Titlurile zilei

Trei frați din Iași au investit toți banii câștigați din greu în străinătate într-o afacere cu tutun! Acum riscă să piardă tot și vor să plece din nou din țară! Povestea tristă a unor români care au vrut să facă avere în patria lor

Publicat: 03 oct. 2020
Cei trei frați ai familiei Pleșcan, din Iași, care au muncit din greu în Italia și au investit banii munciți în străinătate într-o afacere din domeniul agricol, vor să renunțe la acest business
Afacerea cu plantații cu tutun nu le-a adus profit cultivatorilor din Iași, mulți dintre ei renunțând la business, așa cum este și cazul familiei Pleșcan, din comuna Valea Seacă

Trei frați din Iași care au muncit din greu în Italia și au investit banii munciți în străinătate într-o afacere din domeniul agricol, vor să renunțe la acest business. De-a lungul celor opt ani în care au încercat să dezvolte afacerea cu tutun din comuna Valea Seacă, și-au dat seama că nu vor putea să trăiască decent din cultivarea acestei plante, dacă nu vor fi ajutați măcar cu o subvenție decentă. Din cauza nerentabilității afacerii, au redus suprafața cultivată de la 26 de hectare, în anul 2012, la numai trei hectare, în anul 2020.

Cei trei frați din Iași, Victor Daniel Pleșcan, Mihai Pleșcan și Petru Alin Pleșcan, au plecat entuziaști la drum când au înființat plantația cu tutun din comuna Valea Seacă, în anul 2012. Acum sunt la un pas de a renunța de tot la tutun. După ce au muncit 12 ani în Italia și au învățat totul despre tutun, au crezut că, dacă revin în comuna natală cu aceste cunoștințe, vor dezvolta o afacere de succes în domeniul agricol. Aceștia și-au dat seama, însă, că planurile nu sunt așa cum sperau și nu pot trăi decent din această afacere. De aceea, doi dintre cei trei frați au renunțat de tot la tutun și lucrează în cu totul alte domenii.

Mihai Pleșcan: „Dacă anul viitor nu vom primi subvenție, renunțăm de tot. Ne axăm pe cultura mare, facem altceva, plecăm în afară”

Primul pas pe care l-au făcut cei din familia Pleșcan a fost reducerea suprafeței cultivate. Mihai Pleșcan, singurul dintre cei trei frați care mai cultivă tutun, spune că au renunțat la cele 23 de hectare pentru că nu mai reușeau să acopere cheltuielile.

„Am redus suprafața și am ajuns la trei hectare. Din astea trei, două hectare sunt compromise, calamitate. Dacă scot două tone de pe hectarul ce a mai rămas, e bine. Seceta a distrus producția de anul acesta și noi am renunțat la plantația-mamă pentru că nu era rentabil. Tot ce reușeam să vindem, investeam în plantație. Dacă anul viitor nu vom primi subvenție, renunțăm de tot. Ne axăm pe cultura mare, facem altceva, plecăm în afară”, a spus Mihai Pleșcan.

Doar unul dintre cei trei frați din Iași, care au investit banii munciți în străinătate, în afacerea cu tutun, mai cultivă această plantă

Cultivatorul povestește că de-a lungul ultimilor trei ani a obținut un preț mic pentru producția obținută. Astfel, prețul derizoriu primit pentru kilogramul de tutun, zilierii care trebuie plătiți cel puțin 100 de lei pe zi și subvenția oferită de APIA, care nu acoperă costurile de producție, determină cultivatorii de tutun să fie optimiști când înființează plantațiile, dar să renunțe repede la această idee de afaceri în agricultură pentru că nu există piață de desfacere. Numai pentru un hectar înființat cu tutun, un cultivator cheltuie 1.000 de euro, însă costurile cresc odată cu achiziția unor utilaje pentru diverse lucrări, înființarea unui spațiu de depozitare a serelor unde se usucă tutunul, sau cu forța de muncă, ajungând la cel puțin 2.000 de euro la hectar.

Prețul mic oferit pe kilogramul de tutun, cheltuielile cu forța de muncă, dar și altele neprevăzute au contribuit la scăderea suprafeței cultivate în Iași

Mihai Pleșcan mai spune că anul 2020 a fost unul dificil și decisiv în ceea ce privește afacerea de la Valea Seacă.

„E greu să faci agricultură, mai ales când nu ai un preț bun pentru producție. De la fabrica din Zimnicea ne plătește cu 1,4 lei pe kilogram sau 4,5 lei pe kilogram, cea mai bună calitate. Anul acesta, din martie, ne-a sunat procesatorul să ne spună că nu ne mai ia marfa. Aproape ne-am pus în genunchi ca să îl convingem să o ia. Nu sunt interesați pentru că au acolo, în zona Buzăului, Constanța, cultivatori care au suprafețe mai mari, nu vor să cheltuie cu combustibilul, pentru că e prea mare distanța. Nu mai spun de subvenție. Dacă anul viitor nu primim o subvenție decentă, renunțăm de tot la tutun”, mai spune Mihai Pleșcan.

Subvenția pentru hectarul de tutun, oferită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), s-a redus la jumătate în ultimii doi ani

Astfel, fermierii din Iași primeau, în urmă cu patru ani, o subvenție de 2.000 de euro la hectar, dar aceasta a scăzut până la 1.000 de euro.

„Dacă mai luăm subvenție, mai încercăm să continuăm așa cum putem. Sperăm că România va negocia la Bruxelles o subvenție bună pentru noi. Dacă poate ar fi mai mulți cultivatori în Iași, am obține un preț mai bun. Dar eu, cel puțin momentan nu recomand o astfel de investiție până nu știm sigur dacă o să luăm o subvenție bună. V-am zis, altfel renunțăm. Unul dintre frații mei a renunțat deja, lucrează la școală din comună, eu mă chinui cu ce mai am, fratele celălalt nu mai are nici el plantația și lucrează la oraș”, mai spune Mihai Pleșcan.

Cei trei frați din Iași au investit în afacerea cu tutun aproximativ 50.000 de euro, însă nu au reușit să facă profit din vânzarea plantei

De-a lungul celor opt ani în care cei trei frați din Iași au încercat să dezvolte afacerea cu tutun după modelul italian, investiția inițială de 10.000 de euro a crescut până la 50.000 de euro. Astfel, nici măcar jumătate din banii cheltuiți nu au fost recuperați din vânzarea producției de tutun.

„Au fost perioadele mai bune, când vindeam toată producția la un preț rezonabil, dar toți banii primiți îi reinvesteam. Mereu trebuie investit în acest tip de afacere. Noi am plecat din Italia pentru că nu mai eram plătiți bine. Acum, cu plantația care nu ne ajută să facem bani, am noroc de soție, că ea aduce venituri în casă”, mai spune Mihai Pleșcan.

În Iași nu mai sunt înregistrați la Direcția Agricolă alți cultivatori de tutun, iar cei care au încercat să cultive au renunțat rapid

Un alt cultivator de tutun care a renunțat la plantație este Sorin Vasiliu, care a înființat o plantație cu tutun în comuna Lespezi, dar a renunțat la ea. Iașul nu mai are cultivatori de tutun înregistrați la Direcția Agricolă Iași. Doar familia Pleșcan deținea 26 de hectare în tot județul. Suprafețele au scăzut simțitor în ultimii ani, dar și numărul celor interesați să îl cultive. Din anul 1999 până în 2004, producția totală de tutun Burley a fost de 1.124 tone, potrivit Direcției Agricole Iași. Din anul 2004 până în prezent, cultivatorii de tutun au încercat timid culturile pe suprafețe mici, iar în cele din urmă au renunțat la afaceri.

Comentarii
 • De ce tutun ? E o planta care aduce doar boli. Aaa, pentru bani. Am inteles.
  Pai pentru bani se poate pleca la hamaleala si la sters babe la cur in ETtaleea, in Espannea, si daca te intorci de acolo vii expert,chiar si in tutun.
  Nu-ti mai ramane, asa expert cum esti, decat sa ceri pomana de la stat, sa te ajute sa fii capitalist si patron.
  E induiosator ce au patit cei 3 patrioti investitori. Au vrut sa faca bani multi otravind (si ei) aerul si oamenii.
  Bai fratilor, daca ziceti ca sunteti buni de munca si vreti sa faceti bani, hai in agricultura. Aia adevarata. 100 lei pe zi, banul in mana, nu va cere statul impozit.
  Aud ?
  Va convine ?
  Un mare general prusac a facut o regula simpla: intai executa, apoi comanda.
  Hai flacai. 100lei pe zi, exact oferta voastra generoasa. Puneti osul la munca ?

 • Aiurezi grav de la subiect !, tocmai ce spuneau ca si-au rupt spatele 12 ani prin straini si cu suma adunata au incercat sa fie proprii stapani la ei acasa !, dute tu sclav 12 ani in Etalia la broscarii aia stapani de sclavi si dupa aia dati cu parerea in privinta muncii

 • 50000 de euro investitie? De ce nu scrieti de cei care au angajati, platesc dari la stat si au investitii compromise de milioane de euro. Vorba lu colegu sa stea cu 100 de lei pe zi desi am inteles ca se castiga mai bine. Orice „amarat” isi ia casa sau masina de minim 50000 si ei au dat cate 20000 de mii de fiecare 3 oameni si vezi ca nu merge dar ai dat si mergi in pierdere 8 ani. sunt si alte nise dar na nu toti putem fii antreprenori daca nu stim unde sa investim…. sau in ce. Sunt curios daca si au calculat rata profitului si cifra de afaceri.

 • De ce să dezvolți o cultură care ucide și pe desaupra mai vrei și subvenție?
  Pentru ce?
  Apucati-vă de agricultura adevărată, de cea care oferă mâncare națiunii.

 • Nu tutunul curat ucide ! De unde ați mai scos tâmpenia asta?
  Chimicalele care sunt adăugate la tutun ucid și modul greșit în care este utilizat.
  Tutunul este folosit de enorm de multi ani, iar la începuturi el se mesteca in gura și apoi se scuipa.
  Dar s-au trezit niste idioți să-l tragă în piept și uite unde s-a ajuns.
  Sunt foarte multe lucruri bune pe care niste idioți criminali le-au transformat în catastrofe. Și bomba nucleara este cel mai bun exemplu!

Adauga un comentariu