Bizar

Trasul clopotelor intr-o dunga, metoda veche de combatere a grindinei

Publicat: 01 iul. 2019

Case fara acoperisuri, localitati fara curent electric si masini distruse de grindina in doar cateva ore: asa arata bilantul dezastrului din ultimele zile. Premierul Dacian Ciolos a avut o videoconferinta cu prefectii din tara pentru a vedea cum poate Guvermul sa-i ajute pe cei loviti de ploi si vijelii. „Sa vedem cum ne organizam pe viitor pentru a evita, pe cat posibil, in primul rand victime umane si apoi pentru a evita pagube materiale atat in infrastructura, cat si la gospodariile oamenilor”, a spus Dacian Ciolos.

TRASUL CLOPOTULUI INTR-O DUNGA
O metoda mult mai simpla de stopare a grindinii o repezinta trasul clopotelor in dunga. Procedeuul, vechi de cand lumea, este o metoda eficienta de alungare a norilor puternici.

Profesorul de fizica biomoleculara Simion Astilean de la Facultatea de Fizica din Cluj-Napoca a explicat pentru Monitorul de Cluj cum functioneaza.

“Ideea aceasta de a bate clopotul intr-o dunga are o putere mai mare fiindca in mod normal daca-l bati in doua parti energia se repartizeaza in toate directiile. In schimb, daca lovesti clopotul numai intr-o parte este ca un mare difuzor care emite impulsuri intr-o singura directie. De regula daca se nimereste si pe directia pe care vine furtuna este eficient. Presiunea aceasta creeaza salturi de temperatura care impiedica inghetarea. Este precum un val de caldura. Presiunea ce este in fond? Este aerul care se comprima. Moleculele acestea care se comprima este ca si cum ar incalzi si atunci nu se mai ingheata, e mai cald”,a  declarat Simion Astilean.

EFECT SIMILAR CU CEL AL RACHETELOR ANTIGRINDINA
Fizicianul a explicat ca sunetul creat de clopot este similar cu efectul rachetelor contra grindinei.

“Ideea e ca intr-adevar se creeaza unde de presiune in aer cum se propaga sunetul. Sunetul inseamna de fapt o presiune care se propaga din aproape in aproape si asta poate sa influenteze local temperatura de inghet. Adica sa nu inghete.  De exemplu, si zapada daca se preseaza incepe sa se topeasca. Va rog sa va imaginati ca undele acestea de presiune ridica punctul de inghet al apei. S-a investit in rachete contra grindinei. In cazul lor se produce o explozie in mijlocul norilor care este similara cu aceasta presiune care se creeaza local de la clopot. Avantajul este ca si la biserici este mai sus clopotul si mai aproape de cer. Dar cam acelasi lucru se intampla. Acel zgomot impiedica inghetarea. Particulele fine de apa ajung la un punct asa zis critic si ele ingheata, dar daca presiunea aerului este mai mare in jurul lor si se produc valuri de presiune atunci acest inghet nu se initieaza. Asta-i similar cu a se produce o explozie cu aceste rachete. Acolo clopotul bate sus intr-o explozie, iar in cazul rachetelor se propaga. Eficienta este cu siguranta mai mica dar nu se poate neglija”, a precizat Simion Astilean.

IN UNELE SATE SI ACUM SE BAT CLOPOTELE IN ACEST MOD
Fizicianul spune ca procedeul este folosit si in aceste momente in unele sate. „Si acum se mai foloseste acest procedeu. Eu sunt de la tara si in satul meu Tioltiur din comuna Cornesti si acum cred ca se foloseste. Insa in copilaria mea mereu cand se adunau norii deasupra satului imediat se ducea clopotarul si tragea clopotul intr-o dunga”, a concluzionat Astilean.

REPREZENTANTII BISERICII NU SUSTIN METODA
Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, nu sustine eficienta metodei. „Asta tine mai mult de mentalul medieval si de credintele populare. Clopotul era un fel de limbaj al comunitatii si de regula se trag clopotele cand sunt nori mari, furtuni sau calamitati”, a declarat purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului , Bogdan Ivanov.

BATUTUL CLOPOTELOR INTR-O DUNGA IN CULTURA POPULARA
Clopotele se mai bateau in trecut la inundatii, incendii sau nori aducatori de grindina. Potrivit istoricilor se mai bateau clopotele in dunga atunci cand navaleau tatarii, turcii sau alte natii pornite dupa prada. De asemenea, in cultura populara se crede ca diavolul starneste furtuni pe care clopotele le pot imprastia.

Clopotele mai aveau si alte intrebuintari: inscaunari la domnie, numiri in functii, avertizari de furtuna si vreme rea, orienteaza pe cei rataciti pe vreme rea, alunga daunatori precum animale de prada, pasari si insecte.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit