Boli si tratamente

Tulburările de somn cresc riscul de Alzheimer

Publicat: 28 mart. 2020
Tulburările de somn cresc riscul de Alzheimer
Tulburările de somn cresc riscul de Alzheimer

Tulburările de somn cresc riscul de Alzheimer. Dacă oamenii de știință nu știu încă cum să vindece boala Alzheimer, cercetările progresează. Mai ales in ceea ce priveste factorii de risc precum tulburările de somn.

De ce, pe lângă genetică, dezvoltăm boala Alzheimer? Studiile clinice pentru a găsi un remediu pentru Alzheimer nu au reușit sa ofere un raspuns până acum. Însă cercetările asupra factorilor de risc avansează: „Mulțumită utilizării mai multor metode de imagistică cerebrală, acest studiu ne-a permis să specificăm mecanismele care explică legăturile dintre calitatea somnului, riscul de declin cognitiv și boala Alzheimer”, explică Géraldine Rauchs din Inserm, care tocmai a publicat un nou studiu privind relația dintre tulburările de somn și boala Alzheimer.

De ce să vă interesați de tulburările de somn pentru a explica această boală? Pur și simplu pentru că acestea au un impact dăunător asupra creierului nostru. Apneea obstructivă de somn afectează 30% din populație peste 65 de ani, este cea mai frecventă tulburare. Subiecții cu patologie încetează să respire incontrolabil și în mod repetat în timpul somnului. Știm că această problemă poate provoca boli de inimă, dar nu numai.

Tulburările de somn cresc riscul de Alzheimer

Pentru a merge mai departe în teoria impactului asupra creierului și asupra declanșării Alzheimerului, Géraldine Rauch și echipa sa de cercetători au folosit mai multe tehnici de imagistică a creierului, după ce au recrutat 127 de persoane peste 65 de ani. Ei au descoperit că 75% dintre ei aveau apnee în somn, fără să știe. După examene complete, acest lucru le-a permis să înțeleagă mai bine schimbările structurale și moleculare din creierul acestor persoane netratate. Rezultat? Fără impact cognitiv, dar cu acumulare de proteine ​​beta-amiloide. Cu toate acestea, aceeași proteină este cea care se acumulează sub formă de plăci în cazul bolii Alzheimer.

Cu toate acestea, este important de menționat: „Acest lucru nu înseamnă că acești oameni vor dezvolta în mod necesar boala, dar prezintă un risc mai mare. În plus, există soluții eficiente pentru tratarea apneei de somn. Detectarea tulburărilor de somn, în special, apneea de somn, iar tratarea acestora ar fi, prin urmare, o parte a mijloacelor de preventie”, precizează cercetătorul responsabil de studiu. Dar studiul amintește că este necesar să fii testat pentru apnee în somn după 65 de ani.
Adauga un comentariu