Local

Ultima oră! Costel Corduneanu a fost eliberat aseară din penitenciar

Publicat: 18 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ultima oră Costel Corduneanu a fost eliberat aseară din penitenciar
Costel Corduneanu

Costel Corduneanu, condamnat anul acesta la Curtea de Apel Cluj, a fost eliberat aseară, 17 septembrie 2020, din penitenciar. Liderul clanului Corduneanu a formulat a 5-a cerere de punere în libertate. Costel Corduneanu le solicita magistraților să admită liberarea condiționată în cazul său. Acesta spera să iasă din închisoare, susținând că nu a făcut probleme după gratii.

Tribunalul Mures a admis liberarea condiţionată (art.587 NCPP) a lui Constantin Corduneanu. Contestația a fost formulată pe data de 20 august 2020. Sentința este definitivă.

„Admite contestaţia formulată de petentul condamnat CC, în prezent deţinut în Penitenciarul Târgu Mureș. Desfiinţează Sentinţa Penală nr. 762 din data de 20 august 2020 a Judecătoriei Târgu Mureş. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului CC. Atrage atenţia condamnatului asupra dispoziţiilor legale privind revocarea liberării condiţionate. În temeiul art. 275 alin. (3) Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă.”, au transmis reprezentanții Tribunalului Mureș.

Costel Corduneanu a formulat mai multe cereri pentru a fi pus în libertate

În ultimele luni, Costel Corduneanu le-a cerut în repetate rânduri magistraților să constate concursul de infracțiuni în cazul său. Liderul clanului Corduneanu a solicitat ca instanța să verifice faptul că a executat deja mai bine de două treimi din pedeapsa de 3 ani de închisoare. Aceasta a fost aplicată la începutului anului de către Curtea de Apel Cluj. Așadar, liderul clanului Corduneanu a cerut liberarea condiționată, pentru a se putea întoarce acasă, la familie.

Conform Codului penal, „perioada în care o persoană a fost supusă unei măsuri preventive privative de libertate se scade din durata pedepsei închisorii pronunțate. Scăderea se face și când condamnatul a fost urmărit sau judecat în același timp sau în mod separat, pentru mai multe infracțiuni concurente, chiar dacă a fost condamnat pentru o altă faptă decât cea care a determinat dispunerea măsurii preventive”.
Costel Corduneanu a fost trimis în judecată și arestat preventiv în cele 2 dosare paralele pentru comiterea unor infracțiuni concurente, fără însă ca Tribunalul Maramureș să dispună deducerea tuturor perioadelor de reținere și arestare preventivă efectuate.

Membrii clanului Corduneanu au fost achitați recent de judecătorii clujeni

Pe 30 ianuarie 2020, Curtea de Apel Cluj a decis condamnarea a 3 inculpați în dosarul în care erau acuzați 27 de membri sau apropiați ai clanului Corduneanu. Printre cei trei condamnați s-a aflat și Costel Corduneanu. Acesta a primit o pedeapsă de 3 ani de pușcărie.
Amintim că, pe 5 iulie 2010, procurorii DIICOT Iași au dispus trimiterea în judecată a 27 de inculpați, care ar fi făcut parte din gruparea cunoscută sub titulatura de „Clanul Corduneanu”.
Anchetatorii au afirmat atunci că membrii clanului Corduneanu ar fi organizat o rețea infracțională transfrontalieră ce ar fi acționat în România, Republica Moldova, Italia, Spania, Austria, Germania și Irlanda.

„În sarcina inculpaților s-a reținut comiterea unui număr impresionant de infracțiuni grave, toate specifice formelor actuale de criminalitate organizată, respectiv trafic de persoane, trafic de minori, lipsire de libertate în mod nelegal, infracțiuni bancare, înșelăciuni imobiliare, infracțiuni cu violență (șantaj), infracțiuni informatice, toate circumscrise unor finalități declarate – obținerea unor importante beneficii materiale, dar și asigurarea supremației și notorietății infracționale zonale”, au menționat atunci procurorii DIICOT Iași.

Adauga un comentariu