National

Un sistem american de apărare antiaeriană Patriot a fost relocat în apropierea unui important oraș din România

Publicat: 09 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un sistem american de apărare antiaeriană Patriot a fost relocat în apropierea unui important oraș din România
Un sistem american de apărare antiaeriană Patriot a fost relocat în apropierea unui important oraș din România

Recent, un sistem american de apărare antiaeriană Patriot a fost relocat în apropierea unui important oraș din România. Noul sistem Patriot a fost instalat în locul unui alt sistem care era operațional în ultimele șase luni.

Bateria antiaeriană Patriot are o rază de acțiune de aproximativ 800 de kilometri. România a achiziționat șapte astfel de sisteme Patriot în ultimii ani, iar cel filmat de echipa Antena 3 CNN este operațional și pregătit să intre în acțiune la nevoie. Deși Antena 3 CNN a filmat în exclusivitate acest sistem, locația sa nu a fost dezvăluită din motive de securitate.

Klaus Iohannis și Joe Biden au discutat despre posibilitatea trimiterii sistemelor de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina

Președintele Klaus Iohannis și omologul său american, Joe Biden, au discutat săptămâna aceasta, la Washington, despre posibilitatea trimiterii sistemelor de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina. Șeful statului a afirmat că România se arată pregătită să analizeze această opțiune.

„Trebuie să examinăm acest aspect în Consiliul Suprem de Apărare pentru a înțelege ce putem oferi. Să vedem ce putem să oferim și evident ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să lăsăm România fără apărare aeriană”, a spus președintele Klaus Iohannis despre posibilitatea oferirii unui sistem Patriot Ucrainei.

„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, și în acest fel în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și atunci sigur am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să putem problema, ce putem să oferim și evident ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană”, a spus Klaus Iohannis, marți, la finalul întâlnirii avute cu Joe Biden.

Klaus Iohannis s-a declarat încrezător că poate fi găsită o soluție

Klaus Iohannis s-a declarat încrezător că poate fi găsită o soluție: „Este vorba de un singur sistem Patriot”.

Prin intermediul unui contract guvern-guvern, România a achiziționat șapte sisteme Patriot de înaltă performanță. Patru dintre acestea sunt destinate Forțelor Aeriene, în timp ce celelalte trei urmează să fie integrate în arsenalul Forțelor Terestre. Valoarea totală a celor șapte sisteme a fost de aproximativ 4 miliarde de dolari, făcând achiziția Patriot cea mai costisitoare din istoria țării.

În urma întâlnirii de la Casa Albă, Biden i-a mulțumit lui Iohannis pentru sprijinul acordat trupelor americane găzduite în România și pentru angajamentul în securizarea Flancului Estic al NATO.

Adauga un comentariu