Titlurile zilei

Un ieșean a revenit în țară de la un salariu de 3.500 de euro! A vrut să conducă autobuze, dar avea nevoie de un permis pentru o nouă categorie. Acum se plânge că a fost păcălit la școala Real Driver, patronată de Răducu Școban – FOTO

Publicat: 29 apr. 2021
Ciprian Anițoaie și Răducu Școban, lângă sediul școlii de șoferi
Ciprian Anițoaie s-a întors din Italia cu gândul să rămână în satul natal din comuna Bivolari. S-a dus la școala de șoferi Real Driver cu speranța că va obține permisul auto pentru categoria D. A plătit școlarizarea, dar nu ar fi fost chemat să susțină orele de condus.

Ciprian Anițoaie s-a întors în Iași și a apelat la serviciile școlii de șoferi Real Driver. Susține că a plătit integral taxa, dar nu ar fi parcurs orele de conducere. Afaceristul Radu Școban arată contrariul, spune că elevul ar fi avut alte planuri, de plecare în străinătate

Ciprian Anițioaie este un bărbat din Iași care a revenit din străinătate în satul natal Tabăra, din comuna Bivolari, județul Iași. Anul trecut s-a întors în satul natal, din cauza unor probleme familiale. Timp de 20 de ani a lucrat în țări străine, la un moment dat fiind șoferul Crucii Roșii Italia. Și, dacă tot s-a întors în țară, bărbatul s-a gândit să se angajeze la o firmă de transport public locală. Însă, avea nevoie de categoria D pentru permisul de conducere, care permite conducerea autobuzelor. În consecință, a apelat la serviciile școlii de șoferi Real Driver. Taxa de școlarizare percepută a fost de 1.800 de lei. Deși contractul a fost semnat în luna octombrie 2020, până acum nu a beneficiat de școlarizare, conform celor spuse de cursant.

„În luna octombrie m-au pus să semnez contractul. Le-am plătit un avans de 1.000 de lei, dintr-un total de 1.800 de lei. Au spus că mă sună să-mi spună când pot să încep cursurile. Recent, m-au sunat să le mai plătesc restul de 800 de lei, pentru că sunt programat la examen în luna iulie 2021. Cum este posibil așa ceva în România? Nu am făcut nicio oră. Eu am lucrat 20 de ani în străinătate. M-am întors anul trecut pentru că mama era bolnavă. Din păcate, am pierdut-o.

Acum și tatăl meu este bolnav. Am decis să rămân. Și ce, să stau degeaba? Aici este nevoie de șoferi pentru cursele Iași – Tabăra. Am celelalte categorii pentru permis, îmi trebuia doar pentru autobuze, de asta m-am și înscris la școală. Dar nu știam nimic despre ei. Sper să nu pățească și alții la fel”, a precizat bărbatul, în vârstă de 51 de ani.

Era plătit cu 3.500 de euro ca să transporte medicamente în Africa și Rusia

Ciprian Anițoaie s-a arătat uimit de atitudinea reprezentanților școlii de șoferi Real Driver, condusă de afaceristul Răducu Școban.

„Am fost la un moment dat chemat la școală să semnez că am făcut deja orele, deși nu le-am făcut. Eu am fost de bună credință. Nu este vorba de bani, eu nu mor de foame, am economisit cât am lucrat în străinătate. Am lucrat pentru Crucea Roșie Italia, câștigam 3.500 de euro pe lună. Transportam ajutoare, medicamente în zone ca Africa de Nord, Rusia – Siberia, acolo unde era nevoie. Eu nu pot să stau acasă, să nu fac nimic. De asta aveam nevoie de categoria D. Ei spuneau că durează 7 săptămâni să fac cursurile, dar, după cum am spus, nu am făcut nicio oră. Cât am fost în Italia, am fost și membrul unui ansamblu folcloric”, a mai spus Ciprian Anițoaie.

De precizat că reclamantul a depus o sesizare și la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Iași. La un moment dat, „BZI” a publicat lista școlilor de șoferi din Iași cu cele mai slabe rezultate.

Răducu Școban, patronul Real Driver, spune că reclamantul se grăbea să plece în Germania

Contactat telefonic, Răducu Școban, patronul școlii de șoferi Real Driver, a oferit altă variantă. Afaceristul susține că au fost efectuate orele, doar că Ciprian Anițoaie și-a dat seama că nu mai poate termina la timp cursurile, pentru că ar fi trebuit să plece la muncă în Germania.

„Din punctul nostru de vedere, ne-am făcut treaba. Legislația a fost predată, iar orele de condus au fost efectuate. Probabil, din lipsă de timp și ocupație, a încercat să obțină un preț mai mic de școlarizare. Termenul de examinare nu se potrivește cu planurile dumnealui de plecare în străinătate”, a precizat Răducu Școban.

La începutul anului 2020, Răducu Școban a avut probleme cu Finanțele ieșene. Familia Școban este cunoscută pentru înființarea celebrei școli de șoferi Automobilistul, care a fost falimentată în final. Revenind la Real Driver SRL, Fiscul a identificat datorii consistente la bugetul de stat. În consecință, a fost pus sechestru pe parcul auto deținut de Școban/ Fiscul a identificat o serie de bunuri ce sunt folosite pentru funcționarea școlii de șoferi. În ceea ce privește situația financiară a societății Real Driver SRL, cu sediul social în strada Păcurari 45, în 2019, cifra de afaceri a fost de 204.866 lei, pierderi de 236.390 lei, datorii de 460.901 lei, cu 18 angajați.

Comentarii
 • Ciprian nu cred că minte. Îl știu de foarte mult timp și nu se pretează la așa ceva. E prea disperat domnul Scoban după bani și vrea să nu mai cheltuie cu motorină pentru orele de condus, mai ales că Ciprian are experienta în condus auto cu capacitate și de dimensiuni mari.

 • Tatal lui Raducu,a fost un om deosebit,dumnezeu sa- l odihneasca,dar fiul nu- i mosteneste caracterul! De unde pierderi la o scoala de soferi,nu faci scoala pina nu achiti taxa,deci banii vin,dar prin diferite trucuri financiare dispar din contabilitate….

 • Ansamblu folcloric, da, amanuntul asta este foarte important in ecuatia ajutoarelor transportate in Russia.
  Oare de ce economul folclorist nu a facut scoala aia de soferi in tara lui ? O fi mai ieftin in tara noastra cumva ?
  Ma gandesc cu compasiune la concetatenii mei din satul Tabara. Cum o sa ramana ei netransportati catre Iasi si retur. Aveau o singura sansa sa fie salvati si s-a destramat. Cum au ratat ei povestile de 3500 euro spuse de soferica la drum. Sau poate le canta ceva folcloric, mai stii, ca omul nu poate sta degeaba in drum spre Jarmaniea.
  Spor la examen, eroului. Vezi ca ieri a mai dat unul proba.

 • Am făcut și eu școala de șoferi la Automobilistul (Real Driver) și m-au stors de bani. Niște neserioși! La categoria B se mai fac probabil orele, că de, nu poți trimite în trafic niște nepricepuți, dar la categoriile de profesioniști își bat joc de oameni. Cum să nu faci ore de pregătire? Asta e școală? Doar încasezi și nu faci nimic? Dați banii omului înapoi, dl Școban, că nu îi meritați!

 • Da, vrem o poza mai recenta, cu tatuaje si cercel. Care sunteti nemultumiti de scoala de soferi si va declarati inselati, de ce nu v-ati dus la Politie sa reclamati ? Sau e mai misto sa latrati pe forum la ziar, anonimi furibunzi ca nu ati fost in stare sa treceti examenul ?

 • Mai este o ofertă de genul la CTP Iași faci școala cu contract de trei ani dacă pleci mai devreme îți cer 8000 RON reprezentând școala, atestat plus orele aspirație asta în timp ce salariu pe care ți-l oferă acum este de 2500 RON poate vă ajută și astfel de informații.

 • Ceva nu se leaga… Din suma totala a achitat doar un avans, si vrea sa mearga la examen?…Pai se pare ca folcloristul a incercat sa “de-a teapa “… Nu i-a mers asa ca a inceput sa cante la alta masa..

 • Mi se pare ca ai vrut sa dai teapa… Ai dat avans si nu ai putut da examenul?…asa va trebuie, achitati pretul stabilit, faceti ore, dati examen…dar nu pe baza avansului. Se pare ca Radu a fost vigilent si nu ai reusit…Bravo lui .

 • Colegule, din poza nu te cunosc…Eu am dat iesirea din scoala de 3 ori pana ce am iesit la conducere si nu te-am vazut niciodata sambata la testare… Da, poate este putin exigent dar acum imi dau seama ca din cauza unora ca tine nu accepta compromisul sa iesim la traseu pana ce nu luam sala… Cat despre conducere ce sa mai spun, instructorul de la camion este cam dur, dar poate asa si trebuie. Eu unul nu regret ca sunt posesor de permis luat la ei, chiar daca am pierdut o luna pana am luat sala. …sunt profesionisti si stiu cu ce se mananca aceasta meserie…. App, din ce am urmarit nu au reclama si nu-si fac , cred ca adevarata reclama o fac elevii. Dar tu cred ca ai incercat altceva sau poate incerci o altfel de reclama…Eu recomand aceasta scoala, si le recomand si celor din conducere sa fie mai permisivi, fiindca nu toti avem timp sa dam examene sambata.

 • Corect, si eu recomand, sunt buni si nu sar calu…Dar am o nedumerire…oare asta nu este o reclama ascunsa?….Daca. DA, felicitari, este un alt mod de a acapara atentia !

 • Ba nene, cat de prost poti fi sa stii ca dureaza 7 saptamani scolarizarea si tu dupa atata timp sa nu te intereseze scoala? Poate nu mai exista, poate s-a inchis, poate orice si vii dupa atatea luni sa sustii ca nu mai poti da examen? Mare dobitoc mai esti si te mai si faci de ras…Halal prostovan !

 • Mai sunt sunt unii care se cred zmei si mai stiu ei ce anume de vor permisul rapic. De aia se intampla accidente pe drumurile patriei.

 • Am făcut și eu școala la fostul-actualul sediu pe vremea domnului Gică. Și tot degeaba! Nu doresc sa scriu mai mult decât sfatul sa evitați aceasta școală auto!
  Până la urmă am făcut orele de conducere la alta școală cu domnul Antonio, pe care țin să îl felicit, pentru că este un instructor deosebit!
  In concluzie, am platit degeaba prima școală de șoferi! A doua a fost eficientă!

 • Bruno te dai coleg cu artistu, mare curva mai esti, pune mana la munca comunist inputit, cat o sa te mai tinem in spate, lucram toti pentru tine jegodie ce esti!

 • Gelu omul asta a inregistrat totul cand a fost chemat sa achite scoala, spune cineva ca se aude glasul secretarei, semnati aici sunt orele cara le ati facut si el nu a foost chemat niciodata, sa vedem ce decide procurorul.

Adauga un comentariu