Economic Local

Seceta extremă din 2020 a îngenunchiat și producătorii de cătină din Iași. Producția a fost redusă la jumătate, iar prețurile vor crește. Apelul disperat al oamenilor de afaceri: „Seceta ne-a îngenunchiat”

Publicat: 21 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Seceta extremă din 2020 a îngenunchiat și producătorii de cătină din Iași. Producția a fost redusă la jumătate iar prețurile vor crește. Apelul disperat al oamenilor de afaceri Seceta ne-a îngenunchiat
Seceta extremă din 2020 a redus la jumătate producția de cătină din Iași, iar pierderile financiare sunt semnificative

Seceta extremă din 2020 a redus la jumătate producția de cătină, iar fermierii se tem că vor fi nevoiți să crească prețurile pentru a acoperi pierderile. Producătorii de cătină din Iași spun că seceta le-a distrus planurile, mai ales că mulți dintre fermieri abia au investit în aceste afaceri din domeniul agricol și sperau că anul 2020 va fi cel mai bun. Dacă în anul 2019 au obținut în medie 4-6 tone la hectar, producția de anul acesta e redusă la jumătate, iar bobițele de cătină sunt mici. Estimările producătorilor arată pierderi de cel puțin 1.000 de euro pentru un hectar cu cătină

Seceta extremă din 2020 a redus la jumătate producția de cătină, iar fermierii se tem că vor fi nevoiți să crească prețurile pentru a acoperi pierderile. Producătorii de cătină din Iași au început deja recoltarea, însă aceștia estimează că în anul 2020 nu vor avea aceeași producție ca anul trecut din cauza secetei extreme. Lipsa apei se vede în producția redusă la jumătate, dar și în faptul că bobițele de cătină sunt mult mai mici față de cum erau în producția de anul trecut. Producătorii vor fi nevoiți să vândă cătină culeasă la un preț mai mare față de anul trecut pentru a acoperi costurile cu forța de muncă.

Prețurile la cătină ar putea crește după ce seceta extremă a redus la jumătate producția din acest an

Astfel, mulți dintre producătorii din Iași recoltează manual cătină și de aceea au nevoie de zilieri care să îi ajute. În această situație este și Andrei Popa, un producător de cătină care a investit în urmă cu 4 ani în 5 hectare cu această cultură. Ieșeanul susține că are nevoie de cel puțin 10 persoane care să îl ajute să o recolteze, iar acest lucru înseamnă costuri destul de mari pe care le acoperea dacă avea o producție de cătină satisfăcătoare. Din cauză că seceta extremă din 2020 a afectat producția, va fi nevoit să vândă cătina la un preț mai ridicat.

„Cred că vom mări prețul cu 10-20 la sută pentru a acoperi cheltuielile. Noi avem același număr de zilieri la cules ca anul trecut, însă îi plătim la fel, nu reducem suma plătită. Sperăm să obținem 4 tone la hectar, deși e o previziune optimistă”, susține Andrei Popa.

Virgil Sandu, producător de cătină: „Seceta ne-a îngenunchiat anul acesta. Bobițele sunt mici, nu a fost suficientă apă și nu s-au dezvoltat corespunzător”

Virgil Sandu este unul dintre producătorii de cătină din Iași care au investit în urmă cu 3 ani în jur de 5.000 de euro într-o plantație pe aproximativ 3 hectare. Ieșeanul susține că producția de anul acesta a fost redusă la jumătate față de cea de anul trecut din cauza secetei extreme din 2020.

„Seceta ne-a îngenunchiat anul acesta. Bobițele sunt mici, nu a fost suficientă apă și nu s-au dezvoltat corespunzător. Nu sunt umflate, aspectuoase, cum ar trebui să fie de la apa din sol. Noi suntem într-o zonă unde nu prea a plouat, nu avem sistem de irigații din cauză că nu avem de unde lua apă, nu avem infrastructura pentru a face un sistem de irigații”, a spus Virgil Sandu, producător din Lețcani.

Virgil Sandu, producător de cătină eologică din Iași: „La noi nu se pune problema de clienți, ci de producție”

Producătorul din Iași vinde cătina cu 20 de lei kilogramul, în prezent fiind în plină campanie de recoltare a fructelor ecologice.

„Anul acesta este un an dificil pentru noi. Nici la zmeură nu e totul strălucit, avem o producție slabă, tot din cauza secetei. Am început recoltatul cătinei albe în sistem ecologic cu certificare și cu analiza rezidurilor de pesticide care atestă faptul că nu folosim nici măcar substanțe admise în agricultura ecologică. Vom vedea la sfârșitul sezonului ce producție vom avea. La noi nu se pune problema de clienți pentru că nu ducem noi lipsă de clienți, ci de producție”, spune Virgil Sandu, producător de la Lețcani.

Un hectar cultivat cu cătină poate aduce profit de 5.000 de euro la hectar dacă producția este de minimum 4 tone la hectar

Boabele de cătină se pot vinde cu 7-10 lei kilogramul, iar cei mai mulți producători care au suprafețe însemnate cu aceste fructe le vând în Germania. Cătina este cunoscută pentru beneficiile sale, unul dintre acestea fiind faptul că are de 10 ori mai multă vitamina C. La nivelul județului Iași sunt aproximativ 40 de hectare cultivate cu cătină, o parte din producători fiind înregistrați în sistemul ecologic. Suprafața cultivată cu cătină în Iași a crescut semnificativ în ultimii 3 ani, interesul fiind mare pentru aceasă cultură întrucât profitul anual, dacă producția este normală, poate ajunge la 5.000 de euro. Cele mai mari suprafețe cultivate cu cătină sunt în zona Lețcani, Pașcani, Cristești sau Popricani.

Producătorii de cătină din Iași au înregistrat aproximativ 10 hectare cu cătină ecologică, iar suprafața este în creștere

La nivelul județului sunt înregistrate 13.000 de hectare cu culturi ecologice, în ultimii ani fiind înregistrate suprafețe mai mari cu culturi ecologice, dar un număr mai mic de producători. Majoritatea au culturi ecologice de lucernă, floarea-soarelui sau livezi. Producătorii de cătină din Iași au înregistrat aproximativ 10 hectare cu această cultură în sistem ecologic. Ieșenii care vor să facă agricultură ecologică trebuie să depună mai multe documente la Direcția Agricolă Iași. Cei care practică acest tip de agricultură ecologică trebuie să respecte reguli stricte privind tratamentele aplicate asupra culturilor.

Adauga un comentariu