Titlurile zilei

Ultima ”bombă” din centrul Iașului! Imaginile chiar sunt reale! Așa arată cârciuma unde vinul la sfert și coniacul se servesc la micul dejun, alături de un model sexy!

Publicat: 24 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ultima bombă din centrul Iașului Imaginile chiar sunt reale Așa arată cârciuma unde vinul la sfert și coniacul se servesc la micul dejun alături de un model sexy
Ultima ”bombă” din centrul Iașului există de peste 20 de ani, iar patronii spun că nu vor să renunțe la afaceri

Ultima ”bombă” din centrul Iașului, o cărciumă deschisă de peste 20 de ani, este locul preferat de mulți prieteni de pahar. Patronii spun că la cărciuma lor oamenii beau și de fericire, și de supărare

Iași, 2022, Zona Centrală. Halbe de bere expuse pe bar, poze cu Nicolae Ceaușescu, fotografii cu modele sexy pe mese și carpete pe perete. Asta găsești la ”Felix”, ultima ”bombă” din centrul orașului. Situată în spatele Halei Centrale, cârciuma pare uitată de timp și de vreme. Este o imagine perfectă a barurilor comuniste. Sticle cu alcool de tot felul așezate pe mileuri, prețuri scrise de mână și mirosul specific de bar învechit. De asta te izbești când îi treci pragul. La bar dai de nea Mihai Ciobanu sau de doamna Maricica, soția lui. De peste 20 de ani sunt patronii cărciumei.

Și-au dorit o afacere de familie, iar spațiul unde unde funcționează acum barul ”Felix” este chiar sub apartamentul unde cei doi locuiesc. Nu se putea mai bine! Afacere sub locuință, și ce afacere! Un lucru este clar:

”Se pot face bani din orice”, și-au spus, probabil, cei doi soți.

Doamna Maricica a fost toată viața cârciumar. De vreo 40 de ani tot a vândut băuturi alcoolice și a înțeles perfect cum merge treaba. Nea Mihai a cochetat la rândul său cu comerțul, fiind o vreme vânzător. Din anul 1999 ambii soți au făcut echipă și au deschis cârciuma.

Ultima ”bombă” din centrul Iașului, deschisă din 1999

Din anul 1999 și până acum cârciuma nu a stat închisă.

”Am deschis magazinul în anul 1999, soția și copilul lucrau în comerț și ne-am gândit să deschidem o afacere de familie. Acum 23 de ani nu am avut nevoie de mulți bani pentru asta. Am cumpărat marfa de la doamna care a avut magazinul înainte și un salariu de al soției a fost de ajuns pentru tot. Pe parcurs am început să investesc banii obținuți din vânzare în marfă și am reamenajat spațiul acesta. În momentul de față achiziționăm marfa o dată pe săptămână, în valoare de 1.000 sau 1.500 de lei. Nu rămânem cu bani, deoarece investim în marfă, dar nu renunțăm până în momentul în care vom fi nevoiți să aducem bani din pensie”, a declarat Mihai Ciobanu.

Cei doi patroni spun că nu câștigă mai nimic, dar cu toate astea țin deschis pentru a-și ocupa timpul. Greu de crezut. Zilnic zeci de ”alcoolici”, cum a spus în glumă nea Mihai, trec pragul cârciumei. Deci bani, cu siguranță, familia Ciobanu încasează, dar asta contează mai puțin. Ce contează la ”afacerea Felix”? Contează relaționarea. Acolo se bea de supărare, de bucurie, de uimire, se bea de orice.

Mihai Ciobanu: ”Mulți dintre alcooliștii mei vin și de 3 ori pe zi la băut”

De ani întregi nea Mihai are același ”ritual”.

”Dimineața vin la magazin la ora 6:00, aici, mătur în preajma magazinului, șterg mesele și îmi aștept primii clienți. La ora 7:00, de obicei, sunt cel puțin 3 persoane care vin și servesc cafeaua și câte 100 de grame de vodcă. Mulți dintre alcooliștii mei vin și de 3 ori pe zi să bea aici, sunt mulți dintre ei care își lasă jumătate din pensie la crâșmă. Eu sunt mulțumit că am aceeași clienți care îmi trec pragul de ani de zile. Unii vin și beau de fericire, alții de supărare. Norocul meu este că magazinul este situat într-o zonă cu vad bun și trecătorii îl observă foarte ușor”, adaugă Mihai Ciobanu.

Băuturile pe care le vinde nea Mihai sunt de toate felurile: de la vin, până la whisky.

”Băuturile sunt vândute la sfert și la suta de mililitri. Cel mai ieftin sfert de vin costă 2,5 lei, iar cel mai scump este 4 lei. Prețurile sunt diferite în funcție de vinul pe care îl doresc clienții. De asemenea, vodca «Unirea», care este și cea mai vândută băutură, costă 5 lei suta de grame. Sunt puțini clienții care vin să bea doar 100 de grame de vodcă sau un sfert vin. Mulți dintre ei petrec ore întregi aici și lasă bani frumoși pe băutura consumată”, adaugă Mihai Ciobanu

Soții Ciobanu nu vor să renunțe la afacere

Nea Mihai și soția sa Maricica spun că nu renunță la afacerea lor, chiar dacă au trecut demult de prima tinerețe și ar putea trăi liniștiți din pensie.

”Chiar dacă am 72 de ani nu vreau să închid magazinul și să stau acasă. Atâta timp cât reușesc să fac bani pentru tot ce cumpăr, plătesc băuturile și facturile, nu renunț. Nu m-am îmbogățit, așa cum cred mulți oameni, nu am fost în vacanțe și nici nu am bani strânși. Tot ce câștig, investesc în marfă și îmi plătesc facturile”, a încheiat Mihai Ciobanu.

Ultima ”bombă” din centrul Iașului va mai rezista, probabil, ani buni de acum înainte, iar ”alcoolicii” lui nea Mihai vor avea unde povesti și bea liniștiți.

Adauga un comentariu