Prima pagină » National » Un nou proiect de gaz natural lichefiat la Marea Neagră, între România și Azerbaidjan

Un nou proiect de gaz natural lichefiat la Marea Neagră, între România și Azerbaidjan

19 oct. 2022, 15:57,
în National

Miercuri, 19 octombrie 2022, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a declarat că România și Azerbaidjan vor colabora într-un proiect de gaz natural lichefiat la Marea Neagră. Astfel de proiecte ar putea asigura independența din punct de vedere energetic a României, în contextul situației tensionate de pe arena internațională.

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a anunțat că între SOCAR, compania azeră, și ROMGAZ se va semna un memorandum privind o investiție comună pentru o facilitate de gaz natural lichefiat la Marea Neagră.

România și Azerbaidjan vor demara în comun un proiect de gaz natural lichefiat la Marea Neagră

Un memorandum se va semna între compania azeră SOCAR și ROMGAZ. Asta a anunțat prim-ministrul României, Nicolae Ciucă. Acesta urmează să se întâlnească cu miniștrii Economiei si Energiei din Azerbaidjan, Mikayil Jabarov și Parviz Shabazov. La aceste discuții ar putea participa si ministrul Energiei, Virgil Popescu. Memorandumul se va semna la finalul întâlnirii.

„Suntem cât se poate de conectaţi şi avem şi motivele necesare pentru a continua să dezvoltăm aceste proiecte, care să ne asigure, într-adevăr, independenţa energetică”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Tot el a mai menționat că o echipă de la SOCAR din Azerdaidjan este deja prezentă în România.

„În urma întâlnirii bilaterale pe care am avut-o cu preşedintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am căzut de acord să analizăm împreună posibilitatea demarării unui proiect comun la Marea Neagră de gaz lichefiat. Şi, în felul acesta, astăzi, o echipă de la compania SOCAR din Azerbaidjan este prezentă în România. În această după-amiază, la Guvern, vom semna împreună un memorandum, care va sta la baza unei investiţii comune într-o facilitate de LNG la Marea Neagră”, a declarat Nicolae Ciucă, în cadrul şedinţei Guvernului.

El a precizat că dezvoltarea unor astfel de proiecte vizează asigurarea independenţei energetice a României, în contextul situației tensionate de pe arena mondială.

„Suntem cât se poate de conectaţi şi avem şi motivele necesare pentru a continua să dezvoltăm aceste proiecte, care să ne asigure, într-adevăr, independenţa energetică”, a afirmat prim-ministrul României.

Exploatarea gazelor naturale la Marea Neagră, un obiectiv esenţial pentru România

Nicolae Ciucă consideră că exploatarea gazelor naturale la Marea Neagră ar putea contribui la stabilirea independenței României din punct de vedere energetic.

„Pentru români, este un obiectiv esenţial, în demersul de a obţine independenţa de aprovizionare faţă de gazul rusesc”, a declarat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a mai declarat că autoritățile române salută investițiile din sectorul energetic. România și-ar putea gestiona capacitatea de gaze naturale necesare pentru consumul intern.

„Noua lege offshore, pe care am iniţiat-o la nivelul Coaliţiei de guvernare şi care va fi adoptată curând, creează un cadru predictibil şi stabil investitorilor”, a afirmat prim-ministrul.

Dorința autorităților ca România să devină independentă din punct de vedere energetic rezultă din situația tensionată în Uniunea Europeană. Transportul de gaze rusești spre Europa a suferit modificări. În timp ce Europa renunță la gazul rusesc, Ungaria continuă discuțiile cu Rusia privind majorarea livrărilor de gaze naturale.

Proiectul de gaz natural lichefiat la Marea Neagră i-ar putea oferi României șansa de a deveni exportator de gaze naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 decembrie 2024
03 decembrie 2024