Prima pagină » Titlurile zilei » Un cizmar din Iași a lăsat un mesaj unic în atelierul său pentru clienții care vin cu pantofii murdari la reparat. Imaginile pot deveni virale!

Un cizmar din Iași a lăsat un mesaj unic în atelierul său pentru clienții care vin cu pantofii murdari la reparat. Imaginile pot deveni virale!

24 mart. 2025, 02:00, 4 ,
Paula IANUȘ în Titlurile zilei

Toți locuitorii cartierului Alexandru Cel Bun din Iași îl cunosc pe Florin Coșuleanu în vârstă de 65 de ani. El are un mic atelier de reparații încălțăminte, pe care l-a deschis în anul 2000. Deși și-a dorit să fie mecanic auto, soarta a făcut în așa fel încât a ajuns să fie cizmar.

Florin Coșuleanu este cizmar în cartierul Alexandru Cel Bun din Iași, din anul 2000

Florin Coșuleanu este recunoscut în cartierul Alexandru Cel Bun nr. 25 ca fiind unul dintre cei mai buni cizmari. El a lucrat în Cooperativa Solidaritate și, din anul 1979, doar cu asta se ocupă. După Revoluție, pentru că locurile de muncă erau limitate, acesta s-a gândit să își deschidă o mică prăvălie.

„Mă ocup cu asta din 1979. Am lucrat în cooperație, unde am fost cooptant, și am lucrat, după Revoluție, la diferite firme. Apoi, m-am gândit să deschid în particular, pentru că nu mai aveam unde să lucrez, să-mi câștig o bucată de pâine cinstită prin muncă. Am lucrat la Cooperativa Solidaritate, arta încălțămintei. Eu am lucrat papuci la comandă pe timpul cooperației, iar după, s-a lucrat pe unde s-a putut. Dacă nu mai aveam unde să lucrez, am deschis eu singur, în particular, cu reparații încălțăminte. A fost greu să deschid și da, și nu. Pentru că, deschizând un atelier de reparații, n-ai clienți, n-ai nimica, o iei de la zero”, a spus Florin Coșuleanu.

Bărbatul și-a deschis un atelier de reparații încălțăminte în cartier fără să știe că mai existau în zonă și alți doi meșteri. El și-a format clienții în timp. În primele șase luni de la deschiderea prăvăliei nu a avut niciun client. Primii bani făcuți în atelier au fost 2 lei.

„Șase luni de zile nu mi-a intrat nimeni aici. O singură persoană de-ar fi intrat măcar! Într-o zi, a venit cineva și am făcut 2 lei. Eram bucuros că am spart gheața, intrase o bătrânică și i-am lipit ceva la papuci. Am intrat aici, în cartier, peste doi meseriași, fără să știu. Ei aveau clienții lor, eu eram gol. Dar, în timp, mi-am făcut clientul, mi l-am format cu bunătate, blândețe, răbdare, înțelepciune. Trebuie să fii blând cu clientul, așa se construiește relația. Cred că sunt mai puțin de 10 meseriași, în tot Iașul, de acest gen și dispărem. Eu, anul acesta, ies la pensie, dispărem pentru că avem o vârstă și mai și murim”, a adăugat Florin Coșuleanu.

Meșterul de încălțăminte și-ar fi dorit să fie mecanic auto, dar familia nu l-a lăsat să facă acest lucru. Cu timpul, a ajuns să îi placă cizmăria, chiar dacă visul său era altul. El s-a născut la Botoșani, dar a venit la Iași pentru a învăța la UCECOM.

„Sunt din Botoșani și așa a fost să fie, să ajung la Iași. Am vrut să fac altă meserie, dar s-a întâmplat să fac alta. Voiam să mă fac mecanic auto, dar părinții nu m-au lăsat să plec, pentru că trebuia să mă duc la București și au spus să nu îi las singuri. Pe urmă, a trebuit să fac școala de croitor în piele, dar nici asta nu s-a putut și am ajuns la cizmărie, care nu mi-a plăcut, dar soarta așa a vrut. Înainte, când făceam la comandă papuci, numai piele foloseam, nici nu era mușamaua asta. Atunci, se lucra numai în piele. Prima pereche mi-am făcut-o mie, la trei luni de la începerea școlii. Am făcut UCECOM-ul și mi-am făcut pantofi cu toc mare și cu platformă, cum se purta. Pe urmă, a început să-mi placă cizmăria de nevoie. Îmi trebuiau bani, mi-am ajutat și părinții, între timp”, a mai spus bărbatul.

Florin Coșuleanu s-a dedicat familiei și creșterii fetelor sale

În anul 2003, Florin Coșuleanu și-a întemeiat o familie. El are două fete și a mai crescut-o și pe nepoata soției sale, care nu avea părinți. Cu lacrimi în ochi, bărbatul și-a adus aminte cum era să-și piardă soția. După prima sarcină, aceasta a avut câteva probleme de sănătate, iar cizmarul a crezut că o să rămână fără mamă la copil.

„Familia, am format-o în anul 2003. M-am căsătorit, am făcut două fete. Soția a fost operată între nașterea celor două fete. Trebuia să mai am un băiețel, dar soția a fost operată de dublură de chist hidatic. Am trecut prin necazuri. N-am crezut că o să o mai am. Am crezut că o să rămân fără mamă la copii și soție în casă. Domnul ne-a ajutat. Am mai crescut pe nepoata soției, pentru că nu avea părinți. Am purtat-o în școală, în facultate, iar acum, este pe banii ei. Eu zic că trebuie să fii bun în viață, dăruiește ca să primești”, a povestit Florin Coșuleanu.

Bărbatul consideră că a primit înapoi binele pe care l-a făcut doar prin simplul fapt că soția lui este sănătoasă. De când aceasta a fost în spital, cizmarul a postit fiecare post și poartă în suflet credința față de Dumnezeu.

„M-am întâlnit cu soția prin cunoștințe. Mi-a plăcut totul la ea. Eu cred că am primit înapoi binele pe care l-am făcut, pentru că soția este bine. V-am spus că n-am crezut că o să mai am soție în casă și mamă la copii. Dar Dumnezeu ne-a ajutat și, de atunci, am început să postesc toate posturile. Dar de atunci, când soția a fost internată în spital, eu am postit toate posturile”, a adăugat acesta.

Costică Prodan este un alt ieșean care are un mic atelier unde se repară încălțăminte.

Din cauza neajunsurilor, acesta a plecat în Germania, unde a lucrat timp de doi ani și jumătate. Pentru că soției îi era greu cu copiii, bărbatul a decis că este mult mai important să petreacă timp cu aceștia decât să pună banii pe primul loc, așa că s-a întors în țară.

„Am lucrat doi ani și jumătate în Germania, la o clinică de cai, ca un fel de spital ambulatoriu. Când a început fata cea mică să meargă în clasa I, fata plângea, soției îi era greu. O îmbrăcam eu prin telefon, îmi spunea soția, seara, care erau hainele. A fost greu, plângeam. Le-am adus la copii tot ce le trebuia, telefoane, ce era atunci. Fata cea mică mi-a zis: «tata, nu mai aduce nimic, vino tu acasă». Am lăsat tot și am venit acasă. Am zis că mai mult faci un copil să fii lângă el, decât banii. Banii vin și pleacă, dar copilul rămâne cu sechele. După ce am venit înapoi și am deschis atelierul aici, din clasa I până în clasa a VIII-a, am dus-o și am adus-o de la școală. I-am spus: «măi tată, dar ție nu îți este rușine cu mine?» și mi-a spus că nu. Asta pentru că eu mergeam îmbrăcat în salopetă, cum eram eu. Am făcut asta ca să recuperez ceea ce nu am făcut la timp. Dacă ar fi vrut să o duc și la facultate, o duceam și acum, ca să recuperez din urmă. Sunt un bun familist, am făcut totul cu înțelepciune”, a povestit Florin Coșuleanu.

Victor Rotaru este un alt cizmar din Iași care a făcut pantofi la comandă pentru medici și artiști.

Florin Coșuleanu este unul dintre cei mai cunoscuți cizmari din Iași. El și-a deschis un mic atelier de cartier în anul 2000 pentru a putea să îi ofere familiei sale tot ceea ce este necesar.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
SURSE: Deficitul ar putea ajunge la 10%, iar creşterea economică va fi sub aşteptări. Guvernul ia în calcul noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii
  • Respect pentru orice om care munceste cinstit!

  • Este un om foarte serios,isi face treaba foarte bine si gaseste solutie si rezolvare asa incat oricine anunge la el pleaca mulțumit.Multa sanatate!

  • Bun meseriaș

    Intr-adevar, un om priceput, pacat ca va trebui sa iasă la pensie. Sănătate și spor!

  • Nu este cum se prezintă ca și om sociabil. Am fost la atelierul lui era închis pentru pauza de masa. Am așteptat când a venit in loc să mă primească și să prezint pantofii pentru flecuri a început să”zbere la propriu” ca dansul are dreptul la pauza de masa.Nu am înțeles de ce tipă la mine că am îndrăznit sa îl aștept. Sunt un client care nu a mai călcat la acest atelier in ghena de gunoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`