Titlurile zilei

Un IT-ist din Iași poate ajunge milionar în euro în câțiva ani! Paul Crețu a înființat Orange Valley, cu produse VIP. Banii de la multinaționale sunt de buzunar

Publicat: 18 mart. 2021
Paul Crețu, producător de cătină din Târgu Neamț, în plantație
Paul Crețu, de meserie IT-ist, a dat lovitura cu o afacere cu produse pe bază de cătină. A investit 130.000 de euro, fonduri proprii, în terenul din Târgu Neamț, moștenit de la părinți, și din anul 2019 vinde siropuri cu miere, cătină, ghimbir, sfeclă sau morcov. Ultimele produse scoase pe piață sunt cosmeticele, domeniu unde vrea să extindă gama și în prezent colaborează cu specialiști, pentru lansarea lor.

Paul Crețu, un IT-ist școlit la Iași, a pus bazele unei afaceri de succes cu produse pe bază de cătină. Tânărul antreprenor în vârstă de 27 de ani vinde sucuri, siropuri și creme din cătină în special în Iași și București. Cifra de afaceri din anul 2020 a crescut de 20 de ori, comparativ cu 2019. Producătorul vrea să investească alte 180.000 de euro în dezvoltarea afacerii, fonduri europene pentru digitalizare

Ideea de a planta cătină i-a venit în urmă cu 6 ani, când a decis să investească banii familiei într-o afacere din domeniul agricol. Paul Crețu a primit moștenire un teren de 5 hectare pe care s-a gândit să-l valorifice prin înființarea unei plantații cu cătină în Târgu Neamț, cu denumirea Orange Valley. Era student în Iași, în domeniul IT, unde lucrează și în prezent.

„Acum 6 ani am înființat plantația și timp de 3 ani am îngrijit-o constant. Abia în anul 2019 am avut producție, pentru că la cătină primele fructe apar după 3 ani de la plantare. Am pătruns timid pe piața de produse pe bază de cătină, însă anul 2020 a fost o surpriză plăcută pentru noi, pentru că au crescut vânzările. Pe partea de plantație am investit 100.000 de euro, iar pe cea de producție, în jur de 30.000 de euro. Eu lucrez la o multinațională și în paralel mă ocup și de plantația din Târgu-Neamț”, spune Paul Crețu.

Imediat după ce a terminat facultatea de Automatică și Calculatoare, din Iași, Paul s-a mutat la Cluj, la master, iar după finalizarea studiilor, s-a angajat la o multinațională. În tot acest timp, IT-istul a făcut naveta pentru a se ocupa și de plantația cu cătină.

Paul Crețu, antreprenor: „Cifra de afaceri a crescut de 20 de ori în 2020, față de 2019”

Spune că ultimul an a fost mai ușor din acest punct de vedere pentru că a lucrat de acasă. Afacerea a explodat mai ales în 2020, în plină pandemie, când 75 la sută din rulaj a fost generat de vânzările online.

„Magazinul online deja era deschis, era funcțional, se făceau comenzi, însă toată atenția noastră, începând cu pandemia, s-a canalizat pe zona de online. Aici, ca și surse de promovare, am apelat de la influenceri până la agenții de marketing. În prezent avem strategii de marketing cu target, o dată la 3 luni. Principalul nostru scop este educarea consumatorilor cu privire la beneficiile consumului de cătină, în general, nu doar de la Orange Valley. De aceea, platforma noastră va suferi câteva modificări, prin care încercăm să postăm rețete cu fotografii și sugestii de consum. Pentru anul 2020 am depășit targetul. A fost peste așteptări. Vânzările au crescut în 2020, iar cifra de afaceri a crescut de 20 de ori față de 2019. Sunt câteva orașe din Moldova unde nu am ajuns, dar vrem să ne extindem în această regiune, și în Ardeal, și București, în acest an”, susține Paul Crețu.

Paul Crețu vrea să investească în digitalizarea afacerii alte 180.000 de euro, fonduri europene

Coșul de cumpărături al clientului este cuprins între 130 și 140 de lei, iar cel mai vândut sortiment, în ultimele 3 luni, este varianta cu cătină, miere de albine, sfeclă și morcov. Tânărul antreprenor nu se oprește aici în ceea ce privește investițiile și vrea să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii pe zona de digitalizare.

„Vrem să accesăm fonduri europene pentru digitalizarea fluxului de producție. Acolo suntem în colaborare cu anumiți consultanți europeni cu care ne sfătuim pentru proiectele pentru accesarea fondurilor pe zona de digitalizare. Avem în plan obținerea a două tranșe. Cea pe termen scurt e de 100.000 de euro, iar cea pe termen lung ajunge la 180.000 de euro. Cele mai costisitoare cheltuieli sunt în zona de plantație, întreținere plantație și dezvoltare, mai ales în primii 3 ani. Din momentul plantării, cătina nu produce în primii 3 ani, de aceea trebuie investit tot timpul în dezvoltarea plantelor și prioritar pentru noi a fost să avem plante cât mai sănătoase, cât mai bogate în hrană. Astfel, investițiile s-au canalizat foarte mult pe întreținerea plantației. Ca investiție principală e sistemul de irigații plus sistem de întreținere”, mai spune Paul Crețu.

Fondatorul Orange Valley susține că prețurile la produse s-au mărit pentru că a crescut și prețul la materia primă

De asemenea, antreprenorul vrea să extindă și gama de produse cosmetice cu încă 6 articole. Printre acestea se numără serum facial, cremă pentru ten, capsule cu ulei de cătină, dar și balsam de buze. Toate aceste produse conțin ulei de cătină și ingrediente 100 la sută naturale.

„Colaborăm cu o firmă care produce cosmetice pe bază de cătină pentru că vrem să ne dezvoltăm și pe partea de cosmetică. Avem deja două produse, dar vrem să extindem portofoliul, să ajungem la 6 produse în acest an. Prețurile au mai crescut pentru că a crescut și prețul la materia primă. Din cauză că anul trecut producția a fost mică, din cauza alternanței secetă/ploi, prețul la mierea de albine a crescut cu 40 la sută, în ultimele 3 luni. Ghimbirul s-a scumpit cu 20 la sută, iar din cauza pandemiei au fost niște întârzieri la livrarea ghimbirului și a trebuit să ne facem stocuri. Clienții trebuie să înțeleagă că noi depindem de materia primă care, din păcate, s-a scumpit”, explică producătorul din Târgu Neamț, fondator Orange Valley.

Compania a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 120.000 de euro și și-a propus dublarea acesteia pentru anul 2021.

Potrivit producătorului de cătină, cei care investesc într-o astfel de plantație au nevoie de minimum 10.000 de euro

Cătina plantată la Târgu Neamț provine din două soiuri: Mara, cu un conținut ridicat de vitamina C și mai mult betacaroten, și Clara, un soi potrivit pentru producerea uleiului. Tânărul spune că pământul din România este bogat și ajută la dezvoltarea cătinei bogate în vitamina C, de aceea producătorii vând în Germania producția.

„Pentru mine cred că e un avantaj faptul că vindem produsele în țară. Ne-am gândit și să le comercializăm în străinătate, însă ne dorim să pătrundem pe piața de retail, în supermarketuri”, mai spune antreprenorul.

Producătorul are un produs exclusiv pentru HoReCa, care se regăsește în toate locațiile premium din marile orașe din Moldova: Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, dar și în unele locații din București. De asemenea, produsele pe bază de cătină se găsesc și în băcănii.

„Au nevoie de 10 – 12.000 de euro pentru un hectar cu cătină. Cred că poate fi profitabilă plantația de la 5 hectare în sus. Noi ne-am propus să dublăm suprafața cultivată cu cătină. Foarte important este și sistemul de irigații. Anul trecut am irigat mai mult din cauza secetei”, explică Paul Crețu.

Seceta extremă din 2020 a scăzut producția de cătină, producătorii din Iași având pierderi 4-5 tone le hectar, jumătate din producția estimată.

Producătorii de cătină pot obține certificatul de producător ecologic de la Direcția Agricolă Iași

Producătorii care primesc certificarea ecologică a cătinei pot să vândă produsele mai scump, prețurile fiind duble sau chiar triple față de produsele obținute din cătina convențională. Cei care vor să obțină certificarea ecologică de la Direcția Agricolă Iași trebuie să trimită prin e-mail, poștă sau fax sau prin asociațiile profesionale contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013. Termenul pentru depunerea documentației expiră la jumătatea lunii mai 2021. Plantații cu cătină sunt pe aproximativ 16 hectare, în zona Lețcani, Pașcani, Trifești, Popricani, Prisăcani, Deleni, Țuțora și Țigănași. Suprafața cu produse ecologice a crescut în Iași în ultimul an.

Comentarii
 • Iesi mai in pula mea de saracie ce esti. Firmele de it aduc cea mai mare contributie la pib cretinule. Da de unde pula mea sa stii ca probabil esti un gunoier sau vreun fost puscarias

 • Limbajul asta il invatati in team buildingurile realizate de firmele de it? Sau e un nou limbaj de programare? Adevarul e ca angajatii din domeniul it sunt scutiti de plata impozitului pe venit, poti cauta acest lucru in codul fiscal. Pe mine nu ma intereseaza de contributia pe care o aduc la pib, ma intereseaza ca o clasa de cetateni este mai presus de celelalte. Dar nu ma astept ca inteligenta si pozitia ta elevata sa si proceseze ce spun eu.

 • Cred ca din cauza ca nu platesc it isti impozite merge tara asta ampulea. Nu stiu cum mai rezisti asa. Eu zic sa facem un protest in Piata Unirii pt aceasta nedreptate. Da i in pula mea pe aia din conducere cu pensiile lor speciale de o nesimtire grosolana. Ps. Ia si foloseste internetul sa te informezi si cu ceva util si cauta contributia pe care domeniul IT il aduce la PIB-UL DIN ROMANIA. Este si normal sa existe cateva beneficii avand in vedere ca acest domeniu, si anume IT-UL, MAI FACE TARA ASTA SA FUNCTIONEZE CAT DE CAT. OAIE INDOCTRINATA CE ESTI.

 • Si asa tara asta e cu un picior in groapa. Daca nu ar mai exista domeniul IT care sa aduca contributiile URIASE pe care le aduce la PIB, cu siguranta am intra cu totul in groapa. Si asa marile corporatii abia se sinchisesc cu greu sa isi faca sedii in tara asta de cacat, hai sa i gonim de tot, ca la ce ne trebuie noua dezvoltare, noua ne e bine asa, cu drumuri neasfaltate si cu wc uri in fundu curtii. Traisca Evul Mediu.

 • Noroc de It-isti in perioada asta in care pandemia a blocat totul. Daca nu era acest domeniu eram cazuti total dpdv economic. Cine sa sustina economia in tara asta? Horeca?🤣🤣🤣 suntem vai de mortii nostri. O tara plina de oameni incuiati la minte. Este si normal ca un it-ist sa fie scutit de anumite taxe si impozite pentru ca el aduce beneficii mult mai mari la economia tarii, ce compenseaza orice taxa si impozit platit de restul muncitorilor din alte domenii. Dar de unde sa stiti voi economie? Voi cititi doar bzi si cancan probabil si seara de la 5 dam pe Acces Direct, asta e romanul informat din ziua de azi.

 • Cand vreodata mai ratatilor o sa va puteti compara cu unu de lucreaza in It? Cati ani de studiu, facultate, master plus ca in It trebuie sa inveti continuu, cursuri si traininguri peste traininguri. Vai de capu vostru. Munca intelectuala este mult mai grea decat munca fizica, ratatilor. Plus ca tot ce zic astia mai sus de PIB e 100% adevarat. Fara IT economia romaneasca e moarta, mai ales acum in pandemia curului.

 • It-istii , o categorie specială de analfaBETI funcționali ! Care se cred desupra tuturor, dar liniștiti-va, că se poate și fără voi! Fără medici, fara profesori, fara lucrătorii din salubritate nu se poate, dar fără voi da. Și „din surse demne de încredere” vă anunț de pe acum că veți plăti impozit, ca majoritatea cetățenilor! La cat mai multe urari de NEbune, că după limbajul de cocalari se cunoaște cam la ce nivel sunteți și cu IT-ul din voi !!! Am sa va mai scriu, când veți plătiți impozitul și am să încep cu „sunt acela care v-am spus că o să îl plătiți”!

 • Nu se poate fara medici, profesori si gunoieri dar ce sa vezi 😂😂😂 ei produc 0 pt economie. Ratatilor. Noroc de it-isti ca asa mai aveti si voi un bon de masa sau un tichet de vacanta din cand in cand. Saraciilor. Oricum ne doare la pula de impozit. La ce salar avem pt noi impozitu e ca si cum ti-ai cumpara tu o paine. Asta e adevarul. Stiu te am facut sa plangi, dar aia e, ce sa facem daca la unii nu v a placut cartea. Acu stati in frig cu sapa in mana si noi cu laptopu in brate la caldura. Hahahaha

 • IT-istii care comentează aici, pe BZI! La ei fac referire! Deoarece am și prieteni care lucrează în domeniu și sunt cu mult bun-simț și au proprietatea termenilor, dar și cunoștințe generale Nu toți IT-istii sunt ca cel/cei de mai sus, care are probleme de limbaj și de comportament!

 • Pai si daca ai prietenii care activeaza in domeniu inseamna ca ti e cam ciuda pe ei , este?🤣🤣🤣 ei stau ca barosanii si nu platesc impozit si tu vai de capu tau abia stii cum sa mai imparti minimu ala pe economie hahahaha

 • Da in timp ce tu esti un frustrat obosit astia cu it se lafaie in banii lor castigati prin munca cinstita si pe care ii merita suta la suta si pt care au invatat ani de zile, nopti la rand, in timp ce tu frecai pula prin fata televizorului sau prin fata blocului cu bericioaica in mana. Ce sa ti facem daca tu te ai ratat in viata? Fiecare cu cat il duce capul. Ce te-a oprit sa nu ajungi si tu un it ist scutit de taxe si impozite? Ca vad ca internet ai sa comentezi si sa ti expui toate cacaturile pe care le gandesti, deci puteai la fel de bine sa stai si sa inveti si tu programare. Loser-ule

 • Mai it istilor, hai sa facem un exercitiu de imaginatie (fara injurii, daca puteti fara ele). Cum ar fi fost ca acum vreo 10 ani, legiuitorul sa decida sa sustina un alt sector din economie (sa luam ca exemplu productia de materiale chimice) si nu it-ul. Unde credeti ca mai erati voi acum? Mai veneau multinationalele sa isi externalizeze activatatile din it in Romania? Ma indoiesc. Dar exista sansa sa apara multe societati ce au ca domeniu de activitate productia de materiale chimice.
  Vedeti ca sunteti mai cu mot? Este ca nu puteti sa negati acest lucru fara sa folositi injurii?
  Sunt si eu curios cum a rezistat economia multumita voua cat timp nu sunteti platitori de impozit pe venit si cat timp societatile la care lucrati isi optimizeaza situatia fiscala in asa fel incat nici impozit pe profit nu platesc. Si nu accept referiri la tva, pt ca voi oricum nu sunteti prea mai consumatori (stiu asta din proprie experienta)

 • Cauta si tu definitia la PIB si statistica acestuia pentru Romania. Hai nu mai plange. It-isti chiar sunt mai cu mot si tu nu poti face nimic in privinta asta. Fara noi se ducea de tot in rapa tara asta de cacat. Zi mersi ca inca ai parte de niste beneficii de pe spatele nostru, platitorule de taxe si impozite. Si chiar si asa crezi ca ne-ar afecta asa mult pe noi daca am plati amarata aia de taxa? Salariile din it sunt in continua crestere, nici nu am simti. Nu mai fiti frustrati si faceti si voi ceva cu viata voastra. Vezi si tu ce rau ai ajuns. Chiar imi e mila de tine.

 • „Sunt si eu curios cum a rezistat economia multumita voua cat timp nu sunteti platitori de impozit”

  Luna trecuta am platit 8000 de lei la CASS si 3000 la CASS. Intr-o luna. Pe langa TVA la tot salariul net. Si asta e luna de luna. Tu cat ai platit?

  Saracule 🙂

 • „Sunt si eu curios cum a rezistat economia multumita voua cat timp nu sunteti platitori de impozit”

  Luna trecuta am platit 8000 de lei la CASS si 3000 la CASS. Intr-o luna. Pe langa TVA la tot salariul net. Si asta e luna de luna. Tu cat ai platit?

  Saracule 🙂

Adauga un comentariu