Prima pagină » Informații utile » Tu știi câte tipuri de comunicare există? Iată tot ce trebuie să știi pentru a-ți îmbunătăți această abilitate

Tu știi câte tipuri de comunicare există? Iată tot ce trebuie să știi pentru a-ți îmbunătăți această abilitate

17 mart. 2025, 10:25,
în Informații utile

Iată câte tipuri de comunicare sunt și cum poți înțelege diferențele dintre acestea, există o diversitate mare de realizare a lor.

Putem găsi tipurile acestea după scopul urmărit, după genul de activitate, din punct de vedere al relațiilor și după frecvență.

Tipuri de comunicare

Literatura de specialitate distinge mai multe tipuri de comunicare, clasificate după modul de realizare, după partenerii comunicării, după codul folosit, după statutul interlocutorilor, după finalitatea actului  de comunicare, după capacitatea autoreglării și după natura conținutului.

Un mesaj poate fi transmis printr-un limbaj verbal, non-verbal și paraverbal. Comunicarea verbală se referă la utilizarea cuvintelor și poate fi făcută oral sau scris. Comunicarea orală o folosim pentru a ne exprima în relațiile cu alte persoane, în viața noastră de zi cu zi în locurile pe care le frecventăm. În mod scris comunicăm indirect, precum în sms-uri, email-uri, cărți, documente scrise sau pe rețelele de socializare.

Non-verbal comunicăm mai mult decât doar prin cuvinte, cu ajutorul gesturilor, mersului, expresiilor faciale, posturii corpului și contactului vizual, toate acestea reprezentând comunicarea non-verbală, ce are un impact mare asupra mesajelor pe care vrem să le transmitem.

Comunicarea paraverbală include elemente precum ritmul, intonația, accentul vorbirii, pauzele, viteza vorbirii, volumul și tonul vocii. În timp ce comunicăm, cea mai mare parte o deține comunicarea non-verbală, ce reprezintă 55% din ea, urmată fiind de cea paraverbală cu 38% și verbală, ce reprezintă doar 7% din ce vrem să comunicăm. De asemenea, mai există comunicarea vizuală și estetică, cea formală și informală, pasivă, agresivă, pasiv-agresivă și asertivă. Cu toate că contează ceea ce dorim să comunicăm, contează foarte mult și modul în care o facem.

Cum îți poți îmbunătăți abilitățile de comunicare?

Pentru a comunica eficient, este important să înveți să asculți, lucru ce este foarte important în comunicarea verbală. Să asculți activ este o abilitate importantă, fiind esențial pentru o bună comunicare.

Trebuie să te concentrezi pe ce are de spus interlocutorul, nu pe ceea ce urmează să îi răspunzi, să îți păstrezi mintea deschisă și să eviți să generezi prejudecăți, încercând să lași departe ideile preconcepute. De asemenea, trebuie să te concentrezi pe direcția principală a mesajului, astfel încât să înțelegi ce are de spus interlocutorul și să eviți orice ar putea să îți distragă atenția de la conversația avută.

Un alt aspect important pentru a-ți îmbunătăți abilitățile este să fii obiectiv și să folosești toate informațiile avute, nu doar una, să folosești un ton prietenos și cald, fiind demonstrat faptul că cei cu o atitudine pozitivă și zâmbitori sunt cei care ne induc o stare plăcută.

Trebuie să te gândești la ceea ce vrei să spui înainte de a vorbi, întrucât de multe ori nu este indicat să spui tot ceea ce îți trece prin minte, dacă informația nu aduce un plus de valoare și să nu vorbești în exces, ca să nu fii considerat o persoană obositoare, ce vrea să domine conversația.

Important de menționat este și faptul că trebuie să încerci să fii autentic, sincer și transparent într-o conversație, clar și concis în exprimare și să acorzi atenție interlocutorului.

Modul în care comunicăm este esențial pentru identitatea noastră, așadar, este necesar să cunoaștem aceste tipuri de comunicare și să învățăm cum să le folosim.

Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești de Izvorul Tămăduirii pentru sănătate și binecuvântare în familie
observatornews.ro
"A murit din cauza incompetenţei". Anastasia s-a stins sub ochii părinţilor din cauza unei infecţii virale. Sora ei geamănă, la un pas să aibă aceeaşi soartă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Putin și-a plantat „bomba” în inima Europei, iar acum a detonat-o
SportpeSurse
Frații Pavăl de la Dedeman au dat marea lovitură! Au plătit o avere pentru comoara din București
Playtech.ro
Ce zodii sunt puse la încercare în mai. Trec prin situații grele sau o mare cumpănă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`