Titlurile zilei

Un medic veterinar din Iași, obligat să achite daune morale unui spital! Scandalul a pornit de la o postare pe Facebook făcută după moartea tragică a unei fetițe! (Exclusiv)

Publicat: 13 mai 2021
Un pat de spital, medicul veterinar ieșean Bogdan Novenschi și Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui
Judecătorii l-au obligat pe un ieșean, în premieră, să plătească daune morale unui spital, după o postare făcută pe rețeaua de socializare Facebook

Judecătorii ieșeni au emis recent o sentință incendiară. Magistrații din cadrul Judecătoriei Răducăneni l-au obligat pe un medic veterinar din Iași, Bogdan Novenschi, să achite daune morale către Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Asta, după ce ieșeanul ar fi postat un mesaj pe rețeaua de socializare Facebook

Sentință în premieră, emisă de o instanță din județul Iași! Un medic veterinar a fost obligat să plătească daune morale către o unitate medicală! Întreg scandalul a izbucnit de la o postare pe Facebook făcută de bărbat! Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Răducăneni au admis recent acțiunea formulată de Spitalul Județean de Urgență Vaslui, în contradictoriu cu medicul veterinar Bogdan Novenschi.

„Instanța admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Spitalul Județean de Urgență Vaslui, în contradictoriu cu pârâtul Bogdan Novenschi. Constată caracterul ilicit al faptei săvârșite de către pârât, constând în publicarea postării pe pagina personală de Facebook, de pe data de 29 ianuarie 2020. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 1.000 de lei, cu titlu de daune morale, produse ca urmare a atingerilor aduse imaginii și reputației reclamantului, prin postarea anterior menționată. Obligă pârâtul la publicarea, pe cheltuiala sa, a dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de circulație locală (raportat la sediul reclamantului). Respinge cererea pârâtului de obligare a reclamantului la plata cheltuielilor de judecată”, au precizat judecătorii ieșeni.

Reprezentanții spitalului l-au chemat în judecată pe medicul veterinar ieșean Bogdan Novenschi

Procesul intentat de reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Vaslui medicului veterinar ieșean Bogdan Novenschi a început la Judecătoria Răducăneni pe data de 25 noiembrie 2020. Inițial, în luna octombrie 2020, reclamanții au depus acțiunea la Judecătoria Vaslui, însă instanța și-a declinat competența în favoarea celei din Răducăneni. Asta, după ce ieșeanul a invocat excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Vaslui. În acest mod, dosarul a ajuns pe mesele magistraților din Răducăneni. Aceștia au analizat situația, au ascultat părțile implicate și au luat decizia menționată anterior.

Scandalul a pornit de la o postare pe Facebook făcută de ieșean

Magistrații din cadrul Judecătoriei Răducăneni au ajuns la concluzia că reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Vaslui au avut dreptate când au susținut că imaginea unității medicale a fost afectată de postarea făcută de ieșean pe rețeaua de socializare. Conform judecătorilor, pe data de 29 ianuarie 2020, ieșeanul Bogdan Novenschi a postat pe Facebook un mesaj referitor la calitatea actului medical cu privire la un presupus caz.

„O să fac public acest caz, deoarece, întâmplător și din păcate, cunosc detalii despre acest caz tragic, mama fetiței fiind prietenă cu soția mea. Fetița a fost internată la Spitalul Județean Vaslui cu constipație. Fetița nu prezenta niciun simptom respirator. A fost tratată pentru constipație, timp în care, în salon, erau cazați copii și mame cu tuse acută. Copilul a luat virus gripal AH1N1 din spital, nefiindu-i administrat niciun tratament pentru această boală. După ce copilul a început să se simtă rău, părinții au cerut transferul la Iași, dar, inițial spitalul a refuzat, motivând că nu sunt ambulanțe disponibile. În cele din urmă, după ce fetița a intrat în comă, conducerea spitalului a aprobat transferul pe răspunderea părinților și după «atențiile de rigoare».

Medicii de la «Sf. Maria», de la Iași, au pus diagnosticul de gripă după ce au trimis probe la «Cantacuzino». Asta, ca să ne lămurim încă o dată că, în România, se moare cu zile în spitale, iar sistemul măsluiește absolut tot și se spală pe mâini. Asta, și pentru cei care critică implicarea spitalelor private în sistemul de sănătate! Singura vină a acestui copil a fost că s-a născut în România și a ajuns într-un spital de aici! Dumnezeu să o odihnească și condoleanțe familiei îndurerate! Sper să se obțină dreptate!”, ar fi postat ieșeanul pe Facebook.

Reprezentanții spitalului spun că este posibil să conteste sentința

Cei de la Spitalului Județean de Urgență Vaslui spun că vor lua în calcul o eventuală contestație a sentinței emisă de Judecătoria Răducăneni în procesul cu ieșeanul Bogdan Novenschi.

„Am decis să îl acționăm în judecată pe domnul respectiv, solicitând daune morale în valoare de 10.000 de lei. Acțiunea ne-a fost admisă în parte. Am câștigat parțial, am obținut doar 1.000 de lei, ceea ce ni se pare o sumă derizorie. Analizăm dacă vom contesta sau nu decizia. La acel moment, persoana respectivă a emis pe Facebook judecăți de valoare fără sursă reală, la adresa conducerii spitalului și a unității în general, ca instituție. Era vorba despre decesul unui copil, un caz pe care l-am avut la noi la spital. Familia nu a făcut plângere nici la Colegiul Medicilor, nici la noi la spital cu privire la partea medicală. În acea postare, domnul respectiv nota că noi, cei din conducerea spitalului, nu am aprobat transferul copilului, decât după anumite «atenții».

Postarea mi-a fost trimisă atunci de o persoană. Noi dorim, în principal, ca persoana respectivă să dezmintă public ceea ce a scris. Ne interesează mai puțin banii. Oricum, banii voiam să îi redirecționăm către Secția de Pediatrie, pentru a cumpăra ceva pentru copii. Scopul nostru este de a demonstra că nu întotdeauna ceea ce apare în spațiul public este și adevărat. Am observat că există un val de opinii anti-spitale, anti-cadre medicale, anti-funcționari publici, care nu reprezintă întotdeauna imaginea muncii pe care noi o depunem”, a declarat ieri Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Medicul veterinar dat în judecată: „O astfel de sentință instituie o cenzură!”

Reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași” l-au contactat telefonic și pe medicul veterinar Bogdan Novenschi.

„Eu am relatat pe pagina personală de Facebook o întâmplare tragică a unei fetițe, care, după o suferință, a decedat la spitalul din Iași, după ce a fost transferată din Vaslui. Era vorba și despre un aspect personal, pentru că fetița era a unei cunoștințe de-a familiei noastre. Respectiva doamnă a fost și în instanță și a confirmat cele relatate. Noi, sigur, suntem foarte mirați de verdict, întrucât am arătat că ce a fost postat a fost pur și simplu o descriere, iar postarea a stat foarte puțin.

Postarea a fost ștearsă a doua zi. Nu este niciun secret că am fost sunat atunci de doamna directoare (Ana Rinder), am înțeles că postarea nu ar fi fost foarte potrivită. A fost o chestie de supărare, era o situație tragică. Nu am avut intenția de a lovi pe cineva. Nu am postat pe grupuri, consider că nu am prejudiciat pe nimeni. Așteptăm motivarea și vom ataca această sentință. Considerăm că o astfel de sentință instituie o cenzură”, a subliniat medicul veterinar ieșean Bogdan Novenschi.

Comentarii
 • Un cacat, judecătorii si procurorii ar fi trebuit sa se autosesizeze in cazul morții fetitei, iar ei se vede pe ei si il condamne la plata unor daune morale pe cel care a sesizat aceasta situație extrem de grava. Ce prejudicii a adus acest om spitalului? Este un spital privat cate funcționează doar de pe urma taxelor platitevde pacienții bolnavi? Nu este un spital de stat. Însă avem de a face cu unii judecători cam obosiți care dau sentințe de acest fel. Aduceti-va aminte de tânărul care, pentru niste ciocolată furată de la Profi, în valoare de 9 lei, judecătorii i-au dat 5 ani cu executare. Ce va spuneam adineauri, unii judecători sunt obosiți si au mintea in ceata. Astept sa fiu si eu reclamat pentru aceasta postarea.Hai sictir. Moartea acelui copil trebuia sa va interese de si sa va autosesizat, si nu faptul că unul a adus prejudicii spitalului județean Vaslui de care nu a auzit nimeni din țară ca ar avea medici renumiți. Hai pa

 • Am si eu o intrebare pentru madam Grinder, cu ce ai fost tratată draga de covid, ca vuizu ziarele ca ai fost găsită în comă, acasa in fata frigiderului. Ai scapat de covid si ai scapat si de conștiință. Ca nu v-au reclamat părinții, în durerea lor ctezi care,asta le mai arde? Sa-ti fie rusine. Ar fi trebuit, daca avea i conștiință, sa faci ancheta internă iar cei care se fac vinovați de neglijență si impostura medicala sa fie referiți justiției. Sa-ti fie rusine. Si sa,-ți mai spun ceva madam Grinder, daca nu dădeai in judecata pe medicul veterinar, foarte puțină lume ar fi știut de situația tragică a fetiței, acum, on neghiobia ta, va afla o tara intreaga.

 • Spaga se ia si acum peste tot ! nu se cere direct dar se induce cererea prin ignoranta , lehamite si plictiseala de 1 minut in prezenta ta fara sati dea multe detalii despre boala , tratament !, cumnatamea trebuie sa mearga lunar la Bucuresti cu baiatul care are o boala urata si necesita tratament , injectii mai atente , cat lea dat plicuri cu 200, 300, 400 lei sau purtat ”frumos”, dadeau detalii, explicau dragut evolutii, tratamente, o sunau la telefon, cum nu a mai avut de unde da nu o mai suna nimeni, ii inpinge tratamentul in brate sii trimite acasa fara explicatii !

 • În aceasta tara scapi de pe mana acestor impostori asa ziși medici dacă ai zile de la Dumnezeu .Peste tot întâlnești numai incompetenta și minciuna .Corupția UCIDE!!!!!!! Nu este tras nimeni la răspundere.Tara de lumea a 3 a .

 • Adevărat ca sistemul medical romanesc are multe lacune dar, în opinia mea, medicul este ultima veriga responsabila și SINGURUL blamat. Nimeni nu vede SISTEMUL în ansamblu, de la factorul de decizie politic și pana la pacient care are DREPTURI, dar și O B L I G A T I I!!! DE faptul ca, spre exemplu, tot felul de chimicale intra pe piața din România sub forma „SUPLIMENTELOR ALIMENTARE” și beneficiază de o publicitate agresiva pe rețelele radio-Tv nu vorbește nimeni. Întrebând pe cineva din agenția națională a medicamentului de ce sunt autorizate și punerea pe piața și publicitatea(în nici o alta țară nu vezi așa o mizerie la Tv!), mi-a spus ca departamentul „SUPLIMENTE ALIMENTARE” nu mai este sub jurisdicția lor(DE CE???), se da șpagă unde/la cine trebuie și chimicalele intra pe piața fără teste, fără verificări, fără nimic. Cine sunt primele victime? BATRANII! Nimeni nu vede efectele lor, în timp, nu interesează. Deasemeni, nu văd pe „Deștepții” de serviciu sa comenteze despre „programele de cercetare clinica”. Pe scurt: ești bolnav(ex. cancer, D-ne ferește!) și medicul iti zice, „avem alternativa cu medicamentul X, din import, nu costa nimic, firma producatoare vi-l da GRATIS!”. Medicul „uita” sa va spună ca acel medicament este în faza de experiment(deci sunteți COBAI), nu este autorizat pe piața din țara producatoare(sau alte piețe, vestice în general) pentru ca nu se știu nici efectele terapeutice, dar mai ales nu se știu cele adverse și ca el, medicul, primește bani frumoși dacă reușește sa plaseze medicamentul(deci conflict de interese!). Ce farmacie v-ar da o aspirina GRATIS daca aspirina nu ar fi în faza de experiment, iar farmacia nu ar avea nevoie de…COBAI? Din ce ar trai farmacia dacă nu ar VINDE? Din ce isi plătește angajații, dările la stat etc? Hidroxiclorochina(Plachenil) este pe piața de peste ’70 de ani(în România de vreo 40) și este al DOILEA cel mai folosit medicament în LUME! Pana la beleaua cu Covid-ul era vandut la liber, ca și aspirina, dar acum doar cu RETETA SPECIALA, este…”PERICULOS, OMOARA, vezi D-ne”. Mai încercați sa și gândiți „deștepților” de serviciu, dacă aveți cu ce. Băieților cu „privirea agera și auzul fin”, deținători de IP-uri, IMEI-uri, parole și tot ce trebuie(și mi se pare absolut FIRESC, chiar OBLIGATORIU sa fie așa), mai cunoașteți voi, oare, LIMBA ROMANA??? Căci asta este, AZI, problema VOASTRA, dar și a NOASTRA… Deie-va, D-nul, mintea cea de pe urma!!!

 • Tov. Jana, din cate scrieti, tot sistemul medical si cel farmaceutic sunt de vina, sau sunteti cu mintea in ceata?! Cat despre cei care posteaza mesaje scrise cu greseli, daca aveti un telefon care scrie ce doreste el si nu ce doreste autorul, si daca autorul mai este si nervos, uite ca se intampla astfel de „accidente”, insa accidente care nu au omorat pe nimeni, pe cand medicii sau cei din sistemul sanitar, vai de mama voastra de criminali!! Este jalnica, zau asa!! prefer un agramat sau un analfabeti decat un cadru medical pericol social si care , atunci cand intra pe forumuri da dovada de o impostura crasa!! hai pa

 • si uite ca „suplimentele alimentare” sunt de vina pentru romanii morti defapt din neglijenta medicilor care se cred Dumnezei pe pamant!! Imi pun si eu o intrebare, cati batrani din Romania isi permit sa-si cumpere suplimente alimentare? wow

 • PAI OPRITI INTERNETUL VA ROG. SA NU MAI PUTEM POSTA. DACA POSTAM CEVA E RAU, BANATI INTERNETUL SI FACEBOOK VA ROG! MULTUMESC ANTICIPAT! CU STIMA SI CUVINTE FRUMOASE UN CETATEAN PLATITOR DE TAXE SI IMPOZITE DIN IASI

 • Elena si Miruna, nu va obliga nimeni sa mergeți la criminali, mergeți la vraci. Multi bătrâni, din puținul ce îl au, dau banii pe suplimente alimentare. Asta așa, pentru informarea ta, sau poate chiar din aceasta „trăiești”. Miruna, nu știu ce gramatica ai făcut, dacă ai făcut…

 • Ps. Elena si Miruna, cautati pe net discursul a cinci medici britanici(printre ei și medicul personal al reginei) intitulat „FOOD and PHARMA KILL for PROFIT”. Durează 2h04′, dacă o mai fi. Dar nu cred sa va intereseze pentru ca, după cum spuneam, nu ar fi exclus sa trăiți din aceste mizerii. Apropo de telefoane, faptul ca limba română este incomplet(chiar greșit, uneori) instalată, nu este vina utilizatorului.

 • Nu Sunt ambulante disponibile???..Pai doctorita Cires Rodica de la Ambulanta Vaslui are treaba cu reclamarea colegilor,cu jignirea ambulantierilor si cu blestemarea Asistentelor nu cu graba spre salvarea pacientilor-un spital are nevoie de ajutor-nu va mai legati de spitale -Personalul Munceste La Maxim ,daca la Ambulanta Vaslui asistentele si ambulantierii fac munca d nei Cires Rodica cand sa fie ambulanta libera pentru urmatorul Pacien???Personalul medical de la Vaslui munceste enorm de mult doar ca sunt o mana de oameni care pe linga ca le fac pe toate trebuie sa mai faca si treaba uneia ca zis Doctorita Cires Rodica care in Sfarsit a fost abea RETROGRADATA….

 • Da pe ei ii freaca postarile pe facebook. Dar FAPTUL CA IEI BOLI STAND LA RAND la consultatii pe holurile spitalelor – am patit eu cu co;ilul meu, faptul ca la STAT LA URGENTE la o consultatie la medic ti se scrie pe reteta CEAI DE TREI FRATI PATATI si ierburi indiene ASTA CE ESTE? sunt cunva la consultatie la medicina alternativa si nu stiu? Faptul ca intri in spital si iei boli mortale nosocomiale ASTA NU CONTRARIAZA PE NIMENI. Vorbesc din proprie experienta si am dat si spaga sunt cu studii superioari si in domeniu si tot am avut un soc la contactul cu sistemul. Atata nesimtire URA REA VOINTA GRATA marlanie din partea personalului NU CRED CA EXISTA UNDEVA IN LUME.

 • Big Food and Big Pharma: Killing for Profit? pe youtube are auto translate pe romaneste decenta si merita vizionat. Educatie medicala trebuie sa fie prioritatea si responsabilitatea fiecarui om si acum e mai usor cu internetul te poti informa.

 • Băi „anonim”…cum dracu’ scrii de pe lumea ailaltă?
  V-au băgat internet la rai sau la iad? Cică ai luat boli mortale nozocomiale, că vorbești din propria experiență, ‘telectuale, analfabet funcțional care ești !!!
  Revenind la subiectul de rahat, cică Spitalu’ s-a simțit ofensat! A suferit prejudicii de imagine! Să moară Spitalu’ sau Codu’ civil’ în interpretarea extensivă a judelui?

 • Haha, hai sictir cu suplimentele tale. Așa este. Cam câți bătrâni își permit să -si cumpere aceste suplimente? Poate doar la tine in familie, că daca ești madam Rinder, mă gândesc că din fondurile europene folosite pentru dotarea spitalului, poate ai ciupit și tu ceva pentru familia ta. Da fapt nu ar fi rău o verificare, ceva DIICOT sau DNA ca doar tot este la moda, și tare îți plac ție reclamațiile . Știu ce, las-o moartă și verifica-ti textul înainte de a-l posta, că tu chiar stai foarte rău cu gramatica. Și mai încet cu isteria, că-mi faci greata

Adauga un comentariu