Eveniment-Social

Un nou spectacol-lectură, în regia lui Ovidiu Lazăr, la Teatrul Național din Iași

Publicat: 31 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un nou spectacol-lectură în regia lui Ovidiu Lazăr la Teatrul Național din Iași
Teatrul Național Iași promovează dramaturgia română contemporană cu un nou spectacol-lectură din seria celor din proiectul „Lecturi³”. Textul câștigător al lunii este „Când lumea se oprește”, o monodramă scrisă de tânăra actriță și autoare Alexandra Bandac Marian. Spectacolul-lectură regizat de Ovidiu Lazăr va avea loc luni, 6 iunie, de la ora 19.00, la Teatru³

La Teatrul Național din Iași este programat un nou spectacol-lectură, în regia lui Ovidiu Lazăr. Instituția promovează dramaturgia română contemporană cu un nou spectacol-lectură din seria celor din proiectul „Lecturi³”. Textul câștigător al lunii este „Când lumea se oprește”, o monodramă scrisă de tânăra actriță și autoare Alexandra Bandac Marian. Spectacolul-lectură regizat de Ovidiu Lazăr va avea loc luni, 6 iunie, de la ora 19:00, la Teatru³

„Când lumea se oprește” de Alexandra Bandac Marian, cel mai nou spectacol-lectură din proiectul Lecturi³, în regia lui Ovidiu Lazăr.  Astfel, Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” Iași promovează dramaturgia română contemporană cu un nou spectacol-lectură din seria celor din proiectul „Lecturi³”. Textul câștigător al lunii este „Când lumea se oprește”, o monodramă scrisă de tânăra actriță și autoare Alexandra Bandac Marian.

Spectacolul-lectură regizat de Ovidiu Lazăr va avea loc luni, 6 iunie, de la ora 19:00, la Teatru³. Pe scenă, actorii Constantin Pușcașu și Brândușa Aciobăniței. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Partenerii proiectului inițiat de Teatrul Național sunt: Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași și Revista „Alecart”.

Spectacol-lectură, în regia lui Ovidiu Lazăr, la Teatrul Național din Iași

Despre „Când lumea se oprește”, una dintre primele încercări dramatice ale autoarei,  Alexandra Bandac Marian mărturisește că este

„un text scris pornind de la o întâmplare reală. Acest scenariu a însemnat pentru mine și un soi de exercițiu, un «ce-ar fi dac-ar fi?» imaginat pe marginea unei situații limită. M-a interesat să deslușesc reacțiile instinctive ale unui personaj care se trezește brusc în mijlocul celui mai negru coșmar al său, felul în care se raportează la vechea existență și modul în care se detașează de amorțeala unei vieți banale, însă, din păcate, prea târziu. Sau nu? Întrebările la care incită un text mi se par net mai ofertante decât răspunsurile gata conturate încă de la prima lectură”.

Mai departe, aceasta arată și că:

„Totodată, căutările mele s-au concentrat în jurul ideii de vină, sentiment ce se cuibărește în ființa personajului, acaparându-i prezentul. Angoasa se insinuează în orice acțiune a sa, blocându-l într-o stare de imponderabilitate. Întoarcerea la «normalitatea» anterioară este imposibilă, iar creionarea unei noi deveniri pare utopică. Și totuși, ființa se încăpățânează să reziste, să respire, să trăiască. Dacă nu pentru sine, atunci pentru cea care-i este mereu alături”.

Alexandra Bandac Marian, important actor și regizor

Alexandra Bandac Marian a absolvit Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași, Facultatea de Teatru, secția Actorie, iar în prezent, urmează cursurile de regie din cadrul aceleiași instituții.

Pe scena Teatrului Național Iași, a jucat în spectacolele: „Despărțitorul” de Ion Sapdaru, regia Ion Sapdaru, 2020, „Chirița în provinție” de Vasile Alecsandri, regia Ion Sapdaru, 2017, „Sandros” de Katalin Thuroczy, regia Cristi Avram, 2017, „Interviul” de Alexandr Mardan, regia Emil Gaju, 2016, „Freelancer story” de Ion Sapdaru, regia Ion Sapdaru, 2016 și „Metamorfoza”, după Franz Kafka, regia Ion Sapdaru, 2015. Aceasta este laureată la valoroase festivaluri cu premii importante. Publicul are șansa de a participa la un nou spectacol-lectură, în regia lui Ovidiu Lazăr, la Teatrul Național din Iași.

Adauga un comentariu