Ciprian Anițoaie s-a întors în Iași și a apelat la serviciile școlii de șoferi Real Driver. Susține că a plătit integral taxa, dar nu ar fi parcurs orele de conducere. Afaceristul Radu Școban arată contrariul, spune că elevul ar fi avut alte planuri, de plecare în străinătate
Ciprian Anițioaie este un bărbat din Iași care a revenit din străinătate în satul natal Tabăra, din comuna Bivolari, județul Iași. Anul trecut s-a întors în satul natal, din cauza unor probleme familiale. Timp de 20 de ani a lucrat în țări străine, la un moment dat fiind șoferul Crucii Roșii Italia. Și, dacă tot s-a întors în țară, bărbatul s-a gândit să se angajeze la o firmă de transport public locală. Însă, avea nevoie de categoria D pentru permisul de conducere, care permite conducerea autobuzelor. În consecință, a apelat la serviciile școlii de șoferi Real Driver. Taxa de școlarizare percepută a fost de 1.800 de lei. Deși contractul a fost semnat în luna octombrie 2020, până acum nu a beneficiat de școlarizare, conform celor spuse de cursant.
„În luna octombrie m-au pus să semnez contractul. Le-am plătit un avans de 1.000 de lei, dintr-un total de 1.800 de lei. Au spus că mă sună să-mi spună când pot să încep cursurile. Recent, m-au sunat să le mai plătesc restul de 800 de lei, pentru că sunt programat la examen în luna iulie 2021. Cum este posibil așa ceva în România? Nu am făcut nicio oră. Eu am lucrat 20 de ani în străinătate. M-am întors anul trecut pentru că mama era bolnavă. Din păcate, am pierdut-o.
Acum și tatăl meu este bolnav. Am decis să rămân. Și ce, să stau degeaba? Aici este nevoie de șoferi pentru cursele Iași – Tabăra. Am celelalte categorii pentru permis, îmi trebuia doar pentru autobuze, de asta m-am și înscris la școală. Dar nu știam nimic despre ei. Sper să nu pățească și alții la fel”, a precizat bărbatul, în vârstă de 51 de ani.
Era plătit cu 3.500 de euro ca să transporte medicamente în Africa și Rusia
Ciprian Anițoaie s-a arătat uimit de atitudinea reprezentanților școlii de șoferi Real Driver, condusă de afaceristul Răducu Școban.
„Am fost la un moment dat chemat la școală să semnez că am făcut deja orele, deși nu le-am făcut. Eu am fost de bună credință. Nu este vorba de bani, eu nu mor de foame, am economisit cât am lucrat în străinătate. Am lucrat pentru Crucea Roșie Italia, câștigam 3.500 de euro pe lună. Transportam ajutoare, medicamente în zone ca Africa de Nord, Rusia – Siberia, acolo unde era nevoie. Eu nu pot să stau acasă, să nu fac nimic. De asta aveam nevoie de categoria D. Ei spuneau că durează 7 săptămâni să fac cursurile, dar, după cum am spus, nu am făcut nicio oră. Cât am fost în Italia, am fost și membrul unui ansamblu folcloric”, a mai spus Ciprian Anițoaie.
De precizat că reclamantul a depus o sesizare și la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Iași. La un moment dat, „BZI” a publicat lista școlilor de șoferi din Iași cu cele mai slabe rezultate.
Răducu Școban, patronul Real Driver, spune că reclamantul se grăbea să plece în Germania
Contactat telefonic, Răducu Școban, patronul școlii de șoferi Real Driver, a oferit altă variantă. Afaceristul susține că au fost efectuate orele, doar că Ciprian Anițoaie și-a dat seama că nu mai poate termina la timp cursurile, pentru că ar fi trebuit să plece la muncă în Germania.
„Din punctul nostru de vedere, ne-am făcut treaba. Legislația a fost predată, iar orele de condus au fost efectuate. Probabil, din lipsă de timp și ocupație, a încercat să obțină un preț mai mic de școlarizare. Termenul de examinare nu se potrivește cu planurile dumnealui de plecare în străinătate”, a precizat Răducu Școban.
La începutul anului 2020, Răducu Școban a avut probleme cu Finanțele ieșene. Familia Școban este cunoscută pentru înființarea celebrei școli de șoferi Automobilistul, care a fost falimentată în final. Revenind la Real Driver SRL, Fiscul a identificat datorii consistente la bugetul de stat. În consecință, a fost pus sechestru pe parcul auto deținut de Școban/ Fiscul a identificat o serie de bunuri ce sunt folosite pentru funcționarea școlii de șoferi. În ceea ce privește situația financiară a societății Real Driver SRL, cu sediul social în strada Păcurari 45, în 2019, cifra de afaceri a fost de 204.866 lei, pierderi de 236.390 lei, datorii de 460.901 lei, cu 18 angajați.