Fermierii din județul Iași se confruntă cu pierderi semnificative din cauza temperaturilor extrem de scăzute din această perioadă. Este și cazul lui Alin Aignătoaei, producător din Iași care va avea producție scăzută la căpșuni și cireși, dar se așteaptă ca aceeași situație să fie și la alte specii de pomi fructiferi
Temperaturile scăzute din ultimele zile de la Iași afectează producțiile din mai multe ferme. Alin Aignătoaei, producător din Iași, susține că va avea producție scăzută la căpșuni și cireși, dar se așteaptă ca aceeași situație să fie și la alte specii de pomi fructiferi. Va calcula pierderile după ce vremea se va încălzi, întrucât, în continuare, se anunță temperaturi scăzute. Pomicultorii se tem că vor renunța la livezi din cauza înghețului de primăvară din ultimii ani, care afectează pomii, iar firmele de asigurări nu încheie contracte. Pierderile pot ajunge la 4-5.000 de euro la hectar.
Un producător din Iași are pierderi semnificative din cauza temperaturilor scăzute
Alin Aignătoaei susține că va încerca să recupereze pierderile financiare generate de temperaturile scăzute din ultimele zile, la Iași.
„În acest moment, în ferma noastră, pierderile din cauza nopților succesive cu temperaturi negative sunt la căpșuni, cireși timpurii, cireși cu coacere iunie-iulie. La piersici, caiși, nectarini încă nu pot estima. Momentan aștept să văd ce mai rămâne. Și noaptea aceasta se anunță minus 3 grade (n.r. – în noaptea de 10 spre 11 aprilie 2025). Duminică noaptea a fost la fel, dar a mai plouat, și umiditatea a ajutat un pic. Dacă rămân ceva fructe, voi încerca să adaptez prețurile ca să scot cheltuielile sau măcar o parte din ele. Deci, până mâine, mai pot să apară daune. La căpșuni, plantele care au emis tije florale, pierderile sunt de 90 la sută, iar salvarea poate veni de la cele care încă n-au înmugurit. Sper să iasă 50 la sută din producția estimată. La cireși, pagubele sunt și ele semnificative, s-ar putea să fie pagubă totală, 100 la sută. Norocul meu e că am diverse culturi și mai pot salva”, susține producătorul din Iași, din zona Hârlău.
Producătorii au făcut focul în ferme ca să mai salveze florile înghețate ale copacilor
Pomicultorii din Iași se tem că vor renunța la livezi din cauza înghețului de primăvară care le distruge producțiile. Ultimele zile au fost un dezastru pentru producătorii care susțin că vor pierde aproape toată producția din acest an. Cele mai afectate sunt speciile sensibile: caisul, piersicul şi chiar cireşul. Există riscul ca aceste pierderi să ducă la scumpirea fructelor în pieţe, iar pomicultorii spun că legislația nu le permite să facă focuri în livezi. Cei care au făcut focurile în ferme au riscat.
„Nu putem să mergem zi de zi cu acte să cerem voie să facem foc în fermă, când noi avem nevoie acum să facem asta, nu peste 3 zile. Eu am probleme cu gerul, fac foc. Nu pierd producția pentru că așa vor unii care stau la căldură, în birou. E jale ce se întâmplă cu pomicultura în ultimii ani și nimănui nu-i pasă”, susține Ilie Mihalache, producător din Iași.
Pierderile la un hectar de livadă pot ajunge la 5.000 de euro
Pomicultorii se tem că vor renunța la livezi din cauza înghețului de primăvară din ultimii ani, care afectează pomii, iar firmele de asigurări nu încheie contracte. Pierderile pot ajunge la 4-5.000 de euro la hectar. Soiurile de mere pe care le au pomicultorii din Iași cu preponderență sunt Golden, Idared, Florina, Generos, Ionatan și Bot de Iepure. Agricultorii vând producția unde găsesc cele mai bune prețuri. Astfel, unele fructe ajung în țară, iar altele, în statele europene, în țări precum Ungaria sau Anglia. În județul Iași sunt 1.628 de hectare cu livezi de măr pe rod și îmbătrânite. Alte aproape 3.000 de hectare sunt cu cireși, caiși, nuci și piersici. Cele mai multe livezi cu cireși sunt în comuna Comarna, din Iași. Aproximativ 400 de hectare sunt cu aceste livezi. Alin Aignătoaei este un producător din Iași care va avea producție scăzută la căpșuni și cireși, din cauza temperaturilor scăzute din ultimele zile.
De câțiva anișori s-a creat un tipar de vreme severă în aprilie. Ca și producător…..