dar copilul a cântărit 2.100 de grame. Probabil că deja era pe un teren atipic. Ea s-a prezentat efectiv în urgență. Nu aveam niciun fel de informație despre trecutul său medical. Avem doar informațiile pe care ni le-a relatat ea când a ajuns la spital. Moașa susține că pacienta i-a spus că a venit direct de la dr. Doina Iancu de la cabinet. Ea se programase pentru monitorizarea sarcinii la acest medic. Dr. Doina Iancu a văzut că sarcina este oprită din evoluție și a trimis-o la Maternitatea „Cuza Vodă”. De cele mai multe ori, mamele nu au niciun simptom atunci când sarcina se oprește din evoluție. Practic, femeia a mers la cabinet pentru monitorizare, dar nu avea nici măcar cum să bănuiască că ceva nu ar fi în regulă cu copilul, pentru că nu avea niciun simptom care să o îngrijoreze”, adaugă dr. Bogdan Doroftei.

Ipotezele medicilor de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași privind decesul tinerei mame

Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași discută despre mai multe ipoteze și nu au putut decide cu exactitate care ar fi cauza decesului pacientei de 28 de ani. Trupul neînsuflețit al I.S. a fost dus la Institutul de Medicină Legală (IML) din Iași pentru necropsie. Doar medicii legiști ar putea spune cu exactitate care a fost motivul care i-a cauzat moartea.

„Fătul, în momentul în care s-a oprit sarcina din evoluție, elimină în circulație niște factori care perturbă coagularea. De obicei se consumă repede factorii de coagulare și femeia rămâne fără coagulare. Din ceea ce am văzut, copilul nu era macerat. Nu prezenta semne că ar fi fost de mult timp oprit din evoluție. Este un teren atipic, poate să fi avut trombofilie sau noi ne-am gândit și la o infecție cu COVID-19. Se știe că noul tip de virus poate determina tromboembolism. Practic, cauza morții ar fi tromboembolism pulmonar după părerea noastră. Trupul neînsuflețit al pacientei a fost dus la IML pentru necropsie”, mai spune dr. Bogdan Doroftei.

Cum a reacționat soțul tinerei de 28 de ani când a fost anunțat de psiholog că aceasta a murit

Soțul tinerei de 28 de ani o aștepta acasă. Când femeia a plecat la monitorizare nu s-a gândit nicio secundă că acela va fi ultimul moment în care își va vedea soțul și celălalt copil. Moartea sa subită nu i-a dat voie nici măcar să-și ia rămas bun de la cei dragi. Psihologul spitalului l-a anunțat pe bărbat că I. a murit.

„Familia a fost contactată de psihologul spitalului. Vă dați seama, soțul era șocat când a auzit vestea. După consumarea acestui fapt, am inițiat o anchetă internă și am derulat tot firul de la internare, la salonul de naștere și am discutat cu moașa. Remarc, din păcate, că ultima perioadă a crescut numărul de paciente care se prezintă la spital cu sarcina oprită din evoluție. Explicația este că femeile, din teama infecției cu COVID-19, nu mai vin la monitorizare. Din acest motiv, nu ajung la medic în timp util și, din păcate, acestea sunt repercusiunile”, încheie medicul ieșean.

Dr. Doina Iancu: „Nu cunosc persoana, nu mi-a fost pacientă. Nu am consultat-o”

Deși I. a spus moașei atunci când a ajuns în urgență la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași că vine de la cabinetul medicului Doina Iancu, medicul neagă tot. Contactată de redactorii BZI pentru a solicita un punct de vedere cu privire la evoluția sarcinii pacientei, medicul ieșean a spus că nu cunoaște cazul.

„Nu cunosc persoana, nu mi-a fost pacientă. Nu am consultat-o”, a specificat dr. Doina Iancu, medic la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași.

De specificat este faptul că, deși medicul Doina Iancu spune că nu cunoaște pacienta, I. a spus medicilor când a ajuns la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași că vine direct de la cabinetul particular al acesteia. Trecutul dubios al medicului ieșean a fost de multe ori discutat în presă.

CV-ul pătat al doctoriței Iancu, presărat cu acuzații grave de malpraxis

În trecut, doctorița Iancu a fost acuzată de mai multe paciente de malpraxis. De asemenea, la un moment dat, a fost numită „doctorița morții”, pentru că facea chiuretaje la minore, fără a avea consimțământul scris al tutorelui legal, și la femei cu sarcina peste 14 săptămâni. În urmă cu aproximativ 7 ani a primit o sancțiune contravențională în valoare de 26.000 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru că a decontat servicii medicale neefectuate chiar la CMI Doimed Plus. În 2006, Iancu a fost acuzată de o femeie din Pașcani că a nenorocit-o, după ce i-a fisurat vezica urinară în timpul unei intervenții de fibrom uterin. Doctorița s-a ales doar cu o mustrare din partea Colegiului Medicilor din România. Nu în ultimul rând, o pacientă a arătat ca Iancu mânca semințe în timp ce oferea indicații rezidenților care încercau oprirea unei hemoragii. Soțul doctoriței, Simon Iancu, controlează societatea Inter Uno SRL, care are ca obiect de activitate „comerț nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun”.
Adauga un comentariu