Local

Ultimii pași pentru proiectul centurii ușoare a municipiului Iași. Vor fi refăcuți 73 de kilometri de drum județean din jurul orașului

Publicat: 21 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ultimii pași pentru proiectul centurii ușoare a municipiului Iași. Vor fi refăcuți 73 de kilometri de drum județean din jurul orașului
CJ a pregătit proiectul pentru centura ușoară a municipiului Iași, proiect ce cuprinde mai multe drumuri județene pe o lungime totală de 73 de kilometri

Centura ușoară a municipiului Iași prinde contur. Până la mijlocul lunii noiembrie 2021 va fi desemnată societatea care va gestiona proiectarea centurii ce cuprinde modernizarea a 73 de kilometri de drumuri din jurul municipiului Iași. Investiția actuală are o valoare de 6,6 milioane de lei

Centura ușoară a municipiului Iași va intra în etapa serviciilor de proiectare. În perioada următoare, Consiliul Județean va stabili societatea care va derula proiectul legat de proiectarea șoselei din jurul municipiului, proiect care cuprinde reabilitarea a 73 de kilometri de drumuri. Centura ușoară a municipiului este compusă din DJ248B Vânători – Lețcani (16,32 km), DC26B Lețcani – Voinești(16,573 km), DJ 248A Voinești (2,21 km), DJ 248F Voinești – Mânjești-Budești (6,007 km), DJ 248C Budești – Piciorul Lupului – Ciurea (10,486 km), DJ 248D Ciurea – Bârnova – Tomești – Holboca (19,069 km), dar și DJ 249 A limita municipiul Iași – Holboca (intersecție DJ 248D) în lungime de 2,415 km.

Noua centură ușoară a municipiului cuprinde 73 de kilometri

Costel Alexe, președintele CJ Iași, a arătat și cum va fi modernizată rețeaua de 73 de kilometri și ce înseamnă acest proiect pentru locuitorii din zonă.

„Am fost pe traseul centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași de 73,081de kilometri de drum județean modernizat, care va conecta opt unități administrativ-teritoriale urbane și rurale la rețeaua TEN-T. Urmează ca foarte curând să semnăm și contractul de achiziție publică de servicii de proiectare. Discutăm de studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, detaliile de execuție, proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire. De asemenea, discutăm și despre documentația tehnică pentru organizarea execuției, ca apoi să trecem la următoarea etapă cu proiectul”, a menționat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Bani de la ADRNE pentru centura ușoară a municipiului Iași

În vara acestui an, proiectul centurii ușoare a municipiului Iași a primit aviz pozitiv de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE). Proiectul va beneficia de circa 1,5 milioane de euro (6,6 milioane lei) pentru demararea documentației. Investiția are o valoare totală de circa 45 de milioane de euro și urmează să lege mai multe comune din zona metropolitană Iași.

„Fiecare kilometru de asfalt în județul nostru înseamnă o șansă în plus la dezvoltare economică, investiții, accesibilitate și mobilitatea populației”, a mai menționat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Investiția din jurul municipiului Iași a fost avizată de Consiliul Județean

Centura ușoară a municipiului Iași a fost avizată încă din 2020 de plenul Consiliului Județean Iași. Lucrarea cuprinde 7 artere gestionate de Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași și care pot fi refăcute prin acest proiect. Investiția va fi derulată prin fonduri europene. Consiliul Județean Iași are în plan și un proiect prin care va extinde la 4 benzi șoseaua DJ 248 Iași – Vaslui, în zona CUG – Horpaz. Traseul DJ 248 Iași – Vaslui este cel mai mare chin pentru conducătorii auto. Zona dinspre Lunca Cetățuii până în intersecția din Podu Roș a devenit un real coșmar. În aceste condiții, s-a decis ca șoseaua să poată fi extinsă.

Adauga un comentariu