International

Trei adolescenți sunt acuzați că ar fi violat o fostă colegă de clasă. Câţi ani de închisoare riscă

Publicat: 04 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Trei adolescenți sunt acuzați că ar fi violat o fostă colegă de clasă. Câţi ani de închisoare riscă
Adolescentă violată

Trei adolescenți sunt acuzați că ar fi violat o fostă colegă de clasă, în Republica Moldova. Tinerii riscă ani grei de închisoare. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) i-a trimis pe banca acuzaţilor pe trei adolescenţi din Taraclia, Republica Moldova. În noaptea de 15 spre 16 martie 2020, tinerii ar fi consumat băuturi alcoolice împreună cu fosta colegă de clasă. La un moment dat ar fi violat-o, fără să țină cont de faptul că nu-și putea exprima voința.

Ce riscă adolescenţii acuzaţi

Dosarul a fost iniţial investigat de Inspectoratul de Poliţie Taraclia şi Procuratura raionului Taraclia, iar mai apoi, la 25 martie 2020, dosarul a fost retras din procedură şi transmis în gestiunea Direcţiei Generale Urmărire Penală a IGP.

Sub conducerea procurorilor PCCOCS, pe dosar a fost format un grup de urmărire penală, care include şi angajaţi ai organelor de drept din Taraclia. În condiţiile celor stabilite şi în vederea asigurării efectuării urmăririi penale fără impedimente, s-a decis reţinerea şi ulterior arestarea persoanelor implicate în comiterea faptei, măsură care a rămas în vigoare până la moment.

După ce a fost obținută analiza probelor pe dosar și a expertizelor-medico legle, cei trei adolescenți au fost puși sub acuzare pentru viol și satisfacerea poftei sexuale în forme perverse cu o fostă colegă de clasă.

Articolul 218 – Noul Cod Penal: Violul, Infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale

Potrivit articolului 218 privind Noul Cod Penal în ceea ce privește violul, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale se pedepsește cu închisoare de la 5 la 12 ani. Redăm integral articolul ce face referire la acest aspect.

„(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise în condiţiile alin. (1).

(3) Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când:

a) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;

b) victima este rudă în linie directă, frate sau soră;

c) victima este un minor;

d) fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice;

e) fapta a avut ca urmare vătămarea corporală;

f) fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună.

(4) Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(5) Acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. (1) şi alin. (2) se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(6) Tentativa la infracţiunile prevăzute în alin. (1)–(3) se pedepseşte.”, potrivit articolului 218.

Cum este pedepsit violul în alte țări

În marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană, violenţa sexuală se pedepseşte cu închisoarea de până la două decenii şi doar în cazuri în care infracţiunea are ca urmare moartea victimei, se poate acorda pedeapsa maximă. Guvernele străine investesc foarte mult în prevenţie şi în reabilitarea foştilor infractori.

Spre exemplu, în statul german, abuzul sexual împotriva copiilor se pedepseşte cu închisoare de până la 10 ani. „Dacă faptuitorul cauzează prin abuzul sexual din culpă, moartea copilului, pedeapsa este detenţiunea pe viata sau închisoarea de minimum 10 ani”, se arata în Codul Penal al republicii federale.

În ceea ce privește Franţa, agresiunile sexuale, altele decât violul, se pedepsesc cu 10 ani de închisoare şi cu amendă de 150.000 de euro, dacă sunt comise asupra unui minor peste 15 ani. În cazul unui viol asupra unui minor sub 15 ani, pedeapsa maximă poate ajunge la 20 ani inchisoare.

Guvernul spaniol pedepsește agresiunile sexuale asupra copiilor mai mici de 13 ani, prin acte de violenţă sau ameninţare cu închisoare de la 5 la 10 ani.

În Italia, relaţiile sexuale cu un minor sunt condamnate cu pedepse care pot ajunge la 10 ani, iar coruperea de minori este pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Doar în anul 2015, în Uniunea Europeană au avut loc aproximativ 215.000 de agresiuni sexuale reclamate la poliţie, dintre care, 80.000 au fost infracţiuni de viol. 9 din 10 victime ale violului au fost fete şi femei.

În 2017, în România, au fost înregistrate la poliţie 1.535 de plângeri pentru agresiuni sexuale, dintre care 1.385 au fost pentru vio, conform datelor Eurostat.

În 2018, aveau loc, în medie, 2,5 violuri pe zi, conform statisticilor Poliţiei Române.

Adauga un comentariu