Echipa medicală de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iași a realizat un transplant în premieră: o mamă din Ucraina, de 45 de ani, a salvat viața fiicei sale de 21 de ani, donându-i un rinichi. Tânăra făcea dializă în țara vecină din 2019 și a fost nevoită să vină în România la scurt timp după începerea războiului.
A continuat procedurile de dializă în Iași, până când testele realizate la unitatea medicală au arătat compatibilitatea cu mama.
Transplant în premieră la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iași
Familia provine din regiunea Cernăuți, unde tânăra a făcut și dializă înainte de a veni în România. Transplantul de rinichi a avut loc pe parcursul zilei de marți, 14 februarie 2023, și a decurs fără incidente.
„A fost tratată ca orice pacient care face dializă, s-a discutat despre ideea de transplant, i-au fost explicate opțiunile, iar prima va rămâne mereu cea din familie. Mama a fost alături de ea, iar pentru că se afla într-o condiție medicală bună a fost prima opțiune. Există o confirmare din partea autorităților că beneficiază de aceleași drepturi ca orice asigurat din România”, a precizat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului „Dr. C. I. Parhon”.
Tânara de 21 de ani a fost depistată cu o problemă urologică încă de la naștere și a început ședințele de dializă din 2019, după ce afecțiunea a progresat. În Iași mai sunt în acest moment șapte cetățeni de origine ucraineană care fac ședințe de dializă.
Totodată, acesta este al șaptelea transplant de rinichi realizat de la începutul anului la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iași. Patru transplanturi au fost posibile în urma prelevărilor de organe de la donatori cadaverici și trei de la donatori vii.
„Suntem bucuroși să împărtășim cifrele prezentate recent la congresul european, pe 800 de cazuri este una dintre cele mai bune supraviețuiri din Europa”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon”.