Local

Un document apărut de nicăieri pune în pericol dezvoltarea Aeroportului Iași! Combinația orchestrată în mandatul lui Maricel Popa la CJ poate bloca 75 de milioane de euro la poarta aerogării. Discuții în ședința de Consiliu Județean – DOCUMENT, LIVE VIDEO, FOTO

Publicat: 24 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un document apărut de nicăieri pune în pericol dezvoltarea Aeroportului Iași Combinația orchestrată în mandatul lui Maricel Popa la CJ poate bloca 75 de milioane de euro la poarta aerogării. Discuții în ședința de Consiliu Județean - DOCUMENT LIVE VIDEO FOTO
Un proiect făcut în mandatul lui Maricel Popa la Consiliul Județean Iași poate bloca dezvoltarea Aeroportului Iași, la mijloc fiind un teren concesionat de o firmă cu legături în Republica Moldova

Scandal uriaș la Aeroportul Iași. Un contract făcut de fosta conducere a Consiliului Județean pune în pericol dezvoltarea aerogării. Un contract de concesiune pe un teren de la Aeroportul Internațional Iași, încheiat în mandatul anterior, poate bloca proiectul de zeci de milioane de euro legat de extinderea aerogării. Firma care a pus mâna pe terenul de lângă Terminalul T3 nu vrea să renunțe la contractul de concesiune, iar părțile au ajuns în instanță

O firmă din zona Iașului nu renunță cu niciun chip la un contract semnat cu fosta conducere a Consiliului Județean Iași. În toamna anului 2020, compania Heli Avia Service SRL din Valea Adâncă, Miroslava, a încheiat un contract cu șefii județului pentru realizarea unui hangar de 3.000 de metri pătrați pentru servicii aeriene și de mentenanță elicoptere. Firma a concesionat terenul în septembrie 2020, în urma unei proceduri dubioase făcute cu largul concurs al lui Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași. Hangarul de mentenanță pentru elicoptere urma să fie ridicat pe terenul vizat în proiectul de modernizare derulat cu fonduri europene, iar actuala conducere a CJ Iași a cerut rezilierea contractului făcut cu firma din Valea Adâncă.

Scandal pe contractul de concesionare de la Aeroportul Iași

Cei de la CJ Iași nu au vrut să dea niciun pas înapoi și au cerut rezilierea contractului.

„Prin adresa nr. 8223/12.03.2021, Consiliul Județean lași a notificat S.C. Heli Avia Service S.R.L cu privire la rezilierea unilaterală a contractului de concesiune nr. 27803/21.09.2020. Potrivit prevederilor art.1, alin.3 din hotărârea Consiliului Județean lași nr. 361/23.10.2019- în situația dezvoltării unui proiect de anvergură care vizează modernizarea, extinderea, dezvoltarea Aeroportului lnternațional lași, Consiliul Județean își rezervă dreptul de a rezilia contractul de concesiune cu o justă despăgubire. În situația existenței unui proiect de utilitate publică se va avea în vedere o prevedere de lărgire sau de înființare a unui drum”, se arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul de la Aeroportul Iași a fost făcut cu sprijinul lui Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași. Acesta a intrat sub lupa procurorilor ieșeni pentru o combinație făcută cu CN Poșta Română pentru un spațiu din bulevardul Chimiei, care i-a băgat în buzunare 365 de mii de euro într-o clipă.

Cine se află în spatele firmei din Valea Adâncă?

Firma Heli Avia Service SRL a trimis o adresă în toamna lui 2018 prin care solicita concesionarea unui teren de lângă Aviația Utilitară pentru a deschide un hangar destinat mentenanței elicopterelor. Contractul nu a trecut însă prin Consiliul de Administrație de la Aeroportul Iași, ci direct în plenul Consiliului Județean, condus la acea vreme de Maricel Popa. Cine sunt cei de la Heli Avia Service SRL?

Era vorba despre o firmă nou-înființată, societate care reprezintă interesele Companiei Aeriene Aim Air SRL Republica Moldova și Organizației de deservire tehnică JAR-145 Aim Helicopter Plant SRL. Aim Air SRL din Florești este reprezentată de Oleg Coroi, pilot la Aeroportul Mărculești, tot din Republica Moldova. Cealaltă companie, Aim Helicopter Plant SRL, este de asemenea înregistrată la Florești și are capital străin. Conducătorul companiei este Alexei Cebotari, care figurează în calitate de director la o companie înregistrat în Marea Britanie. Culmea, firma care a depus cererea a fost înființată de cele două companii din Republica Moldova cu doar trei zile înainte de a depune solicitarea la Aeroportul Iași.

Firmă cu un singur angajat, în spatele proiectului de la Aeroportul Iași

Heli Avia SRL a avut un singur angajat în 2020, cu un profit de 668.858 lei în cursul anului trecut. Nici în aceste condiții CJ nu a vrut să renunțe și a cerut rezilierea. Terenul vizat de firma cu legături în Basarabia este inclus în proiectul de modernizare cu fonduri europene pentru construcția terminalului T4 de pasageri.

„Motivul invocat de S.C. Heli Avia Service S.R.L în plângerea prealabilă îl constituie faptul că noul terminal se va realiza în parte pe amplasamentul ce face obiectul contractului de concesiune nr.27803/21.09.2020 având ca obiect concesionarea imobilului teren în suprafață de 7.800 mp din proprietatea publică a județului lași, parte din numărul cadastral 158462. De asemenea, pe rolul instanței există dosarul nr. 3129/99/2021, având ca obiect anulare act notificare reziliere contract de concesiune”, se mai arată în hotărârea Consiliului Județean Iași.

Vezi aici proiectul de hotărâre inițiat de Consiliul Județean Iași la Aeroportul Iași

Adauga un comentariu