Titlurile zilei

Un ieșean și-a pus mâinile în cap după ce și-a închiriat apartamentul unor videochat-iste! Când a intrat și a văzut ce este pe pereți, a încremenit! Numai în filmele deocheate mai vezi așa ceva! (Exclusiv)

Publicat: 28 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un ieșean și-a pus mâinile în cap după ce și-a închiriat apartamentul unor videochat-iste Când a intrat și a văzut ce este pe pereți a încremenit Numai în filmele deocheate mai vezi așa ceva Exclusiv
O tânără care face videochat

O firmă de videochat a fost obligată de magistrații din cadrul Judecătoriei Iași să achite despăgubiri. Asta, după ce proprietarul unui apartament a solicitat plata unor daune. Întreg scandalul a izbucnit după închirierea imobilului respectiv de firma de videochat, care avea 5 angajate

Judecătorii ieșeni au obligat o firmă de videochat să achite despăgubiri. Întreg scandalul din instanță a pornit de la închirierea unui apartament în Iași. Mai exact, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis în parte cererea formulată de SC Weboffice SRL în contradictoriu cu firma Sorocomento SRL.

„Instanța admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul SC Weboffice SRL în contradictoriu cu pârâtul SC Sorocomento SRL. Obligă pârâta să achite reclamantei următoarele sume: 7.200 de lei (chiria neachitată pentru lunile ianuarie – decembrie 2018, 1.114 lei, reprezentând contravaloare energie electrică, și 25.834 de lei, reprezentând contravaloarea materialelor necesare reparațiilor efectuate pentru aducerea bunului în starea inițială. Respinge cererea de obligare a pârâtului la plata sumelor de 2.160 de lei, reprezentând contravaloarea gazelor naturale, și 15 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor de apă-canal”, au precizat recent judecătorii ieșeni.

Decizia nu este definitivă, aceasta fiind deja contestată de firma de videochat. Tribunalul Iași a stabilit ca primul termen al apelului din acest proces să aibă loc pe 9 noiembrie 2020.

Litigiul dintre proprietarul Weboffice și chiriașul Sorocomento, început anul trecut

Procesul dintre cele două firme a început pe 21 mai 2019. Prin cererea înregistrată la Judecătoria Iași, SC Weboffice SRL a solicitat instanței să oblige firma de videochat la plata unei sume totale de peste 36.000 de lei.

„Pe 1 martie 2016, între firma noastră, în calitate de proprietară a imobilului situat în Iași, și pârâta, în calitate de locatară, a fost încheiat un contract de închiriere. Pe baza acestui contract, locatara primea dreptul de a folosi imobilul pentru a stabili un punct de lucru. În fapt, societatea pârâtă desfășura în spațiul închiriat activități de videochat. Contractul a fost încheiat pe 2 ani, cu posibilitatea de a fi prelungit automat pentru perioade succesive de 12 luni. Pentru folosirea respectivului imobil, pârâta datora o chirie de 600 de lei pe lună, chirie ce trebuia plătită până la data de 10 a lunii în curs”, au menționat reprezentanții SC Weboffice SRL.

Conform acestora, raporturile contractuale s-au derulat normal până în ianuarie 2018, ei emițând facturile aferente chiriei datorate, iar firma de videochat îndeplinindu-și toate obligațiile contractuale.

„Începând cu ianuarie 2018, societatea pârâtă a început să înregistreze întârzieri la plată. Chiar dacă pe 1 aprilie 2018 a expirat perioada contractuală de 2 ani, având în vedere faptul că, până în acel moment, societatea pârâtă își achitase obligațiile, am ales să prelungim tacit contractul pentru încă 12 luni. Totodată, am luat legătura cu administratorul societății, care ne-a transmis că firma traversează o perioadă mai dificilă, dar că va efectua cât de curând plățile restante. Însă, din nefericire, din noiembrie 2018, aceasta a înregistrat întârzieri de plată și la utilități. Ulterior, în luna decembrie, a părăsit imobilul, fără a notifica locatorul. În ciuda încercărilor noastre de a contacta societatea pârâtă, aceasta nu a răspuns”, au adăugat reclamanții.

„Au adus modificări substanțiale în apartament: pereți de rigips, picturi vulgare și folie neagră pe ferestre!”

Reclamanții au adăugat că, pentru chiria aferentă perioadei ianuarie – iunie 2018, au emis o factură în valoare de 3.600 de lei, iar pentru intervalul iulie – decembrie 2018, au emis o altă factură, dar acestea nu ar fi fost achitate de firma de videochat.

„În momentul în care am intrat în spațiu, am constatat că societatea pârâtă a adus modificări substanțiale structurii și aspectului imobilului, respectiv au construit pereți de rigips în toate camerele de la parter și de la etaj, au văruit pereții în culori stridente și au făcut tot felul de picturi stridente/vulgare pe pereți, au acoperit geamurile prin lipirea de folie neagră, ce nu poate fi înlăturată, au distrus mobilierul predat odată cu imobilul”, au subliniat reprezentanții SC Weboffice SRL în instanță.

Potrivit reclamanților, pentru a readuce imobilul în starea de dinaintea închirierii, au fost necesare mai multe lucrări, printre care înlăturarea pereților de rigips, înlocuirea geamurilor termopan, înlăturarea tapetului și a desenelor de pe pereți, precum și schimbarea parchetului.

Ce au spus cei de la firma Sorocomento

Reprezentanții firmei Sorocomento le-au cerut judecătorilor ieșeni să respingă acțiunea formulată împotriva lor. Aceștia au invocat excepțiile prematurității și inadmisibilității prin raportare la cerere în integralitatea sa și excepția lipsei calității procesuale active a lor.

„Din chiar formularea cererii de chemare în judecată, rezultă că noi am achitat obligațiile față de reclamantă până la nivelul lunii aprilie 2018. Înțelegerea părților a încetat pe 1 aprilie 2018, fără ca noi să fi acceptat o prelungire a contractului. Imobilul închiriat a fost predat în aceeași stare în care a fost preluat la data perfectării contractului de închiriere. Facturile din 23 iulie și 5 decembrie 2018 nu au fost întocmite cu acordul nostru. Aceste facturi nu au fost semnate de reprezentantul firmei și nici acceptate la plată. Facturile mai sus-menționate prezintă o serie de lipsuri și deficiențe, astfel încât sumele menționate în cuprinsul acestora nu reprezintă creanțe certe, lichide și exigibile”, au opinat cei de la firma Sorocomento SRL.

Aceștia au adăugat că facturile și înscrisurile depuse la dosar nu sunt emise pentru perioada în care ei au folosit bunul închiriat. Mai mult, cei de la firma amintită au susținut că au achitat o garanție de 2.000 de lei, sumă care nu ar fi fost restituită de reclamantă. În plus, aceștia au afirmat că, de fapt, proprietarul apartamentului respectiv ar fi un ieșean, C.V., și nu reclamanta. Totuși, judecătorii ieșeni i-au dat dreptate, în parte, societății reclamante. Astfel, firma de videochat a fost obligată la plata unor despăgubiri. De menționat este faptul că, potrivit bilanțului depus la Finanțe pe anul 2018, firma Sorocomento a avut o cifră de afaceri de 185.438 de lei și cinci angajați.

Adauga un comentariu