La originea zilei de 1 mai muncitoresc, se află o manifestație a unor muncitori americani care doreau să reducă ziua de muncă de la 12-14 ore la 8 ore.
Aceasta a fost aleasă în memoria victimelor grevei generale făcută în anul 1886, care s-a realizat în Chicago.
Iată cum a apărut 1 mai muncitoresc
În secolul al XIX-lea foarte mulți bărbați, femei și chiar copii mureau în fiecare an din cauza condițiilor rele de la locurile de muncă și de la orele lungi de lucru. Aceștia erau exploatați la maxim, fiind obligați să muncească chiar și 14-15 ore pe zi, fără să fie plătiți pe măsură și fără să lucreze în condiții de siguranță.
Copii erau și ei puși să presteze o muncă grea pentru ei, în condiții grele, pentru un salariu prea mic. În acest sens, în anul 1864, s-a format Asociația Internațională a Muncitorilor în Londra, ce avea ca scop să lupte pentru drepturile tuturor muncitorilor. Aceștia voiau să asigure locuri de muncă în condiții sigure, un program de lucru prestabilit și un salariu mai bun.
În încercarea lor de a schimba condițiile de muncă, s-a ținut o convenție la Chicago în anul 1884, ce a proclamat că începând cu 1 mai 1886 ziua de muncă va fi de 8 ore. După această proclamație, organizațiile făcute au încurajat toți muncitorii să facă protesteze.
În Chicago a avut loc cea mai mare manifestație, unde lucrurile s-au agravat și poliția a intervenit cu forță, de unde s-au înregistrat mulți răniți și morți. După aceste evenimente, în 1889 s-a stabilit ca această dată să fie sărbătorită și să fie organizate demonstrații pentru a marca evenimentele petrecute la Chicago, dar și pentru a determina autoritățile ca ziua de lucru să fie de 8 ore.
Cum se sărbătorește în România?
În România, această zi a fost sărbătorită începând cu anul 1890, când au început să se organizeze petreceri câmpenești. În anul 1945 au avut loc primele demonstrații muncitorești în București, iar ultimele s-au realizat în anul 1971. Această zi acum este sărbătorită prin concerte, ieșiri la iarbă verde, la mare, grătare și cu faimoșii mici.
În țară a fost comemorată din perioada lui Carol I, însă, acest eveniment a fost adoptat de cultura românească încă din perioada comunistă. În perioada respectivă aveau loc evenimente propagandistice ale regimului, unde se făceau manifestații semnificative pe stadioane și pe străzi. După anul 1989, sărbătoarea s-a păstrat, însă s-a renunțat la manifestații și s-au ales activitățile relaxante.
Această zi mai este cunoscută și sub denumirea de „Armindenul”, când dimineața trebuie să te speli cu rouă pe față, lucru care simbolizează bogația și sănătatea. Acest lucru este necesar să fie făcut în primele trei zile din lună.
Armindenul este considerat a fi un proiector al vegetației, al viilor, al livezilor, dar și al oameniilor. În funcție de zona țării se mai poate numi Ziua pelinului sau Ziua bețivului sau alte denumiri, care au la bază diferite practici.
Ziua de 1 mai muncitoresc este o sărbătoare recunoscută de multe țări, fiind un omagiu adus manifestațiilor muncitorilor, care au vrut să obțină drepturi sociale și economice.