Titlurile zilei

Tun imobiliar pentru afaceriștii Viorel Cozma și Ioan Melinte! Clădirea Iorga Business Center din Iași a fost modificată din pix într-o afacere de milioane de euro. Zona va fi sufocată cu 100 de mașini – FOTO

Publicat: 19 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tun imobiliar pentru afaceriștii Viorel Cozma și Ioan Melinte Clădirea Iorga Business Center din Iași a fost modificată din pix într-o afacere de milioane de euro. Zona va fi sufocată cu 100 de mașini - FOTO
Pe bulevardul Nicolae Iorga va răsări o clădire cu 8 etaje, propusă de afaceriștii Viorel Cozma și Ioan Melinte. Indicatorii urbanistici au fost dublați, deși regulamentul urbanistic prevede limitări. Acum, proiectul va fi supus dezbaterii publice

Pe bulevardul Nicolae Iorga din Iași, afaceriștii Viorel Cozma și Ioan Melinte vor să construiască o clădire de birouri. Planșele arată indicatori urbanistici care nu respectă reglementările din zonă. Doar din pix, investitorii câștigă aproape 3.000 de metri pătrați închiriabili

Afaceriștii Viorel Cozma și Ioan Melinte pregătesc un tun imobiliar pe bulevardul Nicolae Iorga, nr. 8F, din municipiul Iași. Totul, cu acordul factorilor decidenți din Primăria Iași. În timp ce alți investitori stau cu proiecte blocate chiar și ani în șir, când vine vorba despre afaceriștii menționați, regulile sunt schimbate. De precizat că Viorel Cozma este patronul firmei de construcții Conest SA, societate abonată la contractele de infrastructură puse la dispoziție de Primăria Iași, iar Ioan Melinte conduce societatea Media Rom Grup SRL.

Revenind la proiectul imobiliar, cei doi asociați au inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), pentru construirea unei clădiri de birouri cu regimul de înălțime 2S+P+8. Suprafața de teren disponibilă este de 1.367 metri pătrați și este încadrată în unitatea teritorială de referință CM- zona funcțiunilor mixte. Conform PUZ, este propus un procent de ocupare a terenului (POT) de 60 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 4. Rezultă o suprafață desfășurată a clădirii de 5.468 metri pătrați, ceea ce ar presupune un cost de execuție de aproape 3 milioane de euro. Clădirea ar putea genera venituri de cel puțin 50.000 de euro pe lună, luând în calcul metrul pătrat închiriabil de 10 euro, conform zonei.

Regulamentul urbanistic a fost încălcat, indicatorii fiind mult mai mici

În realitate, regulamentul urbanistic al Planului Urbanistic General (PUG) al Iașului prevede cu totul alți indicatori pentru zona CM, unde este poziționat și terenul afaceriștilor Viorel Cozma și Ioan Melinte. Astfel, pentru zona amintită este prevăzut un POT maxim de 50 la sută, nicidecum 60 la sută, și un CUT maxim de 1.8, nicidecum 4. Prin noua propunere, investitorii au dublat efectiv suprafața clădirii. Dacă respectau CUT-ul de 1.8, clădirea ar fi avut o suprafață desfășurată de doar 2.460 de metri pătrați. Contactat telefonic, arhitectul celor doi beneficiari a explicat că indicatorii sunt mai mari pentru că zona se află în dezvoltare.

„Proiectul a fost avizat într-o comisie de urbanism (formată din arhitecți – n.r.) de acum 1 an. Are toate avizele. Conform certificatului de urbanism, s-a admis un CUT de 4. Zona este în dezvoltare”, a spus arhitectul Sebastian Săvescu.

Proiectul are nevoie de avizul Consiliului Local, etapă premergătoare celei de autorizare. Viorel Cozma a fost implicat într-un scandal după ce noii proprietari de la Conest Grand Residence, din Tudor Vladimirescu, au acuzat calitatea proastă de execuție a apartamentelor.

Clădirea Iorga Business Center va fi supusă consultării publice la începutul lunii mai 2021. Zona va fi sufocată de numărul mare de mașini

Locuitorii din zona bulevardului Nicolae Iorga, dacă sunt nemulțumiți de investiția anunțată în zonă, pot participa la o sesiune de consultări publice, programată pe data de 6.05.2020, la sediul Primăriei Iași. Conform PUZ, proiectul presupune alocarea unui procent de doar 10 la sută din suprafața de teren disponibilă pentru spații verzi. Asta, în condițiile în care edilii recomandau ca astfel de investiții să se realizeze cu spații verzi pe o suprafață de minimum 30 la sută. În consecință, parcela de teren va fi ocupată în mare parte de alei betonate și construcția propusă. A fost calculat și numărul de locuri de parcare ce vor fi edificate în subsolul clădirii.

„Conform HCL 425/2007, se vor asigura 1 loc de parcare/50mp pentru construcții cu funcțiunea birouri. Asigurarea locurilor de parcare se va realiza doar în incinta studiată, respectiv HCL 425/2007, în afara domeniului public. Se estimează că se va realiza o suprafață desfășurată de 5.468 mp de spații de birouri/servicii, rezultând un necesar de 110 locuri de parcare, care se vor asigura în subsolurile construcției propuse. Calculul numărului de locuri de parcare se va face la faza DTAC, respectând prevederile legale, în funcție de rezolvarea funcțională adoptată”, se arată în documentația PUZ.

Viorel Cozma a umblat și la PUZ-ul pentru blocurile din Păcurari – Dacia

Viorel Cozma pregătește altă investiție imobiliară în zona Păcurari – Dacia, pe strada Rampei, nr. 9A, arteră paralelă cu strada Luca Arbore, lângă linia de cale ferată. Proiectul este cel puțin controversat. În luna noiembrie 2020, a fost făcut primul pas de investitori. Pe actualul teren este amenajată o stație de betoane, propusă pentru demolare. Suprafața de teren vizată este de 16.504 metri pătrați. Inițial, conform Planului Urbanistic Zonal, cele 3 blocuri cu mai multe tronsoane aveau regimul de înălțime de 2S+P+6E + Er (etaj retras). Brusc, subsolurile au dispărut, iar imobilele s-au transformat în D+P+6E + Er.

La orice proiect major, subsolurile sunt folosite exclusiv pentru amenajarea parcărilor. În proiect este specificat un număr de 280 de locuri în parcare supraterană și 60 la nivelul solului. Membrii Comisiei de Urbanism au specificat clar în ultimii ani că proiectele fără locuri de parcare în subsol nu vor mai fi aprobate. Chiar și așa, proiectul a ajuns la etapa de autorizare. Proiectul imobiliar a fost inițiat prin societatea BCC Agregate SRL, unde Conest SA deține 50 la sută din firmă. Celelalte părți sociale sunt deținute de Calcarul SA (20 la sută), condusă de afaceristul Nicolae Troașe din Suceava, și Dănuț Andrei Radu (30 la sută).

Adauga un comentariu